Ovo se ceo život pamti

"KĆERI MOJA, UPAMTI OVE MOJE REČI ZA VIJEK VJEKOVA": Životne lekcije bi svaka majka trebalo da nauči svoju devojčicu

Ako želiš da opstane, svaki odnos u životu treba da neguješ - porodični, ljubavni, prijateljski, poslovni...

Porodica
Autor:
"KĆERI MOJA, UPAMTI OVE MOJE REČI ZA VIJEK VJEKOVA": Životne lekcije bi svaka majka trebalo da nauči svoju devojčicu
Foto: Shutterstock

Postoje neke stvari koje ćerke mogu i treba da nauče samo njihove majke, koje su tokom život stekle mnogo iskustva i mudrosti. To su važne lekcije koje će biti urezane u pamćenje i biti odličan vodič kroz ceo život.

Majka i ćerka
foto: Shutterstock

* Bitno je da ceo život učiš, da saznaješ, otkrivaš i postavljaš pitanja o svemu onome što ti nije jasno. Samo tako stvari mogu da ti budu jasnije, a bićeš bogatija za novo znanje. Obrazovanje će ceo život biti tvoj jak adut i za to nikad nije kasno. Koliko god budeš imala godina, zapamti, stara si kad prestaneš da učiš. Bore s tim nemaju nikakve veze.

* Sve što ti se ne dopada u životu - menjaj. Ako shvatiš da si pogrešila i da ti se ono pre više dopadalo, menjaj na staro. Menjaj sebe, frizuru, okruženje, raspored u stanu, menjaj poslove, mesta gde putuješ, banke kojima nisi zadovoljna, društvo koje te iscrpljuje, muža ili dečka koji te ne poštuje...

* Sve što ti se dopada - čuvaj. Čuvaj one male, sitne stvari koje ti mnogo znače, drugarstva koja su neprocenjiva, fotografije na kojima su zabeležene divne uspomene... Čuvaj svoje zdravlje, svoj mir, svoje snove i porodicu. A pre svega - čuvaj sebe.

Majka i ćerka
foto: Shutterstock

* Divna si baš takva kakva jesi i ne moraš se ni zbog koga menjati da bi bila voljena. Svako ko pokuša da te uveri u suprotno nije prava osoba za tebe. Onaj ko ne vidi koliko vrediš ne zaslužuje ni da bude u tvom životu.

* Biće dana kad ćeš biti bez novca, kad si bolesna, kad te partner ili prijatelj razočara i pitaćeš se koja je svrha tvog života. Tu ti neće pomoći ni skupe cipele, ni velike grudi, a ni bogat muž. Sve što ti je u tim trenucima potrebno nalazi se već u tebi. Skupi snagu, pridigni se i nastavi dalje. Nema predaje.

* Uvek može da kaže "ne" svemu što u životu ne želiš, čak i ako si u prošlosti rekla "da". Ne trpi nikakav pritisak s bilo čije strane, naročito kada je reč o ljubavi, intimnim odnosima - i svemu što ti ne odgovara!

* Ne možeš dobiti tuđe poštovanje ako ga prvo ne daš. I to ne vredi samo za ljubav nego i za odnos prema prijateljima, kolegama i porodici.

* Ako želiš da opstane, svaki odnos u životu treba da neguješ - porodični, ljubavni, prijateljski, poslovni...

* Uvek dobro brini o svom telu, zdravo se hrani, dovoljno se odmaraj, dovoljno spavaj i budi fizički aktivna.

* Prava ljubav podrazumeva privrženost, nesebičnost, velikodušnost i toleranciju. Ako tih kvaliteta nema u vezi, onda ne treba ni da budeš u njoj.

Majka i ćerka
foto: Shutterstock

* Biće dana kada će ti srce biti slomljeno. Koliko god bilo teško, proći će, i iz toga ćeš izaći jača i izvući vrlo poučnu lekciju.

* Fizička lepota dolazi samo iz dva izvora: iz zdravlja i iz duše. Možeš imati isklesano telo, ali ako nemaš manire, ako na licu ne blista osmeh, ako u tvom ponašanju nema nežnosti, saosećanja i dobrote, neće ti pomoći ni cela vojska estetskih hirurga.

* Sve ima svoju granicu i postoji crta nakon koje se ne sme preći. Nauči kad je dosta. Nemoj da dozvoliš da te iko iskorišćava, zlostavlja i omalovažava. Čini sve da se ti osećaš dobro.

* Nemoj biti ničiji rob ni na poslu, ni u porodici. Ne dozvoli da iko krade tvoje slobodno vreme.

* Nemoj biti služavka u vezi ili braku. A ne robuj ni na poslu.

* Budi svesna svojih vrlina i talenata, ali prihvati i svoje slabosti i greške. Nemoj o sebi imati previsoko mišljenje, to odbija ljude.

* Ne sudi drugima, slušaj šta govore, ne nameći silom svoje mišljenje, poštuj različitosti - upravo u toj raznolikosti leži savršenost ovog sveta.

Majka i ćerka
foto: Shutterstock

* I za kraj, nikad nemoj da zaboraviš da te volim najviše na svetu i da ne postoji ništa što bi moglo da umanji moju ljubav prema tebi. Moja vrata će ti uvek biti otvorena i dok živim, bićeš moje dete, moje sunce i moja najveća ljubav!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs