kad vam slome srce

DA LI TREBA OSTATI U BRAKU NAKON PREVARE? Kada je pomirenje moguće, a kada NEMOGUĆE? Ovaj tekst MORATE da PROČITATE

Ako oba partnera žele da posle neverstva nastave zajednički život, trebalo bi da se liše starih pravila u braku. Novi procvat je moguć uz iskrenost i naučenu lekciju.

Porodica
DA LI TREBA OSTATI U BRAKU NAKON PREVARE? Kada je pomirenje moguće, a kada NEMOGUĆE? Ovaj tekst MORATE da PROČITATE
Foto: Shutterstock

Suočavanje s prevarom muža ili žene jedan je od najtraumatičnijih događaja u životu. Neko od njih je živeo "u slepilu" i nije primećivao znake da se onaj drugi ne ponaša uobičajeno. Saznanje o neverstvu prate najpre ljutnja i bes, zatim šok i neverica, a za njima stižu dugotrajnije emocije kao što su osećaj krivice, tuga, poniženje, neprekidno vraćanje filma i na kraju - depresija. Do juče je jedno od njih bilo uljuljkano u sigurnost i toplinu braka, a već sutra sve je postalo laž u kojoj su živeli. Teško je prihvatiti da se svet ruši. Prevara ne mora da znači kraj ljubavi, ali može da donese kraj braka. A pitanje koje se nakon svega nameće je kako nakon izdaje nastaviti bračnu zajednicu i kako će ubuduće izgledati takav život. Sve zavisi od dogovora partnera, ali i načina na koji je do prevare došlo.

Prevara, bračne prevare
foto: Shutterstock

Kad varanje dugo traje

Mnogi brakovi završe se razvodom zbog neverstva, ali mnogi nakon toga i opstanu. Lakše se praštaju avanture i izleti, seks na jednu noć, gubljenje kontrole zbog pijanstva... To su impulsivne prevare kad jedan od partnera "nije mogao" da odoli trenutnom iskušenju. Nije opravdanje, ali se može razumeti. Obično snaga ljubavi pobedi, pa prevareni uspe da svari trenutak slabosti bračnog druga. Ostaje ukus gorčine, ali se on s vremenom povlači i zaboravlja. Koliko li znamo parova gde je neko od njih šarao, a i dalje su u braku! Mnogo. Potpuno je drugačije kad neko u braku vodi paralelan ljubavni život i ima dugotrajnu vezu s ljubavnicom ili ljubavnikom. Takve prevare traže organizaciju, planiranje, neprekidnu laž i pretvaranje. To su svesne prevare u kojima postoje dublje emocije prema trećem u krevetu. One se teško praštaju. Ne samo da pokazuju odsustvo iskrene ljubavi prema bračnom partneru već i potpuno odsustvo poštovanja. Često se završavaju razvodom. Možda bi izdani bračni drug i nastavio brak, ali ne može da izdrži poniženje pred svetom, a naročito pred decom. Pred partnerima su u ovim slučajevima dva puta: prvi - hoće li nastaviti zajednički život i posle prevare i drugi - kako će sastavljati novi život nakon razvoda. Nijedna odluka nije laka.

bračne prevare
foto: Shutterstock

Decu treba poštedeti detalja

I najmlađi osećaju bračnu prevaru. Tokom bure oko neverstva suočeni su s mogućnošću da im se roditelji razvedu. Neretko su svedoci neprijatnih roditeljskih svađa. Iako ne iz zle namere, prevareni roditelj ima potrebu da im priča o aferi, a to za decu ima loše posledice. Treba ih od toga maksimalno zaštititi, naročito ako nisu u uzrastu da mogu da shvate. U slučaju razvoda, takva odluka se deci treba saopštiti na miran i jasan način kako ne bi došlo do dečjih trauma.

Dug oporavak i osećaj gubitka

Tenzije koje prate bračnu prevaru su veoma burne, pune svađa i međusobnih prebacivanja. Rane su sveže, a hoće li zaceliti, zavisi od spremnosti na dogovor i prihvatanje krivice. Ako je afera bila kap koja je prelila čašu, znači da u braku ni pre nije bilo dobro. Na površini je izgledalo mirno, a ispod je tinjalo. Ali ukoliko su partneri bili bliski na svim poljima, potrudiće se da međusobno i s bračnim savetnicima spasu brak. To obe strane treba da žele. Oporavak od prevare je dug i traži mnogo zajedničkog rada na uspostavljanju narušenog poverenja. Neki iz ovih situacija izađu jači i pametniji i izvuku pouke. Oni koji su varali treba odmah da prekinu s prevarom, odlučno i ubedljivo. To je tek prvi korak. Slede dokazivanje, odanost i predanost bračnom drugu. Posebno su teški trenuci potpune iskrenosti, kad na videlo izlaze svi detalji afere. Onaj ko je počinio prevaru ima potrebu da prizna sve do tančina, a to je bolno za onog izdanog, koji može samo da se seća kako je u tim trenucima bio srećan, nesvestan da ga varaju. Prevarena strana u početku je nepoverljiva, prati i najmanji trag bivšeg neverstva, sumnja baš u sve. Psiha prevarenog je uzdrmana, a osećaj gubitka je suviše jak kako bi nestao preko noći, sličan svakom gubitku koji čovek doživi.

Par, Preljuba
foto: Thinkstock

Novi početak je moguć

Izgradnja nove zajedničke veze zato je izuzetno težak posao. Mučno je i ostati u braku, ali i otići. Najgore je živeti u takvoj zajednici uz neprestana prebacivanja i optužbe, ne oprostiti partneru već mu nabijanjem krivice dalje zagorčavati život. Supružnici treba da se dogovore o kvalitetu nastavka odnosa. Moguće je da se ponekad pojave varnice i žaoke, ali to treba svesti na najmanju i razumnu meru. Srećom, pa danas postoji mnogo stručnjaka za bračnu terapiju i partnerske odnose koji mogu pomoći da dođe do pomirenja. Treba im se obratiti jer postoje da bi intervenisali kada dođe do destruktivnih ponašanja bračnih drugova. Oni usmeravaju komunikaciju u pozitivnom pravcu da bi došlo do prihvatanja realnosti i nalaženja rešenja. Prihvatanje prevare nije jednostavno kao popiti čašu vode. Više nikad neće biti isto kao pre afere, ali ne znači da brak neće biti možda i bolji nego što je bio. Ako još uvek postoji međusobna ljubav, ona će pobediti čak i ponižavajuće prevare. A ako je nečije srce prazno, pomoći nema.

Stil/Lj.J.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs