NAJLAKŠI NAČIN ZA ODVIKAVANJE DETETA OD FLAŠICE: Pedijatri otkrili koje je pravo vreme i šta mnogo otežava proces

Što je dete starije, flašica mu je draža i odvikavanje je teže

Postoji granica do koje dete treba da koristi flašicu, preporuka pedijatara je da to bude do navršenih godinu dana.

Porodica
Autor:
NAJLAKŠI NAČIN ZA ODVIKAVANJE DETETA OD FLAŠICE: Pedijatri otkrili koje je pravo vreme i šta mnogo otežava proces
Foto: Shutterstock

Bebe je vole jer je u njoj uvek neki ukusan sadržaj i što na njih deluje umirujuće, a roditeljima je vrlo praktična stvarčica. Ipak, postoji granica do koje dete treba da koristi flašicu. Preporuka pedijatara je da to bude do navršenih godinu dana, a najkasnije do 18 meseca detetovog života (idealno bi bilo pre prvog rođendana). Međutim, kad odlučite da započnete ovaj proces, dolazi do nedoumica kako to najbezbolnije uraditi.

Evo nekih saveta koji će vam biti od koristi...

Dete pije vodu
foto: Shutterstock

Što pre, to bolje

Ako se pitate kad je najbolje da počnete da bebu odvikavate od flašice, stručnjaci su saglasni - što pre! Kažu da ako se dete ne odvikne najkasnije do navršene druge godine, ona postaje njen dugogodišnji pratilac. Dete koje pije iz flašice obično unosi više mleka ili sokića nego što je preporučljivo, pa tada raste rizik za gojaznost i konstipaciju. Šećer iz mleka tokom celodnevnog pijenja štetno utiče na prve zubiće pa je to još jedan razlog za njeno ukidanje.

Put do šolje

Umesto da je odjednom ukinete, uradite to postepeno. Dobro će doći i malo ohrabrenje, poput: "Ti si sav veliki/velika, sad možeš da koristiš šolju isto kao mama i tata."

Dete pije vodu
foto: Shutterstock

Uobičajeni izazovi

Ako je vašem mališanu prelazak na šolju težak, probajte sledeće: - Ponudite prvo šolju, a ne flašicu, osim ako dete to striktno odbija. - Da biste sprečili bebu da se previše veže za flašicu, nemojte da joj dozvolite da s njom puzi, hoda okolo ili ode u krevet. - Za period odvikavanja izaberite šolju sa siskom ili slamkom. - Svakim danom razređujte sve više mleko u flašici vodom, dok u njoj ne ostane samo voda. Tada deca gube interesovanje za nju je im sadržaj nije ukusan.

Strategije za uspeh

- Ne počinjite sa odvikavanjem ako postoji neka promena ili stresna situacija u vašem ili bebinom životu (selidba, novi posao, rođenje drugog deteta...). U tom slučaju sačekajte još mesec-dva. - Čak i ako je usred odvikavanja, ako je dete bolesno, hranite ga na flašicu. To će mu pružiti dobro poznatu utehu i delovati umirujuće.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs