Čestitamo, postaćete otac

8 NAJVEĆIH BRIGA BUDUĆIH OČEVA KOJE IH PROGONE: Obično ni sa kim ne pričaju o tome, a evo kako da se IZBORE SA NJIMA

Kada je na putu beba, i budući očevi se suočavaju sa mnogim pitanjima, pokušavajući da uz svoje parnerke budu spremni za najvažniju ulogu u životu.

Porodica
Autor:
8 NAJVEĆIH BRIGA BUDUĆIH OČEVA KOJE IH PROGONE: Obično ni sa kim ne pričaju o tome, a evo kako da se IZBORE SA NJIMA
Koje su najveće brige budućih očeva?, Foto: Shutterstock

Očinstvo većini muškaraca dolazi kao sasvim prirodna i normalna stvar, ali to ne znači da oni ne brinu, ne paniče i ne razmišljaju o svojoj ulozi roditelja. Iako razgovor sa suprugom i drugim ljudima, čitanje knjiga i članaka na internetu veoma pomažu, postoje brojni strahovi koje buduće tate osećaju. A evo o čemu najviše brinu.

Jesam li beskoristan?

Odgovor je jasno i glasno - ne! Naprotiv, svaki otac je važan i za mamu i za bebu od prvih dana trudnoće. S partnerkom ćete moći da pričate o promenama na telu, osećanjima, brigama i radostima, a s bebom možete da razgovarate - preko stomaka. Kad se rodi, dete će prepoznati vaš glas i slatki razgovori mogu da se nastave.

Otac i beba, Tata i beba, Tata, Beba
foto: Shutterstock

Treba li sad više da zarađujem?

Kad se porodica povećava, muškarci uglavnom smatraju da moraju da snose veći finansijski teret. Ipak, trudnoća nije invaliditet i ne traje večno. U redu je da stavite nešto novca na stranu za lekarske preglede, potrepštine za bebu i mamu, ali biti pod stalnim stresom i pritiskom da treba da zarađujete dvostruko više je bespotrebno!

Smemo li voditi ljubav?

To što vaša draga ima poveći stomak i povremene promene raspoloženja ne znači da ne može da ima seks. I ne, beba neće osećati posledice, neće biti ogrebana ni povređena, jer je materica odlično štiti!

Porodica, Beba
foto: Shutterstock

Treba li i ja da idem na preglede?

Bilo bi lepo da i vi idete na lekarske preglede. Videćete prve dane života vaše bebe i njen napredak i razvoj, a taj osećaj je zaista neopisiv! Isto tako, imaćete priliku da lekaru postavite pitanja koja vas eventualno brinu, a osećaćete veću povezanost sa suprugom i detetom.

Šta ako se pojave zdravstveni problemi kod bebe ili partnerke?

Isto kao što ne možete živeti u strahu da će vas pregaziti automobil, tako ne treba da se opterećujete strahovima od eventualnih zdravstvenih problema u trudnoći. Ukoliko je u prvih nekoliko meseci trudnoće sve proteklo kako treba, s mamom i bebom će najverovatnije biti sve u redu.2

Treba li da uzimam godišnji odmor?

To je dobra ideja! Kad se dete rodi, bilo bi odlično da uzmete minimalno desetak dana godišnjeg, ili više ako je moguće, i partnerki pomognete oko hranjenja, kupanja bebe i drugih slatkih problema. Isto tako, dobro je da od prvog dana uđete u ritam roditeljstva i da uspostavite vezu s bebom. I ne brinite, na poslu će preživeti bez vas!

Tata, tata i beba
foto: Shutterstock

Hoću li biti spreman kad beba dođe na svet?

Nego šta! Samo na vreme pripremite sve za dolazak bebe. Saznajte koji je najbrži put do bolnice i ne paničite! Kad vam jave srećnu vest, ne zaboravite da je saopštite i ostatku porodice.

Koliko će se moj način života promeniti?

Vaš dosadašnji način života doslovno će se preokrenuti. Noćna buđenja i prekidi sna, smanjena druženja s prijateljima, preskakanje teretane ili susreti sa ortacima - sve su to promene koje su neizbežne. Žrtvovaćete vreme za sebe i pokloniti ga svom detetu. Ipak, ako je za utehu, moći ćete više da gledate TV dok vam beba spava na rukama!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs