PREDRAG JE UZEO PORODILJSKO UMESTO ŽENE, SNALAZI SE KAO ZMAJ: Očevi u ova 3 grada ubedljivo najviše koriste tu mogućnost

Očevi u Srbiji sve češće koriste porodiljsko odustvo i odlično se snalaze, a među njima je i Predrag Crvenković.

Porodica
21:28h Autor:
PREDRAG JE UZEO PORODILJSKO UMESTO ŽENE, SNALAZI SE KAO ZMAJ: Očevi u ova 3 grada ubedljivo najviše koriste tu mogućnost
Očevi u Srbiji sve češće koriste porodiljsko i odlično se snalaze, Foto: Kurir TV

Tate u Srbiji imaju pravo i mogućnost da koriste odsustvo sa posla radi nege deteta, međutim, mali broj njih koristi ovo pravo. Dok se pojedini očevi teško snalaze sa decom, Predrag je jedan od onih koji se odlično snašao.

Naime, Predrag Crvenković je za Kurir TV, našoj Mariji Opačić otkrio kako provodi dane sa bebom. On već mesec dana brine o detetu i kako kaže, za ovo je saznao preko interneta, a supruga ga je podržala u tome. Strah nije postojao.

"Trenutno smo sad u fazi učenja hodanja i, ovaj, on je dete koje jede sve, što mi je olakšalo posao, nije uopšte zahtevan što se tiče hrane, ali svakako smo se vezali ja i Žika. Mislim, on se Žika...ali ja ga, Žika mu tepam, a on je inače Vidić mali", priča Predrag.

Predrag Crvenković
Predrag Crvenkovićfoto: Kurir TV

Organizacija oko deteta mu ne pada teško, a dok vreme dok njegov sinčić spava, koristi da odmori.

"Pustimo mamu i da se odmori i ona pusti tatu da se tata odmori, tako da eto" - dodaje ovaj otac.

Da je porodiljsko odsustvo i za očeve, smatra i većina građana.

"Nemam ništa protiv toga, zašto ne? Žena šest meseci ili duže, pa muškarac posle toga i to je to. Okej je, ja sam za. Mislim da je to čisti višak i da se žena lakše oseća. Mora i on da oseti roditeljstvo, normalno. Ja sam za, ja imam četvoro dece i nisam bio na porodiljskom"- reči su anketiranih građana.

Broj očeva koji koriste "porodiljsko odsustvo" povećava se svake godine, ali je to povećanje neznatno. Nekoliko je razloga za to - očevi nisu upoznati da im je ta mogućnost dostupna, ali i oni koji su upoznati ne koriste to pravo često iz zbog kulturološkim obrascima koji u našoj zemlji preovlađuju, a po kojima je majka ta koja je odgovorna za brigu o detetu.

Bolovanje radi nege deteta najviše su koristili očevi u Beogradu - 127, zatim u Novom Sadu - 34, Nišu - 18, Novom Pazaru - 12, Кragujevcu - 9.

"Kada je u pitanju starosna struktura, najviše očeva koji su tokom 2022. godine koristili ova prava bilo je u dobu od 36 do 40 godina i od 31 do 35 godina"- kažu za Euronews Srbija u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs