osećao se krivim

"MOJ OTAC JE BIO HOMOSEKSUALAC, A EVO I KAKO SAM SAZNAO ZA TO": Robert De Niro ispričao detalje o porodičnom problemu

Stariji De Niro je bio poznati umetnik, koji je skrivao svoju homoseksualnost tokom života. Osećao se krivim što je gej

Porodica
Autor:
"MOJ OTAC JE BIO HOMOSEKSUALAC, A EVO I KAKO SAM SAZNAO ZA TO": Robert De Niro ispričao detalje o porodičnom problemu
Robert De Niro, Foto: SEBASTIAN SCHEINER / AFP / Profimedia

Holivudska legenda, Robert De Niro poznata po svojim kultnim ulogama u filmovima kao što su Taksista, Lov na jelene, Kum II nedavno je otvoreno govorio o ličnom aspektu svog života koji je decenijama držao u tajnosti - o svom odnosu sa ocem, Robertom De Nirom starijim.

Stariji De Niro je bio poznati umetnik, koji je skrivao svoju homoseksualnost tokom svog života. Osećao se krivim što je gej, piše Brightside.

Robert De Niro
foto: Stephen Lovekin / Shutterstock Editorial / Profimedia

Robert De Niro stariji je bio renomirani slikar i trgovac umetninama, s karijerom koja je trajala nekoliko decenija. Bio je poznat po smeloj upotrebi boja na svojim slikama, koje su često uključivale elemente apstrakcije i ekspresionizma. Ali dok je beležio uspehe u umetnosti, borio se da pomiri svoje umetničke strasti sa ličnim životom, posebno svojom seksualnošću.

Otac jednog od najvoljeniji glumaca na planeti bio je gej, a o tome se nije otvoreno razgovaralo, pa je morao da se krije veći deo svog života.

U svojoj knjizi „Stvari koje bih voleo da znam: Razmišljanja o životu“, Robert De Niro stariji je pisao o krivici koju je osećao zbog svoje seksualnosti, što mu je uništavalo život. Borio se da se pomiri sa osećanjima i u svom dnevniku je opisao strah i nelagodu koji su ga pratili, kao i svoju želju za prihvatanjem.

Njegov sin nije bio svestan borbi svog oca. Robert De Niro junior, međutim, danas otvoreno govori o tome da ima oca homoseksualca i ističe:

„Voleo bih da smo o tome pričali mnogo više“.

Glumac je imao složen odnos sa svojim ocem. Rastao se od svoje supruge, majke Roberta De Nira Jr., kada je glumac imao samo dve godine, ali par se zvanično razveo tek deceniju kasnije, kada je De Niro Jr. imao 12 godina. Uprkos razdvojenosti roditelja, smatrao je njegov otac bio dobar tata i opisao ga kao oca punog ljubavi i odanosti koji je uvek bio prisutan u njegovom životu.

Robert de Niro
foto: Profimedia

Međutim, dok je odrastao, nije shvatao muke svog oca zbog njegove seksualnosti. Tek kasnije u životu, kao mladoj odrasloj osobi, majka mu je to nagovestila, iako na neodređen i dvosmislen način. Otkriće ga je zbunilo, jer to nije bila tema o kojoj se otvoreno razgovaralo u njegovoj porodici.

Nedostatak otvorene komunikacije i razumevanja teško ga je opterećivao, pa je nedavno u intervjuu rekao:

„Voleo bih da smo mnogo više razgovarali o tome. Moja majka nije htela da priča o tim stvarima uopšte, a tebe ne zanima kada imaš određene godine.“

Robert De Niro stariji je preminuo 1993. godine, ostavivši dragoceno nasleđe u vidu četiri knjige ispunjene njegovim razmišljanjima i unutrašnjim mislima.

U jednom od svojih dnevnika napisao je:

„Pun sam straha... od nelagode koju izazivaju moje sopstvene misli, osećanja, senzacije. Toliko je toga što sam izostavio iz ovog dnevnika... Moje jadikovanje, zapomaganje, samosažaljenje i prigovaranje su mnogo veći nego što sam ovde naznačio.”

De Niro sada priznaje da pomno proučava lična razmišljanja svog oca, čitajući delove iz njegovog dnevnika. Oni pružaju dubinski uvid u unutrašnje borbe njegovog oca, posebno u vezi sa prihvatanjem njegove seksualnosti.

De Niro kaže da je konačno razumeo svog oca i izazove sa kojima se suočavao.

„Sada shvatam da mu je bilo teško. Zbog mnogo toga se sukobljavao sa sobom”.

Čini sve što je u njegovoj moći da poštuje očevo nasleđe i otvoreno govori o tome da ima oca homoseksualca. Vodi računa o očevom umetničkom ateljeu – izgleda kao da ga je tek napustio, ispunjen napola završenim platnima i četkicama umočenim u boju. Takođe je producirao HBO dokumentarac u znak počasti životu i radu svog oca.

Robert de Niro
foto: Profimedia

Priča Roberta De Nira je podsetnik da čak i najuspešniji i najuspešniji pojedinci imaju svoje demone protiv kojih se bore. Takođe nam služi kao poziv na akciju da imamo otvorenu i iskrenu komunikaciju sa našim najmilijima i da cenimo i čuvamo nasleđe onih koji su došli pre nas.

„Želim da deca, i moja deca, zastanu, odvoje trenutak i shvate da ponekad morate da uradite stvari sada umesto kasnije, jer kasnije, možda 20 godina od sada – biće prekasno ”, poručio je slavni glumac.

Da li ste ikada doživeli sličnu situaciju sa članom porodice, da se o nekoj temi nije otvoreno razgovaralo?

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs