BRANKO KOCKICA U ČUVENOJ EMISIJI DECI JE DAVAO DA PIJU RAKIJU: Taa je to bila dobra šala, a danas bi to bilo nezamislivo

Emisija Branka Kockice bila je jedna od najgledanijih na televiziji, a u jednoj od njih deci je davao da probaju rakiju.

Porodica
10:52h Autor:
BRANKO KOCKICA U ČUVENOJ EMISIJI DECI JE DAVAO DA PIJU RAKIJU: Taa je to bila dobra šala, a danas bi to bilo nezamislivo
Branko kockica deci u emisiji dao da piju rakiju, Foto: Prinscreen/youtube

Tokom dugogodišnje karijere Branko Kockica je najviše radio s decom, a iza sebe je ostavio mnogo emisija uz koje smo i odrastali i učili i uz koje smo se smejali.

„Kocka, kocka, kockica”, obrazovna serije Televizije Beograd starijim generacijama je ostala u lepom sećanju.

Deca su tokom snimanja ove emisije imala priliku da često sa Brankom borave u prirodi i uče o svetu oko nas kroz brojne eksperimente i praktične časove.

Branko Kockica bio je omiljeni lik za decu 80-ih godina
Branko Kockica bio je omiljeni lik za decu 80-ih godina foto: Printscreen/youtube

Danas su ti mališani koji su okupljeni oko Branka Kockice, uveliko stasali da budu roditelji, ali se postavlja pitanje da li bi njima u današnje vreme takav vid šale bio interesantan ili potpuno neprihvatljiv.

Naime, u jednoj od svojih epizoda Branko daje deci da piju rakiju, što je on smatrao vidom dobre zabave, a što bi danas svakako bilo okarakterisano kao loš odnos prema deci i loš primer za namlađe gledaoce.

Branko Kockica deci je davao da poju rakiju
Branko Kockica deci je davao da poju rakiju foto: Printscreen/youtube

Pretpostavka je da u flaši nije bila zaista rakija, nego je vrlo moguće da je bio neki sok od jabuke i Brankova želja da se deca osete kao odrasli ljudi.

Specifičnost ove kultne Brankove emisije je bila u tome što je popularni Kockica umeo na sebi svojstven način da ostvari interakciju sa najmlađom populacijom. Nastojao je da svako od njih učestvuje u konverzaciji, da izrazi svoje mišljenje, drugim rečima da se oseti korisnim i zrelim.

Neretko smo svi u detinjstvu bar jednom imali priliku da nam deda ili neki drugi muški odrasli član porodice u čašu sipa malo pene od piva ili kao bebama umoči cuclu u rakiju. Naravno, činili su to da se i oni sami zabave, piše Najžena.rs.

Savremena psihologija ističe važnost poistovećivanja deteta sa odraslim, kako bi i ono bilo ravnopravan član društva. Ako to uzmemo u obzir neizbežno je da zaključimo da je Branko imao svoj metod da decu učini "važnom" i "odraslom".

Branko Kockica imao je svoje medote da se deca osete odraslima
Branko Kockica imao je svoje medote da se deca osete odraslima foto: Printscreen/youtube

Činjenica je da društvo ide u nekom boljem smeru, šire se vidici i radi se na podizanju svesti o svim važnim društvenim pitanjima, ali ne treba dozvoliti da usiljena "norma" uništi humor, uništi osmeh i rasterećeno detinjstvo.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs