emocionalna nezrelost

10 POKAZATELJA DA SMO DECA EMOCIONALNO NEZRELIH RODITELJA: Posledice su trajne i manifestuju se ovako, otkriva psiholog

Klinički psiholog Lindzi Gibson otkrila je pokazatelje da smo deca emocionalno nezrelih roditelja.

Porodica
Autor:
10 POKAZATELJA DA SMO DECA EMOCIONALNO NEZRELIH RODITELJA: Posledice su trajne i manifestuju se ovako, otkriva psiholog
Pokazatelji da smo deca emocionalno nezrelih roditelja, Foto: Shutterstock

Knjiga pod nazivom "Odrasla deca emocionalno nezrelih roditelja – Kako se isceliti od distanciranih, hladnih ili sobom zaokupljenih roditelja", kliničkog psihologa i psihoterapeuta Lindzi Gibson privukla je veliku pažnju, a sadržaj nam pomaže da razumemo odnose između roditelja i dece.

Akcenat je stavljen na emocionalnu nezrelost roditelja, a sama definicija emocionalne nezrelosti je veoma složena - uključuje egocentrizam, nesposobnost emocionalne samokontrole, emocionalnu nestabilnost i reagovanje po principu "sve ili ništa".

Majka, Deca
Majka, Decafoto: Shutterstock

"Usamljenost kod deteta emocionalno nezrelih roditelja je toliko stresna, da će dete koje je doživljava pokušati šta god je njegovoj moći ne bi li ostvarilo bilo kakvu konekciju sa roditeljem. Ova deca iz tog razloga mogu naučiti da potrebe drugih ljudi stavljaju na prvo mesto, što prihvataju kao cenu po kojoj u budućnosti ulaze u partnerske odnose."

Deca
Decafoto: Shutterstock

"Umesto da očekuju da im i druga osoba pruža podršku ili pokazuje interesovanje za njih, oni preuzimaju ulogu onoga koji pomaže drugima, "spasava ih", uveravajući sve oko sebe da njihove potrebe zapravo nisu toliko velike ni važne. Nažalost, ovo stvara još više emocionalne usamljenosti, jer prikrivanje naših najdubljih potreba sprečava autentično povezivanje sa drugim ljudima.", navodi se u knjizi Lindzi Gibson.

Prema Lindzi Gibson, postoje određeni pokazatelji koji nam pomažu da prepoznamo da li smo odrasli uz emocionalno nezrele roditelje:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs