DOK SU RODITELJI BILI U RESTORANU, NEKO JE IZ KREVETA UZEO NJIHOVO DETE: 15 godina kasnije i dalje veruju da će je naći

Ko je ukrao Medlin Meken i kako to da 15 godina nema novih tragova o ovoj otmici, pitanje je koje muči i policiju i roditelje nestale devojčice

Porodica
12:29h Autor:
DOK SU RODITELJI BILI U RESTORANU, NEKO JE IZ KREVETA UZEO NJIHOVO DETE: 15 godina kasnije i dalje veruju da će je naći
Medlin Meken, Foto: solo syndication / dmg media / Profimedia

Medlin Meken imala je samo tri godine kada je nestala iz kreveta iz hotelske sobe luksuznog odmarališta Praja de Luš u portugalskom regionu Algarve.

To se desilo 3. maja 2007. godine o od tada lice male Medlin vidimo svuda: od aerodroma, teretane, filmskog platna do slika na televiziji između dve reklame. Slatka plavokosa devojčica sa mrljom na zenici desnog oka "urezala" nam se u pamćenje, ali niko je od tada pa do danas, punih 15 godina nije video uživo.

15 godina se svetom šire razne priče, dok detektivi tvrde da znaju ko je oteo Medlin Meken, ali od devojčice nema ni traga ni glasa.

Kako je sve počelo?

Nedelju dana pre nego je nestala Medlin, porodica Meken je krenula na porodično putovanje na portugalsku obalu Algarve.

Ali iluzija sreće bila je zauvek narušena tog maja 2007. godine, kada mala Medi nestaje iz spavaće sobe luksuznog odmarališta.

15 godina traganja donelo je mnogo lažnih tragova, pogrešnih tvrdnji i veliku muku njenim roditeljima.

Niko nikad nije optužen za otmicu Medlin Meken.

Medi Meken
foto: Paul Luckman / Shutterstock Editorial / Profimedia

I kako se bliži šesnaesta godina od nestanka, bez priznanja i bez novih tragova, najpoznatiji slučaj nestale osobe na svetu možda će zauvek ostati misterija.

3. maj 2007. godine

Dok su Mekenovi uživali u večeri sa prijateljima u odmaralištu Praja de Luz gde je spavalo njihovih troje dece, nisu bili ni svesni kako će im se život zauvek promeniti.

Grupa prijatelja - koja je postala poznata kao Tapas Sedam - naizmenično je proveravala svoju decu u njihovim sobama. U 21.05, Geri Meken je zavirio u spavaću sobu svoje dece i zatekao ih kako čvrsto spavaju.

Medi Meken
foto: Video grab / Ferrari / Profimedia

Pedeset minuta kasnije, Kejt Meken je otišla u sličnu proveru i otkriva da njeni blizanci čvrsto spavaju dok je krevet pored njih bio prazan. Na mestu gde je nekad spavala Medi, ostalo je ćebe i plišana igračka.

Dok su gosti večerali u restoranu, hotelom se probio srceparajući zvuk.

"Nikad u životu nisam čuo takav plač," rekao je policiji konobar restorana. Tu je počela noćna mora porodice Meken koja se nije završila do dana današnjeg, 15 godina kasnije.

Počinje potraga celog područja koja ne otkriva ništa. Lokalna policija zaključuje da je Medlin verovatno kidnapovana iako za to nema nikakvih znakova.

Medi Meken
foto: Video grab / Ferrari / Profimedia

Novinari stižu u talasima u maleni grad sa odmaralištem. Mediji bruje o otmici Medlin Meken.

Nestanak Medlin Meken se poklopio sa rođenjema internet doba. Fejsbuk i Tviter su bili u "povoju", pa je vest eksplodirala na društvenim mrežama. Ceo svet sada je znao sve detalje otmice male Medi.

Ipak, toliki publicitet neminovno je doveo do negativnog uticaja.

"Razgovarali smo o roditeljima i njihovom ponašanju, govoru tela, kotaktu očima i njihovoj upotrebi Medinog imena. Sve je bilo na mestu i videlo se da oni nemaju veze sa otmicom i nestankom i tu se moje mišljenje nikad nije promenilo," rekao je Ksante Malet, antropolog i kriminolog koji je radio u forenzičkom centru 2007. godine kada je Medlin Meken nestala.

Medi Meken
foto: Video grab / Ferrari / Profimedia

Ali četiri meseca nakon nestanka portugalska policija je dovela pse tragače da pregledaju automobil i stan roditelja Medi Meken. Psi su 13 puta upozorili vodiča na miris krvi i smrti na oba mesta - i u kolima i u stanu.

Tada portugalska policija optužuje roditelje za nestanak njihovog deteta. Ali kasniji stručnjaci navode da se "previše verovalo psima tragačima", dok portugalska policija 2007. godine priznaje da su vitalni forenzični tragovi možda uništeni satima nakon Medlininog nestanka, pošto mesto događaja nije propisno bilo zaštićeno.

Jedan od problema od samog početka je bio taj što je policija mislila da je dete odlutalo tokom noći i što niko nije pretpostavio da se radi o otmici.

To je rezultiralo gubitkom onog što je policija nazvala "zlatni sat", a to je prvih 24 do 48 sati istrage od otmice koja se smatra kritičnom za uspešan ishod.

Jula sledeće godine Mekenovi su oslobođeni svake sumnje, ali šteta je učinjena.

Bez novih tragova, istraga je tapkala u mestu.

Medi Meken
foto: Video grab / Ferrari / Profimedia

Ali Mekenovi nikad nisu prestali da traže svoju ćerku.

2011. godine oni od tadašnjeg britanskog premijera Dejvida Kamerona traže da pokrene "nezavisnu, transparentnu i sveobuhvatnu" istragu na osnovu svih dostupnih informacija.

Dve godine kasnije, Skotland Jard otkriva da ima "nove dokaze i nove svedoke".

Ubrzo policija objavljuje ono što je opisala kao "novo razumevanje događaja" u noći nestanka Medlin Meken.

Pričalo se da mesto u kojem je bilo odmaralište ima "istoriju seksualnog iskorišćavanja dece", navodeći 9 seksualnih napada i 3 neuspela napada na britanske devojčice u dobi od 6 do 12 godina koje su bile na odmoru u tom regionu u periodu od 2004. do 2006. godine.

Nakon 15 godina od otmice, u Portugalu se ovaj slučaj smatra zastarelim. Sada skoro da i nema šanse da se uđe u trag nestaloj devojčici.

Kako su do javnosti dolazile informacije da je određeni "plavokosi muškarac" lutao tom regijom u periodu nestanka, policija je saopštila da je možda reč o "unapred planiranoj otmici".

"Najverovatnije ju je odveo stranac, verovatno neko ko je izvesno vreme uhodio porodicu i ko je video da oni imaju naviku da decu ostavljaju same kad odu na večeru," saopštio je tadašnji načelnik policije.

Nemačka policija se javlja sa novim osumnjičenim muškarcem. Naime, taj čovek poznat po nizu prekršaja, boravio je u istom odmaralištu u vreme kada je malena Medi nestala.

Iako protiv njega nema određenih dokaza, istraga je i dalje u toku.

Trenutno se u svetu vode tri odvojene istrage - britanska, nemačka i portugalsak i sve su vezane za slučaj Meken.

Za to vreme porodica Meken i dalje čeka odgovor - 15 godina kasnije. Kejt i Džeri Meken kažu da "nisu odustali od nade da je Medlin još uvek živa" i da će se ponovo naći sa njom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs