Kraljevska porodica

KAKVA JE ZAPRAVO KRALJICA BILA KAO MAJKA? Čarlsu se divila, ali ga je zapostavljala, a njegovu braću je mnogo razmazila

Dosta se pisalo kakva je majka bila kraljica Elizabeta II, Neki bi rekli da je dosta zapostavljala svoju decu da bi bila posvećena svojoj zemlji.

Porodica
14:34h Autor:
KAKVA JE ZAPRAVO KRALJICA BILA KAO MAJKA? Čarlsu se divila, ali ga je zapostavljala, a njegovu braću je mnogo razmazila
Kakva je kraljica Elizabeta bila kao majka?, Foto: Profimedia/editorial images

Pre 74 godine britanska kraljica Elizabeta udala se za grčkog princa Filipa, svog rođaka u trećem kolenu. Mlada je tada imala 21 , a mladoženja 26 godina.

Dug život i vladavina britanske kraljice Elizabete II obeležile su političke krize sa kojima se staloženo nosila, ali i privatne afere unutar njene porodice. Najviše problema zadala su joj upravo njena deca.

Kraljica Elizabeta
foto: Profimedia/editorial images

Sa suprugom Filipom, inače dalekim rođakom i nekadašnjim princom od Grčke i Danske, Elizabeta se počela dopisivati kad joj je bilo 13 godina. Upoznali su se tokom Drugog svetskog rata. Služio je u britanskoj mornarici. Kad se rat završio, Filip je dobio dopuštenje kralja Džordža VI da zaprosi buduću kraljicu i potom se odrekao kraljevskih titula u Grčkoj i Danskoj te uzeo britansko državljanstvo.

Dobili su četvoro dece - Čarlsa, koji ju je sada nasledio kao novi kralj, te Anu, Edvarda i Endruja.

Kada su dobili svog sina Čarlsa, ostavljala ga je dok bi putovala sa Filipom. Tada je smatrala da je to uobičajenim ponašanje jedne majke.

Kraljica Elizabeta
foto: Profimedia/editorial images

Čarls, koji je postao kralj, rođen je 14. novembra 1948. i po svemu sudeći, kraljica je bila opčinjena njime. Elizabeta se čudila Čarlsovim "lepim, dugim prstima" i dojila ga je dva meseca, sve dok nije obolela od malih boginja.

Gotovo godinu dana kasnije, Filip, tada oficir, poslat je na Maltu, a kraljica je savetovana da boravak na tom evropskom ostrvu nije prikladan za malog princa.

"Elizabeta je mogla da ostane u Londonu sa svojim sinom, ali je umesto toga odlučila što više vremena da provodi sa svojim suprugom. Bila je naviknuta na duge odsutnosti svojih roditelja dok je odrastala tako da njena odluka da napusti Čarlsa nije bila čudna. Angažovala je stručne dadilje, a da ne spominjemo i njene roditelje, koji su jedva čekali da prave društvo svom unuku", piše u kraljičinoj biografiji.

Princ Filip i kraljica proveli su Božić na Malti, a Čarls je ostao sa dekom i bakom, kraljem Džordžom VI i kraljicom Elizabetom, kraljicom majkom, u dvorcu Sandringem u Velikoj Britaniji.

Kraljica Elizabeta
foto: Profimedia/editorial images

Još jedan slučaj njenog hladnog odnosa sa Čarlsom dogodio se nedugo nakon njegovog trećeg rođendana. Mladi princ dočekao je svoje roditelje sa bakom i tetkom, princezom Margaret na železničkoj stanici nakon što su se vratili iz posete Americi.

"Iako nije videla svoga sina više od mesec dana, kraljica je požurila da poljubi svoju majku, pa se tek onda jednostavno sagnula i poljubila Čarlsa u teme, pre nego što se okrenula da poljubi sestru Margaret", napisano je u biografiji.

Buduća kraljica Britanije stavljala je svoju dužnost na prvo mesto. Deca su sve vreme uglavnom provodila u kompleksu dečijih vrtića sa šest soba na drugom spratu Bakingemske palate.

Kraljica Elizabeta
foto: Profimedia/editorial images

Čarls i njegova mlađa sestra Ana išli bi u prizemlje nakon doručka kako bi se nakratko igrali sa svojim roditeljima, a nakon toga bi ih videli tek na kraju dana. Međutim, kraljica je ukinula jednu arhaičnu praksu koja je zahtevala formalni naklon njene dece kada bi ušli u sobu gde se ona nalazila. Takođe, pomerila je nedeljni sastanka sa premijerom sa 17.30 sati na 18.30 kako bi provela vreme sa svojom decom.

Prijatelji su, sa Čarlsovim dopuštenjem, opisali kraljicu kao "ne toliko ravnodušnu koliko distanciranu". No, kada se u februaru 1960. rodio princ Endrju, kraljica je bila daleko sigurnija u svom položaju.

Britanska kraljevska porodica, Kraljica Elizabeta, Princ Endrju
foto: Profimedia

Dolaskom princa Edvarda u martu 1964. porodica je bila kompletna. Kraljica je tada postala opuštenija i doslednija kao majka, a neki kritičari smatrali su da je previše udovoljavala Endrjuu i Evdardu, kako bi nadoknadila što nije provodila više vremena sa svojom starijom decom.

Sa mlađim sinovima bila je bliža nego sa Čarlsom i Anom, jer je mogla bolje da organizuje svoje vreme, te je samim tim češće bila sa njima. Vikers se prisetio kako bi u školi u blizini dvorca Vindzor često mogao da vidi kraljicu kako se drži za ruke s princem Edvardom za vreme šetnje.

Kako se navodi u biografiji, kraljica je bila bolja baka i prabaka nego majka.

Kraljica Elizabeta
foto: Profimedia/editorial images

Poslednjih godina činilo se da je Čarls shvatio koje je žrtve njegova majka podnela za monarhiju. Tokom proslave platinastog jubileja u junu 2022, zahvalio je majci na "životu nesebičnog služenja". Čarls je govorio o preminuloj majci kada se prvi put obratio javnosti kao kralj nakon njene smrti nazvavši njenu smrt "trenutkom najveće tuge".

"Dugujemo joj najiskreniji dug koji svaka porodica može imati prema svojoj majci za njenu ljubav, privrženost, vođstvo, razumevanje i primer", rekao je tokom emotivnog govora.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs