VAŽNO JE DA POTRAŽITE POMOĆ ODMAH!

BACILA SAM SVOJU BEBU I SHVATILA DA ŽELIM DA JOJ NAUDIM: Ispovest voditeljke o paklu koji je prošla posle porođaja! FOTO

U ovoj intimnoj i teškoj ispovesti pronaći će se mnoge žene...

Porodica
Autor:
BACILA SAM SVOJU BEBU I SHVATILA DA ŽELIM DA JOJ NAUDIM: Ispovest voditeljke o paklu koji je prošla posle porođaja! FOTO
Foto: Shutterstock

Kejt Lotel (41), voditeljka, di-džej i pobednica britanskog “Velikog brata” 2002. godine, imala je problema sa postporođajnom depresijom, koja često pogađa žene u svim delovima sveta.

Nakon što je uspela da je pobedi, Kejt je ispričala svoju priču i kroz šta je sve prošla dok je njena beba bila pored nje. Kejt nije znala da ima postporođajnu depresiju, nije mogla da objasni zbog čega ima samoubilačke misli mesec dana nakon što je na svet donela svoju ćerku.

“U jednom trenutku jurnula sam u spavaću sobu, gotovo tresnula bebu na krevet i vrisnula: “Ne mogu ovo više!”. Onda sam otrčala u potkrovlje, uplašena zbog činjenice da sam poželela da naudim svom detetu”, otkrila je Kejt samo jednu od situacija kroz koju je prošla.

Upravo ovaj trenutak bio je alarm za njenog muža Martina, koji je shvatio da majci njegove ćerke Noe treba stručna pomoć.

“Zahvalna sam Martinu što je prepoznao znakove upozorenja i što je odmah reagovao”, govori Kejt i dodaje:

“Zatekao me je kako ležim na podu u spavaćoj sobi u potkrovlju, ridam i govorim: “Ne mogu više ovo da radim”. Iskreno, ne sećam se te epizode, ali verujem da sam izgledala očajno i bespomoćno, jer sam se nedeljama tako osećala. Kad me je video u tom stanju, rekao mi je da ćemo zajednički potražiti pomoć i da ja, ma koliko da mislim da sam jaka, nisam u stanju da neke stvari prevaziđem sama.”

Iz svog iskustva, Kejt otkriva da joj je najvažnija bila pomoć i podrška, te da svaka žena koja je na svet donela dete, zaslužuje da je ima u svojim najbližima, ali i stručnjacima ukoliko je potrebno.

Kad se setim trenutaka u kojima sam mogla da povredim vlastito dete, shvatam zašto je toliko važno da mame imaju pomoć i podršku najpre partnera, a onda i stručnjaka.

Kejt nije imala razloga dase ovako ponaša, da bude nezadovoljna i nesrećna jer je u životu imala sve i ništa joj nije manjkalo. Međutim, nakon rođenja bebe nije videla “sunčanu stranu ulice”, odatle i potiče želja da naudi svom detetu ali i sebi.

“Imam krov nad glavom, imam partnera koji me voli, imam pse, imam posao, imam bebu koja je zdrava. Zašto sam onda depresivna?

Često mi se dešavalo da sedim u dečjoj sobi i poželim da naudim sebi, da prekratim muke, da me više nema. Bila sam uverena da sam uništila svoj život, kao i život mog partnera”, otkrila je ona u svojoj knjizi gde otkriva kako se izborila sa postporođajnom depresijom, prenosi portal “Yumama”.

Međutim, kada je Kejt pretražila internet bila je zaprepašćena brojem žena koje su prolazile kroz ovo što i ona, a još više je šokirao broj izvršenih samoubistava zbog postporođajne depresije. Zbog toga je odlučila da svoja iskustva deli na društvenim mrežama, ali i da objavi knjigu.

KAKO SE KEJT IŠČUPALA IZ POSTPOROĐAJNE DEPRESIJE?

Njen suprug Martin je insistirao na tome da devojčicu bar tri noći nedeljno čuva dadilja, a on i Kejt su krenuli na terapiju. Pored toga, i ona je išla na samostalne razgovore sa psihoterapeutom. Naravno, morala je da koristi i lekove koje su joj stručnjaci preporučili.

Sve to urodilo je plodom, postporođajna depresija je nestala i Kejt je ponovo bila ona stara, a Martin siguran u to da je za svoju suprugu ali i za njihovu porodicu uradio pravu stvar.

Nakon što se izborila sa depresijom, Kejt je na svom Instagramu napisala vrlo važnu poruku.

Važno je voditi ove razgovore. Nisam mislila da ću se ikada u životu suočiti sa ovim problemom. Ali, desilo se. Trebalo bi da znate da je normalno ako se osećate loše ili ako zažalite što ste rodili bebu. Istina je da je roditeljstvo teško. Meni je teško i danas, a Noa ima već godinu dana.”

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs