NEVEROVATNO!

DOKLE SA DRAKONSKIM PRAVILIMA: Srednje škole u Japanu zabranile devojčicama da vežu kosu u rep iz OVOG razloga!

Škole u Japanu zabranile učenicama držanje kose u repu, jer se plaše da bi njihov vrat mogao “seksualno uzbuditi” učenike! Možete li da poverujete u ovo?

Porodica
16:06h Autor:
DOKLE SA DRAKONSKIM PRAVILIMA: Srednje škole u Japanu zabranile devojčicama da vežu kosu u rep iz OVOG razloga!
Foto: Shutterstock

Japanske škole imaju stroga pravila o boji kose, dodacima, šminkanju, uniformi, uključujući i dužinu suknje za djevojčice.

Ali, da li se sa zabranom devojčicama da vežu kosu u rep preteralo?

Bivši nastavnik srednje škole Motoki Sugiyama istakao je za Vice World News i da nikako ne podržava ova pravila.

- Zabrinuti su da će dječaci gledati u djevojčice, što je slično obrazloženju koje stoji iza pravila da se smije nositi samo bijeli donji veš. Uvek sam osuđivao ova pravila, ali pošto manjka kritike, postalo je toliko normalizovano da učenici nemaju drugog izbora nego da ih prihvate - naglašava Motoki.

Sertifikat o potvrdi boje kose!

Skoro polovina srednjih škola u Tokiju zahteva od učenika sa bilo kojom drugom bojom kose osim crne, da dostave sertifikate da njihova boja nije veštački izmijenjena.

Od 177 srednjih škola koje su pod upravom Metropolitanske vlade Tokija, 79 traži da se ovi sertifikati potpišu od strane roditelja.

Tokijski odbor za obrazovanje je rekao za NHK da sertifikati za kosu nisu obavezni. Međutim, sa javne televizije prijavljuju da samo pet od 79 škola jasno stavlja do znanja u pisanoj formi da učenici nisu obavezni da ih predaju.

Majka, dete, devojčica
foto: Shutterstock

Pobuna roditelja

U junu prošle godine, negodovanja učenika i roditelja zbog ovih pravila navela su japansku vladu da zatraži od odbora za obrazovanje da revidiraju ova drakonska školska pravila.

Ovi oštri propisi, poznatiji kao buraku kosoku ili “crna pravila”, imaju korijene još iz 1870-ih, kada je japanska vlada prvi put uspostavila sve restriktivniji sistem obrazovanja u pokušaju da smanji maltretiranje i nasilje u školama.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs