Da li se slažete?

NISAM SREĆNICA ZATO ŠTO MOJ MUŽ KUVA I ČISTI: Nisam ja kriva što vaš muž vama ne pomaže!

Kada kažem da moj muž sprema domaće rolnice sa cimetom je: "Kakva si ti srećnica!"

Porodica
Autor:
NISAM SREĆNICA ZATO ŠTO MOJ MUŽ KUVA I ČISTI: Nisam ja kriva što vaš muž vama ne pomaže!
Foto: Shutterstock

Bilo je 19 časova do trenutka kada je moj muž došao kući s posla - kasnio je zbog zaustavljanja u prodavnici da kupi osnovne potrepštine: mleko, jaja, uloške...

Smeštena na pilates lopti za vežbanje usred naše dnevne sobe, sa gomilom toplih peškira smeštenih na moje krilo, izvađenih iz mašine za sušenje, moj pozdrav dobrodošlice kući je bio praćen zahtevom. „Možeš li da napraviš večeru, molim te?“

Skinuo je kaput, zavrnuo rukave košulje, otišao je u kuhinju da opere ruke sa rečim: "Bacam se na posao."

Udala sam se za muškarca koji sklanja sopstvene čarape i koji obuva našu ćerku! Blagoslovljen sam sve sa #blagoslovena!

Prevod: Žao mi je ako provodite sate kuvajući, pereći veš i ribajući toalete dok vaš partner sedi na kauču i gleda fudbalsku utakmicu ili igra video igrice.

Reč koju obično čujem kada kažem da moj muž pravi domaće rolnice sa cimetom ili da slaže svoje čarape u fioke je „srećnica“.

"Vau", kažu žene - to su uvek neke nove žene. "Ti baš imaš sreće. Volela bih da moj muž to radi!"

Sudeći po izgledu nedavne studije objavljene u časopisu Gender and Societi, mi smo sigurno porodica za primer. Pregledajući podatke anketa koja pokriva godine od 1976. do 2016. godine, istraživači sa Univerziteta u Čikagu su otkrili da, većina Amerikanaca i dalje veruje da bi žene trebalo da rade više po kući o ko dece. I dok studije pokazuju da prosečan savremeni tata troši tri puta više vremena na brigu o deci nego naši dede 1965. godine, to tri puta više je i dalje samo osam sati nedeljno.

Naše slaganje nije došlo samo od sebe. Bio je to mukotrpan posao. Sada nemam razloga ništa da kažem, a nekada su bili sve zahtev do zahteva.

Odgajan od majke koja je uglavnom ostajala kod kuće i oca koji je to voleo, moj muž je malo znao o kućnom radu kada smo se prvi put venčali, a još manje o kuvanju. Još uvek ga zadirkujem zbog nereda koji je napravio pokušajem da pripremi obične rezance pre nego što smo se venčali.

Tokom naših prvih godina braka braka, radila sam po 60 sati nedeljno kao novinarka i sate kod kuće: kuvala sam, čistila i skupljala njegove prljave, zgužvane čarape sa mesta na podu dnevne sobe.

Ali kada se rodila naša ćerka, sve se okrenulo. Dok sam je hranila na grudima, vrištala sam na muža: "Molim te izvadi suđe iz mašine! Molim da proširi veš! Molim te promešaj taj sos na šporetu!"

U tim ranim danima roditeljstva, postala sam pasivno-agresivna, ljutito ignorišući gomile posuđa u sudoperi ili gomile veša na podu kupatila, tretirajući ga sve većom tišinom kako su dani prolazili, a da on nije napravio korak da očisti bilo šta.. Pitao bi me šta nije u redu, a ja bih progunđao „ništa“ ili „Ne želim da pričam o tome“.

A u sebi sam vrištala: "Ništa nije uredu! Sve je pogrešno! Zašto mi jednostavno ne pomogneš da očistim kuću?"

Ono što je on čuo je da sam zatvorila vrata, odbijajući da ga pustim unutra. Nije mogao da mi čita misli. On sigurno nije znao da sam samo želela da kuća bude čista koliko toliko!

Njegovi pokušaji da popravi stvari bili su aljkavi, ali dobronamerni: kesice mojih omiljenih slatkiša koje je doneo kući iz prodavnice da me oraspoloži, pozivi sa posla kako bi me pitao da li da kupi picu na putu ka kući. Kod kuće, on bi pričuvao dete dok spava, a ja bih očistila malo kuću. Ali onda bi kuća ponovo počela da postaje neuredna, i ciklus bi se ponovio.

Razgovarali smo. Vikala sam. Čak smo išli na savetovanje za parove.

Kroz svađu sam saznala da želi da više razgovaramo. Svađanje je bilo produktivno za nas jer smo komunicirali, koristili smo svoje reči. Što sam više vikala to što mi je potrebno, to je više on učio kako da mi pomogne.

Nakon 18 godina, naš brak je još uvek nesavršen. Ali mi volimo i učimo.

Ja sam glavni hranilac, sa platom koja je nadmašila platu mog muža - godinama neposredno nakon rođenja našeg deteta. Ja radim neke od kućnih poslova, ali kada radim drugi posao, a ponekad i treći posao, on radi još više po kući.

On je pekar mirisnih vekni svežeg hleba vikendom i gustih, domaćih soseva radnim noćima, onaj koji se vraća kući sa posla kasno uveče posle odlaska u prodavnicu i okreće se šporetu da pripremi zdrave (a ponekad i ne- tako-zdrave) obroke za našu tročlanu porodicu.

Pa ipak, nemam više sreće od stotina hiljada muškaraca čije se žene vraćaju kući iz dugih smena samo da bi skinule kapute i zasukale rukave da bi se okrenule kućnom poslu koji ih je čekao.

Za našu ćerku, odgajanu u domu gde je mama oduvek radila tri posla u odnosu na tatu, ovo je normalno. Mama može provesti veče u svojoj kancelariji, uređujući fotografije sa nedavnog snimanja porodičnog portreta (jedan od ta tri posla je fotograf), dok tata trči krpom po podu u trpezariji i sprema lazanje za rernu. Mama može da se odmara na kauču nedeljom popodne, sa knjigom u ruci, iscrpljena nakon što je radila pet dugih dana na svom dnevnom poslu, a zatim provela subotu snimajući venčanje, dok tata kosi dvorište.

Ona vidi roditelje koji su našli zajedničku - To je divno, ali nije sreća.

Sreća je kad pronađeš detelinu sa četiri lista. Sreća je kad dobiješ na bingu. Sreća je kad prođeš na raskrsnici pre nego se upali crveno.

Reći da je sreća što moj muž od 40 godina može sam da spremi večeru, stavlja sopstveni peškir u kupatilo i zove da pita da li može da pokupi našu ćerku sa treninga kada rano izađe sa posla - to nije sreća, to je znak da je odrasla osoba koja ispunjava svoje obaveze.

Nije sreća ako ujutru otvoriš kutiju žitarica i nađeš pahuljice unutra. Problem je ako tovoriš kutiju i shvatiš da unutra nema ništa.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs