OMIKRON KOD DECE

PULMOLOG, SNEŽANA RSOVAC: Ako dete ima visoku temperaturu, odbija tečnost i hranu, odmah ga odvedite kod lekara!

Prema rečima pulmologa, omikron se brzo širi, ali daje sliku umereno blagu, retko kada tešku kod dece i prolazi za pet do sedam dana.

Porodica
Autor:
PULMOLOG, SNEŽANA RSOVAC: Ako dete ima visoku temperaturu, odbija tečnost i hranu, odmah ga odvedite kod lekara!
Foto: Shutterstock

Dr Snežana Rsovac, pulmolog iz Dečije klinike u Tiršovoj, rekla je za RTS da se omikron brzo širi, ali daje sliku umereno blagu, retko kada tešku kod dece i prolazi za pet do sedam dana. Postoji mogućnost da će posle prve nedelje u školi doći do porasta broja zaraženih među decom, kaže doktorka Rsovac.

Da sa rastom broja zaraženih raste i broj zaražene dece uočavaju pedijatri u kovid ambulantama i dečjim bolnicama.

Dr Snežana Rsovac, pulmolog iz Dečije klinike u Tiršovoj, rekla je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da je razlog za zabrinutost roditelja ništa veća nego prethodnih meseci.

Prema njenim rečima, omikron se brzo širi, ali daje sliku umereno blagu, retko kada tešku kod dece i prolazi za pet do sedam dana.

Dr Rsovac kaže da se kod dece predškolskog uzrasta i odojčadi javlja temperatura, groznica i simptomi gornjeg respiratornog sistema, nos, ždrelo, trahitisi, glavobolje, konjuktivitisi, a donji disajni putevi bronhitisi, bronhiolitisi, pneumonije – ređe su zastupljeni.

Kod manje dece pre će biti kada se “spusti” – kada zahvati donje respiratorne puteve – slika kašlja i otežanog disanja.

Kod školske dece sve ovo, retko kad se javljaju pneumonije, u ovom trenutku nema porasta hospitalizacije zbog težih respiratornih simptoma”, rekla je dr Rsovac.

Dežurstvo, pregledi dece, upućivanje na bolničko lečenje

“U odnosu na prethodni vikend, kada je bilo više od 200 pacijenata u 24-časovnim dežurstvima, jer smo dežurni vikendom, primamo na preglede kada smo prijemni, naizmenično sa Institutom za majku i dete, 200 do 220 pregleda, ovog vikenda nešto manji broj – 140 dece je bilo na pregledu. Od toga u febrilnom delu, oni što ima visoku temperaturu moraju biti izolovani od dece koja nemaju febrilnost, ali imaju druge probleme, 80 odsto je zastupljeno od svih pregleda”, kaže doktorka.

Što se tiče testiranja, dr Rsovac kaže da ih rade u pojedinim slučajevima, ako dete ostane na bolničkom lečenju.

Ukazuje da je od 140 dece, kod oko 50 odsto bio zastupljen omikron, neku decu su testirali, neku nisu, tamo gde je klinička slika bila jasna.

Dobro je što je mali broj zbog kovida zahtevao hospitlaizaciju, podvlači ona.

Kovid odeljenje je puno

Dr Rsovac je iznela podatak da je od prošlog vikenda sve veći broj zaraženih i da je kovid odeljenje ispunjeno.

Imamo i odojčad i adolescente, nijedno ne zahteva mehaničku ventilaciju, samo kod dve bebe treba oksiterapija”, objasnila je ona.

Svi su stabilni, bronhiolitis je klinička slika pa je neophodna hosptalizacija, kaže ona.

Vakcincija dece

Što se tiče vakcinacije dece, jasno je, kako kaže, uputstvo, kada je Fajzerova vakcina u pitanju.

Ostali smo pri tome da je preporuka da se vakcinišu deca iznad 12 godina. Nismo u grupi zemalja koje su prešle na vakcinaciju mlađih do 12 godina, a doza je prilagođena uzrastu”, napomenula je dr Rsovac.

Školska godina i epidimija

Ohrabrujuće je, kako kaže, da nema porasta broja pacijenata te uzrasne kategorije.

“Pedijatri su obazrivi, sačekaćemo jer se nalazimo u piku ovog talasa. Postoji mogućnost da će posle prve nedelje doći do porasta broja među školskom decom, da ćemo naredne dve nedelje ući u mirniju fazu”, kaže ona.

Dala je savet da deca koja imaju visoku temperaturu, koja odbijaju tečnost, ne mogu dobro da unose hranu, treba odmah da budu odvedena pedijatru na pregled.

Starijoj deci potrebno je davati simptomatske lekove, a ako posle 24 do 48 sati ne prolazi, treba da dođu kod pedijatra.

Videćemo za četiri do osam nedelja kako će se dečja populacija ponašati i koliko ćemo imati postkovid simptoma”, zaključila je dr Rsovac.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs