Podaci Batuta

Alarmatno stanje: Svaki šesti đak u Srbiji je gojazan

Sve češće se preskače doručak, najvažniji obrok

Vesti
Autor:
Alarmatno stanje: Svaki šesti đak u Srbiji je gojazan
Foto: Shutterstock

Većina dece svoje zdravlje ocenjuje kao odlično i od porodice dobija neophodnu podršku. Dve trećine učenika osnovnih i srednjih škola i svoje drugove doživljava kao prijateljski raspoložene koji žele da pomognu. Loša vest je da je svaki šesti učenik gojazan i da sedam odsto dece nikada ne doručkuje.

Podaci su prikupljeni anketiranjem učenika petog i sedmog razreda osnovnih škola i učenika prvih razreda srednjih škola. U istraživanju je učestvovala 101 škola.

Učenici su dobrovoljno i anonimno popunjavali upitnik, a anketirano je 4.028 đaka.

Načelnica Centra za promociju zdravlja u Institutu za javno zdravlje "Batut" dr Jelena Gudelj Rakić kaže da se navike u ishrani u Srbiji menjaju isto kao i u Evropi i svetu.

"Sve češće se preskače doručak, najvažniji obrok – 60 odsto dece doručkuje svaki dan, a oko sedam odsto to nikada ne čini. Petina dece pije gazirane sokove svaki dan, trećina jede slatkiše najmanje jednom dnevno", rekla je dr Jelena Gudelj.

Ističe da fizička neaktivnost ukazuje na problem koji vodi prekomernoj gojaznosti, pa ne čudi što je svaki šesti učenik gojazan.

Podaci istraživanja pokazuju da se podrška porodice prepoznaje kao važna, dok je podrška vršnjaka nešto manja nego u prethodnim istraživanjima.

Više od polovine dece preko radne nedelje više od dva sata dnevno gleda televiziju, a vikendom dve trećine dece. Dve trećine dece tvrdi da više voli uživo da se vidi sa prijateljima, nego da komunicira telefonom.

Rezultati istraživanja su važni za kreiranje zdravstvenih vaspitnih programa.

Istraživanje se, inače, obavlja svake četiri godine u 44 zemlje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs