Epidemiolog

DR TIODOROVIĆ: Situacija i nije baš povoljna!

“Iz vanredne situacije smo prošli u nepovoljnu, koja je jedna nijansa. To ne važi za celu zemlju, kao u i oko Novog Pazara. Imamo jedno značajno smanjenje pozitivnih dijagnostikovanja novih slučajeva.”

Vesti
15:42h Autor:
Foto: Shutterstock

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović ocenio je da se epidemiološka situacija u Srbiji ne poboljšava dinamikom koju su očekivali.

 

“Iz vanredne situacije smo prošli u nepovoljnu, koja je jedna nijansa. To ne važi za celu zemlju, kao u i oko Novog Pazara. Imamo jedno značajno smanjenje pozitivnih dijagnostikovanja novih slučajeva.”

 

Može se reći da imamo malo smanjenje broja prvih pregleda i da postoji smanjenje broja primljenih u bolnice. Još imamo visoku cifru onih koji fatalno završe“, izjavio je Tiodorović za RTS.

 

On je istakao da je najvažnije kontrolisati radno aktivno stanovništvo, ali i ukazao na slučajeve dece koja su u ozbiljnoj situaciji.

 

Podaci govore da su oni pod kontrolom, ali da su u teškoj situaciji. Ako se kaže da su neka deca u Kragujevcu, Nišu, Beogradu na respiratoru, onda to govori o njihovom stanju“, naveo je Tiodorović.

 

Na pitanje šta zna o stanju četvorogodišnjeg dečaka koji je na respiratoru u Nišu i bebe u Kragujevcu, Tiodorović navodi da ne zna ništa novo, sem da se pedijatri bore za njihov život.

 

“Radi se u oba slučaja o stečenom oboljenju. Ta deca koja imaju predispozicije, na njih se mora posebno paziti, a njihovi roditelji treba da razmišljaju o tome da im se ne donese virus i ne napravi još veći problem nego što ga imaju”, kazao je Tiodorović.

 

Prema njegovim rečima, ozbiljno se ispituje vakcinacije kod dece.

 

Mlađi od 18, odnosno 16 godina ne mogu da se vakcinišu, a vrlo je važno zaštititi ih. Prisutna su velika ispitivanja — Fajzer radi to sa decom od 7 do 15 godina i možda će do kraja godine da se postavi da deca mogu da prime tu vakcinu”, rekao je Tiodorović.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...