Batina nije iz raja izašla

5 RAZLOGA ZAŠTO NE SMETE DA UDARITE DETE: Evo šta se tada dešava u njegovoj glavi!

Roditelji fizičkim kažnjavanjem ne postižu apsolutno ništa. Da, moguće je privremeno zatišje u nasilničkom ponašanju deteta. Ali mnogo je važnije objasniti detetu zašto se "ne možete ponašati tako", ostati miran i ne dati slobodu vlastitoj agresiji

Porodica
13:25h Autor:
5 RAZLOGA ZAŠTO NE SMETE DA UDARITE DETE: Evo šta se tada dešava u njegovoj glavi!
Foto: Shutterstock

Roditelji često primenjuju fizičke mere prema neposlušnom potomstvu. Ova pojava nikoga ne iznenađuje. Fizičko kažnjavanje praktikuje 80% roditelja. Ali ono što je zanimljivo: najčešće žene (majke, staratelji) biraju takav "pedagoški" metod. Ako je dete jako krivo, retko se koja majka uzdrži od udaranja dlanom po „mekoj tački“ ili onom što joj padne pod ruku. I čvrsto smo uvereni da je ovaj metod obrazovanja efikasan. Ali nije sve tako jednostavno. Ispostavilo se da je telesno kažnjavanje beskorisno. I postoji alternativa.

Zašto je fizičko kažnjavanje pogrešan način

1. Ne funkcioniše, već samo pogoršava situaciju.

Naravno, deca se ponašaju drugačije. Mogu biti preterano zahtevni, hiroviti, nekontrolisani, a živci roditelja, kako kažu, nisu čelični. Ali malo se može postići batinom.

Stručnjaci su sigurni da se fizički uticaj kao disciplinska metoda ne manifestuje u budućnosti, jer niko zaista nije objasnio detetu zašto je njegovo ponašanje pogrešno. Nasilje će samo pomoći da se kratkotrajno zaustave neželjeni postupci deteta.

2. Siguran način da se za uplašeno dete pretvorite u agresora

Svi slučajevi zlostavljanja dece počeli su naizgled bezazlenim udaranjem. Uvidevši u praksi da telesno kažnjavanje nema željeni efekat, roditelji počinju da povećavaju upotrebu sopstvene snage svaki put kada se dete ponaša neprimereno. Disciplina se ne poboljšava, pa kao rezultat toga jedan od roditelja ide dalje, gubi kontrolu nad samim sobom i nanosi fizičku štetu detetu.

3. Nasilje rađa agresiju u perspektivi

Deca koja su sistematski doživela fizičko kažnjavanje imaju sklonost ka nemotivisanom nasilju prema svojoj deci i partnerima. Oni imaju veći rizik da postanu delinkventni. Zašto se to dešava? Primer roditelja utiče na dete, jer ono apriori sve postupke majke i oca smatra ispravnim. A kada roditelji koriste oruđe sile u procesu sukoba, dete će ga ubuduće prihvatiti.

4. Deca mogu doživeti depresiju

Kada dete pretuku njegovi najbliži i najdraži ljudi, njegova slika sveta se ruši. Ne može da razume zašto se to dešava, a u njega se uliva misao da nije voljen. Postoji rizik od početka i progresije kliničke depresije. Osim toga, može negativno uticati na proces socijalizacije deteta.

5. Zdravlje deteta će se pogoršati

Čak i kada je svedok nasilja, dete doživljava stres koji negativno utiče na funkcionisanje imunološkog sistema. Doživljavanje sistematskog fizičkog kažnjavanja pogoršava situaciju: slabi zaštitne funkcije imunološkog sistema. Ako dete ima određeno zdravstveno stanje, može se pogoršati.

Šta se može (i treba) učiniti drugačije kada ...

Ponestalo vam je strpljenja. Analizirajte svoja očekivanja i zapitajte se da li je ponašanje deteta primereno njegovom uzrastu i stepenu razvoja. Na primer, uporna pitanja koja počinju rečju „zašto“ sasvim su normalna za dvogodišnjake. Analiza može pomoći da se ohladi vaš bes i dati vam mirniji pogled na situaciju.

Stalno tražite od svog deteta da se ponaša na odgovarajući način, ali ono vas ne sluša. Nemojte misliti da je dete svesno šta je njegova greška, ili na šta tačno mislite kada kažete "Lepo se ponašaj". Budite precizniji kada objašnjavate šta nije u redu i zašto. Možete samo reći: "Ne štipaj svoju sestru, jer je to boli." V

Vaše dete gubi živce brzo. Kada vidite da se približava "nevreme" i da ponašanje deteta sada preti da izmakne kontroli, kontrolišite se, ne povisujte glas. Staloženost ima snažnu sposobnost da vas vrati u stvarnost.

Dete je histerično. Daj mu vode da popije. Odvedite svoje dete u osamljeno mesto i objasnite mu zašto se to ne toleriše. Najavite mu da se može vratiti na primer u dnevni boravak kada se smiri i sačeka dva minuta.

Vaše dete vas ne sluša. Dozvolite mu da „ubere plodove“ svog lošeg ponašanja, ako razumete da mu neće nauditi. Na ovaj način ćete dati detetu priliku da izvede određeni zaključak na osnovu svojih grešaka. Ali nemojte da kažete "rekao sam ti!".

Naravno, biti idealni roditelji izuzetno je teško. Umorni smo, nervozni zbog raznih problema, imamo stalni nedostatak vremena. Ali komunikacija sa detetom ne bi smela da preraste u upotrebu sile i agresiju. U suprotnom, ubuduće ćete ubirati gorke plodove svojih dela i potkopavati zdravlje i psihu deteta.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs