kORAK PO KORAK

KAKO ODVOJITI SINA OD MAJKE: Pusti muškarca da odraste!

Mogućnosti i izgledi zdravog odvajanja sina od majke zavise od vaspitanja, ali i događaja u detinjstvu

Porodica
Autor:
KAKO ODVOJITI SINA OD MAJKE: Pusti muškarca da odraste!
Foto: Shutterstock

Postoji nekoliko faza odvajanja sina od majke. Prirodno, prvo odvajanje je prilikom rađanja. Ako je dete u detinjstvu bilo dugo odvojeno od majke, na primer, iz medicinskih razloga, onda će proces odvajanja ići teže.

Postoje i majke koje od rođenja dete gaje tako da ono nikad ne dobije svoju slobodu.

U uspešnijoj varijanti, razdvajanje se završava od 18. do 20. godine, ali se to možda nikad i ne dogodi!

Faze razdvajanja:

1.Simbioza

Kad je dete malo, u mamu gleda kao u Boga (što je prirodno). Ako "dete" ima 30 godina - gleda majku, ili ženu, kao Boga - odozdo prema gore. (Nije baš prirodno).

Ako muškarac komunicira sa ženom "odozdo" - on je "zaglavljen" u fazi simbioze. U ovoj fazi, on se neće nikad razdvojiti, može se činiti infantilnim i veoma je „zalepljen“ za ženu, pa, ili za majku.

2. Večito dete

Latinski koncept puer aeternus, preveden kao "večna mladost", pozajmljen je iz Ovidijevih Metamorfoza.

U jungovskoj psihologiji izraz ruer aeternus koristi se za opisivanje određene vrste muškarca: šarmantan, privlačan, kreativan, strastven prema svojim snovima i fantazijama. Takvi muškarci često zadržavaju svoju adolescentnu psihologiju, čak i kao odrasli. Po pravilu, oni sami su puni života, ali ljudi oko njih povremeno doživljavaju čudnu emocionalnu prazninu. Dakle, ovo je čovek sa adolescentnom psihologijom.

Kako se to manifestuje u odnosima sa ženama.

Takav čovek, bez obzira na godine, nije se iživio. On uzima mnogo, ali ne zna kako da vrati istom merom. On nije spreman da donosi ozbiljne odluke i preuzima odgovornost.

Voleti ženu - ne može biti s njom u trajnoj stabilnoj vezi. Može se promeniti, otići i ponovo se vratiti, nestati, pa se pojaviti i moliti je...

Takva nestalnost, neozbiljnost karakteristična je za muškarce koji su zaglavili u drugoj fazi razdvajanja. U detinjstvu ova faza odgovara uzrastu kada dete uči o svetu, ali ima potrebu da se vrati u sigurno sklonište (u naručje svoje majke).

Odrasli muškarac koji u detinjstvu nije prošao ovu fazu nema snage za direktnu konfrontaciju, a ponaša se povodljivo. U muško-ženskom odnosu ovo može stvoriti sukob.

3. Direktno suočavanje

U detinjstvu ovaj period počinje kada spoljni svet postaje mnogo privlačniji od majčinog krila.

Zatim, da bi izašao u veliki svet, tinejdžer mora ući u direktnu konfrontaciju. U ovom trenutku sukobi između deteta i roditelja postaju sve jači i postaju nepodnošljivi i zbog toga što se u ovoj fazi majčin sin amortizuje. Da bi lakše otišao, odvojio se, možda će morati da obezvredi majku.

To može biti u obliku uvreda, zanemarivanja, nespremnosti da se jede ono što mama sprema (bolja je brza hrana) i td.

Muškarac zaglavljen u ovoj fazi razdvajanja će se na sličan način manifestovati u odnosima sa ženama - da devalvira, „sve žene su k***“ i drugi šovinizam. U ovom stanju muškarac teško opaža vrednost žene i gleda je naprotiv, od vrha do dna. To može biti razlog razvoda, prekida odnosa.

4. Konačno!

U ovoj fazi muškarac primećuje ženu, prepoznaje njenu jednakost, sluša njeno mišljenje.

U isto vreme, on može da živi potpuno nezavisno od svoje majke, ili svoje žene-majke i da se ne obazire na nju.

Mama je sada voljena, posebna žena. I tada muškarac može izgraditi zaista blizak i inspirativan odnos sa ženom.

U našoj zemlji postoje poteškoće sa odvajanjem sina od majke. Najčešće su muškarci zaglavljeni u fazi direktnog suočavanja, pa se dešava da nikad ne završe odvajanje do kraja. Na proces odvajanja najviše utiču finansije.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs