Zapis koji će vas nasmejati

KAKO JE DARVIN ODLUČIO DA SE OŽENI: Jadni robe, bićeš gori od crnca - rekao je pa se oženio i dobio desetoro dece!

Sve razloge Za i Protiv stavio je na papir

Porodica
Autor:
Foto: Profimedia

Kada je imao 29 godina, Čarls Darvin je razmišljao o tome da se oženi. U to vreme je već bio prilično poznat naučnik. Kako i priliči učenom čoveku, ovom pitanju je pristupio sa praktične tačke gledišta. Darvin je izneo svoja razmišljanja u malom tekstu.

 

"Dokument ima dve kolone, pod naslovom: "Ženi se" i "Ne ženi se", a povrh njih u polukrugu: U koloni za brak, pisalo je:  Deca - (ako Bog bude milostiv), stalni saputnik (prijatelj u starosti), sa kojim će biti zanimljivo, predmet ljubavi i saputnik za igru.

Nakon premišljanja, promenio je prethodnu rečenicu u "bolje nego pas". Nastavio je: "Dom i neko ko se brine o domu, muzika i žensko brbljanje dobro je za zdravlje, ali užasno gubljenje vremena". Bez objašnjenja, Darvin je naglas prebacio jedan argument iz plusa u minus - argument toliko važan da ga je naglasio.

 

U koloni „Ne ženi se“ napisao je da će se time sačuvati „Sloboda da ideš gde god želiš, Sloboda izbora društva i sve to, Razgovor pametnih muškaraca u klubovima, Nedostatak obaveza da se posećuju rođaci i popušta svaka sitnica da biste zauzvrat imali troškove i brige oko dece, moguće svađe, gubitak vremena, ne možete čitati uveče, gojaznost i nerad, brige i obaveze, manje novca za knjige, ako ima mnogo dece, onda - prinuda da se zarađuje za život."

Čarls Darvin, Ema Darvin
foto: Profimedia

Ipak, prevladala su razmatranja „za“; u koloni je zabeleženo sledeće rezonovanje: "Bože, nepodnošljivo je čitav život provesti kao neplodna pčela - za posao, posao i na kraju bez ičega. - Ne, ne, neću. „Mogu da zamislim čitav dan života pustinjaka u zadimljenoj, prljavoj londonskoj kući. „Mogu da zamislim lepu meku suprugu na kauču, lep kamin, knjige i možda muziku. Nakon opisa ovih slika, napisao je: „Ženi se, ženi se, ženi se“.

 

Međutim, još jedan talas sumnji pao je na odluku.

 

Darvin je napisao da je dvoumljenje počelo nedužno: „Uveravaju nas da je potrebno venčati se. Kada? Pre ili kasnije?" Ovo pitanje izazvalo je paniku -  doživotni partner smanjuje izglede za bliskost sa drugim ženama i da su dani avantura odbrojani.

 

"Vau! Nikada neću naučiti francuski, ili otići u Ameriku, ili se provozati balonom ili usamljeno putovati u Vels - jadni robe, bićeš gori od crnca", napisao je sam sebi.

 

Ali onda se sabrao i doneo sudbonosnu odluku.

 

"Nema veze, dečače, nemoj se obeshrabriti, ne možeš živeti usamljenim životom, biti oronuli starac, usamljen i hladan, s bezdetstvom ispisanim na licu, koje se već naboralo. Nema veze, verujtem u sreću - puno je srećnih robova."

 

Godinu dana kasnije, Darvin se oženio rođakom Emom. Zajedno su živeli 43 godine, do Darvinove smrti i imali su desetoro dece.

 

(Stil.kurir.rs)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...