jer porodica je sve

Dobri porodični odnosi temelj su psihičke stabilnosti: Jednostavni saveti kako poboljšati odnos majke i ćerke!

Danas je, nažalost, sve manje skladnih odnosa u porodici.

Porodica
Autor:
Foto: Shutterstock

Brojala ona dva člana ili više, uvek je tu neko ko zateže odnose, neko ko popušta i neko ko trpi posledice. Možda najkomplikovaniji od svih je onaj odnos koji se tiče majke i ćerke. U teoriji to bi trebalo da bude polje ruža, ali u većini slučajeva liči na grmljavinu sa mnogo munja. Gledajući u naručju svoju malu devojčicu po prvi put, ni jedna majka ne može da zamisli koliko će jednog dana biti dovedena do ivice živaca i vikati iz sveg glasa na to, tako bespomoćno i milo stvorenje. I mada ni jedan odnos nije idealan, jer smo jednostvno svi skrojeni drugačije, kako bi sa svojom majkom bolje funkcionisali (za slučaj da je trenutno odnos zategnut), obratite pažnju na savete koji slede.

POSTAVITE REALISTIČNA OČEKIVANJA OD VAŠEG ODNOSA

U savršenom svetu sa svakom osobom do koje nam je stalo imali bismo čvrste odnose ispunjene razumevanjem. Međutim, ne živimo u takvom svetu, nažalost. Dok je neko u stanju da izgradi prijateljski odnos sa svojim roditeljima, kod drugih se sve svodi na neku vrstu obostrane tolerancije. U svakom je slučaju potrebno biti svestan toga šta može da nastane od datog odnosa. Možda vam nije suđeno da sa majkom imate najidealniji odnos ali to ne znači da on nije ispunjen ljubavlju i poštovanjem.

PRONAĐITE ZAJEDNIČKA INTERESOVANJA

Stvari koje možete zajedno da radite mogu da vas zbliže. Bilo da je u pitanju nedeljno planinarenje, odlazak u kupovinu ili poseta kozmetičkom salonu. Pobrinite se da odaberete aktivnost u kojoj ćete obe uživati i pronađite vremena za kvalitetnih sat-dva (ili više) sa svojom majkom. Takođe ako ne možete da smislite ni jednu aktivnost u kojoj bi obe uživale, predložite nešto sasvim novo, što će biti izazov za obe. Čas grnčarije, na primer.

BIRAJTE SVOJE BITKE

Neke bitke su vredne borde, dok je pri drugim bolje predati koplje. Umesto da uporno pokušavate da dokažete svojoj majci da povodom nečeg nije u pravu (što možda i nije toliko bitno), jednostavno se složite oko toga da svako ima pravo na svoje mišljenje. Setite se da ste vi i vaša majka odgajane u sasvim drugačijim vremenima, i da ne nosite sa sobom ista iskustva. Ono što vi danas znate, vaša majka u vašim godinama možda nije znala (po pitanju vaspitanja dece, na primer), i vrlo joj teško može pasti ako je pokušavate ubediti da nije u pravu.

NAUČITE DA OPROSTITE

Zamerati nekom ko vam je jako blizak, poput rođene majke, pogrešnu reč ili delo dugo vremena je toksično po vas same. Nezadovoljstvo koje nosite u sebi jer stvari nisu protekle kako ste hteli i još uvek ima trzavica među vama, može pored svega da vam stvari i zdravstvene probleme. Samim tim ako odaberete da oprostite, nevezano za to što ste vi bili u pravu i što vaša majka nije načinila prvi korak, vi joj šaljete poruku kako treba da se ponaša prema osobi koja je deo nje.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...