Evo kako da izgladite odnose sa tatom i mamom

"Roditelje moraš da voliš!"Nije istina: Nikog ne smeš da voliš na silu!

Ponekad mi klijenti dolaze sa posebnom tugom u očima i kažu: Rekli su mi da se definitivno moram pomiriti sa mamom/ocem, inače neću biti srećna. Prokleće mi i sedmo koleno, deca me neće voleti, karijera će mi trpeti...

Porodica
Autor:
"Roditelje moraš da voliš!"Nije istina: Nikog ne smeš da voliš na silu!
Foto: Shutterstock

Prva stvar koja se dogodi kada vam osoba kaže "moraš da voliš svoje roditelje" - je osećaj krivice. Imamo urođenu krivicu koja se odnosi prema roditeljima, jer - oni su nas rodili, pa im sada dugujemo.

Ljudi na to reaguju ili tako što se "ograde" od roditelja, ili tako što se povuku i pate.

O deci, roditeljima, ljubavi i miru...

"Kako ti je kćerka, sine?"

"Dobro je, mama" - procedio je kroz zube.

"Da li je onaj fakultet više privela kraju ili se i dalje švrćka okolo?"

Kao što znate, ovaj razgovor se može nastaviti samo iz osećaja krivice i dužnosti, da se ispuni vreme roditeljima jer su stari i usamljeni, a ljubav je poslednji osećaj koji prati ovaj razgovor.

Za ljubav su potrebne obe strane. To je dvosmerna ulica.

Roditelji odrasle dece, često misle da su završili sa obavezama onaj momenat kada su te rodili. Da je to bila najveća žrtva i da si sada ti dužan da ih posećuješ, trudiš se da održiš dobre odnose sa njima, a ne shvataju da je to dvosmerna ulica.

Ako se roditelj minimum trudi oko toga da vas sasluša ili učini bilo koji korak ka vama u smeru ljubavi, onda onaj savet da se "roditelji moraju voleti" je sasvi neopravdan.

Umesto da se terate da ih zavolite i održite kakve -takve odnose, naš savet je da prihvatite roditelje takvi - kakvi su.

Zašto je to bitno? Zato što mi kroz odrstanje nesvesno idealizujemo roditelje. Razočarenje nastaje kada očekujemo da će oni da odgovaraju idalnoj slici mame i tate u našoj glavi. A opet, s druge strane, oni u svojoj glavi neguju idealnu sliku nas kao dece.

Mir sa roditeljima proizilazi, ne iz ljubavi, već iz prihvatanja njihove nesavršenosti. Prihvatite da su vas odgajali nesavršeni ljudi.

Ako prihvatite nesavršenosti svojih roditelja i uspete da ih ne isključite iz svog života, čestitamo vam: vi ste odrasla osoba!

Izuzetak su toksični roditelji, jer kad su oni u pitanju, ova pravila ne vrede. Oni će učiniti sve da se ti osećaš kao njihov rob, a tako ćete i doživljavati.

Rezime:

  • Nikog ne treba voleti silom, trpeći zbog gaženja sopstvenog ja.
  • Jednostavno "sklapanje mira" beskorisno je kao i građenje odnosa.
  • Prestanite da idealizujete roditelje - oni su samo ljudi. Ljubav i mir sa njimapočinje kada skinete ružičaste naočare.
  • Za toksične roditelje, vi ćete biti instrument njihove "sreće" ali na uštrb vlastite. Postavite granice, sagledajte trezveno situaciju u kojoj se nalazite.
  • I na kraju - krivica. Uvek je prisutna, ali to je uredu jer to znači da imate savest.

Autor: Boris Gercberg

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs