Život

3 životne lekcije koje je Muhamed Ali naučio kćerku Lejlu: Možda nije znao sa novcem, ali je znao sa životom!

Muhamed Ali zaslužno se smatra jednim od najvećih sportista svih vremena. Ali kod kuće je bio samo tata svojoj deci

Porodica
Autor:
3 životne lekcije koje je Muhamed Ali naučio kćerku Lejlu: Možda nije znao sa novcem, ali je znao sa životom!
Foto: Profimedia

Legenda boksa Muhamed Ali, tokom karijere je osvojio tri titule u teškoj kategoriji i zlatnu medalju na Olimpijskim igrama, zaradivši skoro 60 miliona dolara.

Prema Forbsu, kada je umro 2016. godine, u 74. godini, Ali je imao oko 80 miliona dolara.

Međutim, kod kuće, za svoje devotoro dece, Muhamed Ali bio je samo tata.

Osmo dete, bokserka Lejla (njena majka Veronika je bila Alijeva treća supruga) sada ima 42 godine. Ima dvoje dece, a ranije je takođe bila šampionka boksa. Iako je Ali nije profesionalno savetovao, iz njegove uspešne karijere Lejla je mnogo naučila.

3 lekcije koje je Llejla naučila od Muhameda Alija:

Bavite se onim što volite

Iako Muhamed Ali nije bio oduševljen time što se njegova kćerka bavi boksom, uvek joj je govorio da je od životne važnosti da radi ono što voli.

U jednom intervjuu, Lejla je rekla: "Jedna od stvari koje sam naučila od tate kao dete je da je veoma važno da shvatite šta volite i da sledite svoje srce!"

Lejla se prvo bavila manikirom, ali kada je videla jedan ženski bokserski meč, nešto u njoj se promenilo pa je tada shvatila da će time da se bavi.

"Shvatila sam - sve je u krvi. Tada sam rekla da želim to da radim i eto me!"

Kako postati šampion

Lejla je naučila od oca da je svaki poduhvat izazov koji trebaš prihvatiti.

"Morate biti posvećeni i dosledni. Previše ih kaže da nešto žele, ali zapravo nisu spremni da ulože potrebne napore u to," kaže Lejla.

Ali je jednom svojoj kćerki Lejli rekao da je boks muški sport.

"Šta ćeš da uradiš kada te nokautiraju u ringu, dok te ceo svet gleda?" Rekao joj je tada Muhamed. Lejla mu je odgovorila: "Učiniću istu što i ti, vratiću se na noge."

I pored toliko neslaganja sa kćerkom, Ali je prisustvovao većini njenih borbi. Tako je 2007. godine Lejla ostala neporažena. Imala je 24 pobede i mnoge svetske titule.

Lejla kaže: "Greške i neuspesi su neizbežni, ali morate naučiti kako da se nosite sa njima, jer svaki od tih neuspeha nosi lekciju. Da je lako biti šampion, svi bi to bili."

Šta je zaista važno u životu

Prema njegovoj kćerki, Ali je pored ogromnog uspeha bio ravnodušan prema novcu. "Kada ljudi koji nikad nisu imali mnogo novca, odjednom postanu bogati, veoma je važno da nauče osnove poput toga da moraju da plate porez, plate svojim zaposlenim i da ulažu u nešto." Iako Ali nikad nije bio iskusan preduzetnik, ovu lekciju je Lejla naučila upravo od njega.

"Poenta nije u tome koliko novca imate, već u razmišljanju o tome kako svet učiniti boljim mestom." Lejla je priznala da je nadahnuće filantropijom najbolji poklon od njenog oca.

Završivši boksersku karijeru, Ali je počeo aktivno da se bavi dobrotvornim organizacijama, putujući po svetu, pomažući zapostavljenim i boreći se protiv verske, rasne i ekonomske diskriminacije.

1998. godine, pateći od Parkinsonove bolesti, udružio je snage sa Majklom Foksom kako bi podigao svest javnosti o ovoj bolesti i finansirao potragu za lekom.

Lejla je nastavila njegovim stopama.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs