Najkontroverznija ličnost XX veka

Genijalna ideja koja je proslavila Muhameda Alija: Mnogo pameti i malo prevare! (FOTO)

Ovo nikome nisam rekao, ali trener i ja imamo jednu tajnu. Znaš li zašto sam ja najbrži bokser na svetu? Zato što sam jedini koji trenira pod vodom, rekao je tada Ali fotografu Lajf magazina
Vip priča
20:42h Autor:
Genijalna ideja koja je proslavila Muhameda Alija: Mnogo pameti i malo prevare! (FOTO)
Foto: Profimedia

Muhamed Ali (rođeno ime Kasijus Klej) predstavlja jednu od najzanimljivijih, najvoljenijih i u isto vreme najkontroverznijih ličnosti XX veka.

Osim što je bio maestralni bokser čije su veštine i borbe ispisivale istoriju sporta, uhvatio se u koštac sa užasnim nasleđem robovlasništva, ratnohuškačkom politikom, ustavnim poretkom SAD, Parkinsonovom bolešću, predrasudama, mržnjom, ali i ličnim sumnjama i strahovima.

Koliko je Ali bio dobar u samopromociji posvedočio je Nil Lajfer, verovatno najbolji sportski fotograf svoje generacije. Fotografisao je Alija za časopise "Tajm" i "Sports ilustrejted".

Nil Lajfer:

"Ispričaću vam priču koja će najbolje ilustrovati njegovu genijalnost. Kada je postao profesionalac, "Sports ilustrejted" je objavio članak o njemu. Za slikanje Alija za potrebe članka angažovali su honorarnog fotografa Flipa Šulkea i Ali – tada se još zvao Kasijus Klej – ga je pitao "Za koga radiš?“ Šulke mu je rekao da radi za časopis "Lajf" koji je tada bio najveći magazin u zemlji.

U to vreme Ali nije bio toliko popularan. Jeste bio osvojio olimpijsku medalju, ali to je bilo sve.

"Čoveče, hajde da me slikaš za "Lajf" magazin", napao ga je Ali, na šta mu je Šulke odgovorio: "To bi bilo sjajno, ali nema šanse da prođe kod urednika".

Nekako je to prihvatio, ali je postavljao isto pitanje na svakih 5 minuta.

"Reci mi šta si sve slikao?“ pitao ga je Ali, a Šulke je objasnio da se dosta bavio podvodnom fotografijom, i da je u toj oblasti postao stručnjak. Aliju je u tom trenutku pala na pamet sjajna ideja koja govori bolje od bilo čega drugog kakav je genijalac bio.

Uspeo u životu zahvaljujući njima: 11 mudrih misli Muhameda Alija!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Raskolačio je oči i rekao Šulkeu:

"Ovo nikome nisam rekao, ali trener i ja imamo jednu tajnu. Znaš li zašto sam ja najbrži bokser na svetu? Zato što sam jedini koji trenira pod vodom".

"Ne razumem", zbunjeno je odgovorio Šulke.

Ali je nastavio: "Znaš li zašto borci nose teške cipele kada trče? Zato što kada promene obuću, dobiju jak osećaj lakoće i mogu da trče veoma brzo. E pa ja skočim u vodu do ramena i borim se pod vodom, tako da kada izađem iz vode, postajem brz kao munja jer ne postoji otpor vode".

Šulke mu baš i nije poverovao, ali Kasijus nije odustajao i da bi ga ubedio rekao je: "Sutra ujutru ćeš videti kako to radim. Ako mi središ članak za "Lajf", dozvoliću ti da me slikaš u bazenu kako treniram".

Šulke je narednog dana pozvao urednike "Lajf" magazina i predložio članak koji je na kraju objavljen na pet stranica.

Dve stvari se sećam kada je taj događaj u pitanju. Prva je da je Ali bio neplivač, a druga da nikad u životu nije zamahnuo rukom ispod vode.

Takav genijalac se ne rađa često. Malo genijalac, malo prevarant".

*Citat preuzet iz knjige "Muhamed Ali: Životna priča“.

Zašto nikada nikome ne treba otkrivati svoje planove i želje: Razlog je prost!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs