obavezno pročitajte

7 znakova da nikada nećete biti bogati: Ako živite iznad svojih mogućnosti, ništa od novca!

Suprotno popularnom uverenju da „svi imaju istu mogućnost da ostvare bogatstvo“, milioner koji je bogatstvo stekao sam, Stiv Sibold, ne misli tako

Zanimljivosti
12:54h Autor:
7 znakova da nikada nećete biti bogati: Ako živite iznad svojih mogućnosti, ništa od novca!
Foto: Shutterstock

Postoje znakovi upozorenja koje bi trebalo obavezno da izbegavate. Iako niko ne može da predvidi budućnost, postoje izbori koji neće voditi do bogatstva, piše "Business Insider".

Naglasak stavljate na štednju a ne zarađujete dovoljno

Štednja je ključna ako želite da se obogatite, ali zarada je ta koja određuje štednju. „Mase su toliko fokusirane na sakupljanje kupona, uštedu i skromno življenje da propuštaju glavne prilike,“ kaže Sibold, i dodaje da ako želite da razmišljate kao bogati, prestanite da brinete koliko trošite već se fokusirajte da zarađujete više.

Kupujete stvari koje ne možete da priuštite

Ako živite iznad svojih mogućnosti, nećete se obogatiti. Čak i da zarađujete više, ili dobijete povišicu, ne opravdava kupovinu luksuznih stvari. „Nisam kupio svoj prvi luksuzni sat ili auto sve dok moj biznis kao i invensticije nisu počele da rastu i postaju sigurne,“ napisao je milioner Grant Kardon

Živite nečiji drugi san, ne sopstveni

Ako želite da budete uspešni, morate da volite to što radite – to znači da odredite i živite svoju strast. Mnogi jure san svojih roditelja, žele da ispune njihove ambicije. Ali, kada radite ono što ne volite, vi niste srećni. To će se zatim reflektovati i na posao.

Retko izlazite iz zone komfora

Ako želite da gradite bogatstvo, budete uspešni ili krenete napred, trebalo bi da se naviknete na nesigurnost i nelagodnost. Bogati ljudi obično pronalaze udobnost u nesigurnosti. Sibold piše da su „fizička, psihička i emotivna udobnost primarni ciljevi načina razmišljanja srednje klase. Potreba za udobnošću može da bude razorna. Bogati rano uče da im bude udobno kada rade u stanju stalne neizvesnosti.

Ne znate kako da usmerite svoju ušteđevinu

Novac se neće samo pojaviti – morate da radite da biste zaradili. Pre nego što uopšte počnete da gradite bogatstvo, morate da imate jasan cilj pre nego što napravite finansijski plan da biste dostigli cilj.

Vizija je sve. Šta želite da budete, kako to da postignete – ukratko: ŠTA želite. To uvek morate da znate.

Prvo trošite a onda štedite ono što je ostalo

Kada primite uplatu, sklonite u stranu, na primer 10% zarade. Tako ćete naučiti da živite bez tog dela, i sami diktirate koliko ćete uštedeti.

Verujete da je postati bogat izvan vaših mogućnosti

„Prosečna osoba veruje da je biti bogat privilegija kojom su nagrađeni samo srećnici,“ Sibold je napisao. „Istina je, u kapitalističkim zemljama, imate sva prava da budete bogati ako ste voljni da pravite velike vrednosti za druge.“ Počnite da se pitate „Zašto ne ja?“, piše Sibold. Razmišljajte „na veliko“, imajte viziju, bogati imaju velika očekivanja

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs