Naučite i vi

Evo kako da naučite dete da čisti: Držite se ova 2 pravila!

Mnogi roditelji smatraju da je važno da njihovo dete zna da čisti kuću, tj. prostor u kom boravi. Deca prva zaduženja dobijaju da očiste svoju sobu. Malo koje dete rado ispunjava svoje obaveze. Kako da naviknete dete da čisti iza sebe?

Porodica
Autor:
Evo kako da naučite dete da čisti: Držite se ova 2 pravila!
Foto: Profimedia

Kada učite dete da čisti, obavezno obratite pažnju na dva glavna pravila:

Pravilo broj 1.:

Nemojte ni da pomislite kako će vaša deca rado da čiste, dok vi taj posao krajnje nevoljno obavljate. Pravilno roditeljstvo se zasniva na pozitivnom primeru.

Kada mama pojede parče pice, a iza sebe ostavi prljav tanjir i mrvice, dok tata ujutru na posao krene u prljavim cipelama, takvi roditelji ne mogu od dece da očekuju da se drugačije ponašaju.

Pravilo broj 2.:

Važno je da naučite decu da održavaju red u najranijem uzrastu kako ne bi izrasli u nemarna stvorenja. Ljubav prema neredu je najteže iskoreniti. Ako se pitate kada je najbolje detetu uvesti radne navike, odgovor psihologa je od kad prohoda, progovori i shvati da je zasebna osoba.

U svakom starosnom periodu postoji specifičnost navikavanja na red i čišćenje:

2-3 godine

U ovom periodu morate biti strpljivi. Deca još uvek ne mogu imati na umu pravila ponašanja, teško se koncentrišu. Zbog toga ćete morati da ih podsećate iznova i izbnova, da moraju, na primer da pokupe igračke u korpu. To će potrajati do 4 godine.

Vodite računa da je veoma bitno u ovom uzrastu deci čišćenje morate predstaviti kao zabavu.

Starost od 4 do 6 godina

Deca su već usvojila veštinu slaganja i stvari i posle igranja mogu, bez pomoći da raspreme igračke. Fioke i police na koje se igračke slažu, moraju biti dostupne detetu.

Slike i dešavanje u bajkama mogu da podstaknu dete da čisti. Tokom procesa čišćenja izmislite neku bajku koja uključuje raspremanje igračaka, sklanjanje mrvica sa stola, održavanje higijene.

Starost od 7 do 8 godina

Za dete u ovom uzrastu veoma je bitno da oko njega postoji red i da se pravila poštuju. Kada dete krene u školu, red će biti presudan za mnoge stvari. Dete mora da zna uvek gde mu se nalaze knjige, odeća, cipele, torba za školu.

Dete mora biti uključeno u kućne poslove. Da li je potrebna novčana stimulacija? NE!

A kada vi čistite ili naređujete detetu da očisti svoj prostor, morate da znate da nije sve smeće, to za dete može biti kolekcija blaga: šljunak, stari papiri, konac, razmotana vunica i td.

Tinejdžeri

Tinejdžeri obožavaju svoj prostor i brižljivo čuvaju tajne. Stoga, nikad ne kršite njihove lične granice. Nemojte da sređujete njihovu sobu, narušavate njihovu intimu. Pustite tinejdžera da sam očisti svoj prostor.

Naučite da razumete dete, budite mu prijatelj i nikad ga ne terajte da uradi nešto na silu.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs