Jednostavno i sasvim logično

Evo zašto bake više vole unuke nego sopstvenu decu!

Za to postoji nekoliko razloga, a roditelji nemaju razloga da se ljute - i sami će postati takvi kada postanu bake i deke

Porodica
Autor:
Evo zašto bake više vole unuke nego sopstvenu decu!
Foto: Shutterstock

Studije pokazju da deca koja imaju blisku vezu sa svojim bakama imaju manju sklonost ka depresiji. To možda i nije čudno s obzirom da bake svoju ljubav unucima daju i šakom i kapom; čak i više nego svojoj deci.

Za to postoji nekoliko razloga:

Što su ljudi stariji, strpljiviji su i zreliji

Žene obično postanu bake nakon što su proživele život pun izbora, pobeda i razočaranja. Kada se sve životne lekcije nauče, postajemo mekši, zreliji, otvoreniji da izgradimo odnose sa drugim ljudima, a najbliži su, naravno, unučiči.

Bake imaju drugačiji prioriet

Prioritet majke i bake nije isti. Deca su odrasla i više ne bi trebalo da morate da im pomažete sa njihovim stvarima. Takođe, kada dobiju unuke, bake su često već u penziji i imaju puno vremena koje mogu da im posvete, za razliku od roditelja koji moraju da rade. Za to vreme prenose im svoja različita znanja i veštine, koje deca obožavaju, pa ljubav sa obe strane postaje neizmerna i bezuslovna.

Baka po majci: Zašto nam je obeležila detinjstvo i zašto nas više voli od očeve majke!

foto: Shutterstock

Ne kritikuju kao roditelji

Deca lako zavole roditelje jer žive s njima i vremenom stvaraju čvrstu vezu. Ipak, roditelji su najlečešće kritički nastrojueni prema deci, zbog čega obe strane postaju frustrirane. Sa druge strane, bake obično ne grde i ne kažnjavaju decu za loše ponašanje, kao što su to činile sa svojom decom. Bake stalno iznova pokušavaju da "osvoje" svoje unuke i poznate su po tome što ih razmaze kako ljubavlju, tako i gomilom poklona.

Uradiće za unuke ono što nisu mogle za svoju decu

Kada žena postane baka, rado će sa unucima raditi sve ono što sa svojom decom nije imala priliku da radi. Takođe, kroz odnos sa unucima one često analiziraju gde su pogrešile sa svojom decom i zato sa njima sve rade mnogo bolje. Jednostavno, sada mogu da izražavaju svu svoju ljubav prema detetu, bez stresa, odgovornosti i briga koje nose roditelji.

Uloga bake i je mnogo manje komplikovana i stresna

Roditelji se uglavnom staraju za to da detetu obezbede neophodne stvari i obrazovanje, dok bake mogu natenane da kupuju poklone i sve ono zbog čega će ih unuci voleti. Iako je uloga bake važna, ona nema roditeljske odgovornosti, pa slobodno može da se fokusira na emocionalnu podršku za unuke.

Kakva su vaša iskustva? Podelite sa nama u komentarima!

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs