Ima i toga

7 znakova da vaša deca imaju toksičnu baku: Evo kako da rešite ovaj problem!

Svaki problem ima rešenje, samo što su porodični problemi osetljiviji i njima se treba pažljivo pristupiti

Porodica
Autor:
7 znakova da vaša deca imaju toksičnu baku: Evo kako da rešite ovaj problem!
Foto: Profimedia

Za mnoge od nas, bake i dede su dobri ljudi koji vole svoje unučiće pa ih podmiruju slatkišima, tu i tamo, kad mi ne gledamo. Ali budimo iskreni: ponekad bake i dede mogu biti egoiste i manipulatori, što često stvara ozbiljne porodične nesuglasice.

Ako sumnjate da vaša deca imaju ovakve bake i dede, ne brinite - ima leka i za tu boljku.

Donosimo vam par primera šta toksične bake rade i govore, te kako vi možete da reagujete kako bi ublažili nesuglasice unutar porodice:

Potkopava vas kao roditelja

Za toksične bake, sve što radite nikad nije dovoljno dobro i one uvek znaju bolje. Često potkopavaju stvari koje radite i govorite kao roditelj. Po pravilu, ova vrsta bake ne poštuje pravila i granice koje ste postavili i rutinu koju ste razvili pretvaraju u haos.

Meša se u vaše roditeljske odluke

Ako se dešava da se stalno krše vaša roditeljska pravila onda sigurno imate posla sa toksičnom bakom. Ona sumnja u sve vaše roditeljske odluke i svađa se sa vama pred decom.

Izaziva krivicu kod vas, a sve radi manipulacije

Toksične bake često se koriste manipulacijom, a sve kako bi lakše upravljale vama i vašom decom. Faze koje manipulativne bake govore mogu biti različite:

Poljubi me da ne bih plakala!

Kada umrem ne moraš mi ni na sahranu doći!

Da li me voliš? Onda uradi ....

Izigrava žrtvu

Izigravanje žrtve često se koristi kao sredstvo manipulacije. Sa rečima: "Toliko sam učinila za vas!" ili "Sve sam vam dala!" ovakve bake žele da se osećate krivim, sebičnim i frustriranim.

Pokušava da kupi ljubav svojih unuka

Sasvim je uredu da baka povremeno kupi neki poklon unučićima, ali toksične bake to rade tako što kupuju previše poklona kako bi "kupile" ljubav i pažnju dece. To što im stalno nešto daju, oni upravo manipulišu sa svojim unučićima.

Imaju "omiljene" unučiće

Ako baka i deda imaju omiljeno unuče, to je znak toksičnih veza. Još je gora situacija ako kažu:"Nisi pametan kao tvoja sestra", ili "Tvoj brat to zna bolje od tebe".

Veruju da imaju pravo da sve svoje vreme provode sa unucima

Toksične bake žele da zauzimaju prvo mesto u životima svojih unučića. Ne žele da dele ni njihovo vreme ni ljubav sa bilo kim drugim.

Evo kako da izgradite zdrave odnose sa toksičnim bakama:

Razgovarajte sa njima - otvoren razgovor će izneti mnogo šta na videlo. Vaše pravo je da branite vašu decu.

Postavite jasne granice za svoje dete i sebe - vi ste roditelj i vi brinete za dobrobit svog deteta. Vaše dete - vaša pravila!

Saslušajte šta imaju da vam kažu i uvažite njihovu brigu - pokušajte da sagledate problem iz njihovog ugla, zahvalite im se na pažnji i ljubavlju.

Pozovite treću osobu u diskusiju - ako ne nalazite zajedničko rešenje, pozovite treću osobu koja će realno sagledati ceo problem.

Ograničite komunikaciju na neko vreme - vreme je da se malo odmorite jedni od drugih. Pustite da se poželite vi njih, a oni vas.

Koji god izbor da donesete, imajte u vidu da potpuno prekidanje odnosa sa bakom i dedom može biti štetno za vaše dete.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs