Obratite pažnju

Kupujte pametno: Ovo je odeća koju morate kupovati za broj veću ili manju!

Evo na koje odevne komade morate obratiti pažnju

Modni saveti
Autor:
Foto: Shutterstock

Svi znamo da se određena odeća zbog svog sastava skuplja pri pranju i tokom sušenja ili pak širi tokom nošenja. Zbog toga bismo trebali biti oprezni pri njihovoj kupovini i odlučiti se za broj veće ili pak manje modele. 

 

Odeća koja se skuplja - kupuje se za broj veće

 

1. Majice

Obične majice s velikim procentom pamuka 'žrtve' su skupljanja, a i one s primesama poliestera takođe iz veš mašine izlaze 'manje'.

 

2. Majice s kragnom 

Često se nakon pranja i sušenja skupe upravo u području kragne pa ih više ne možemo zakopčati ili jednostavno izgledaju čudno na tom delu.

3. Vunena odeća 

Vunena vlakna takođe se smanjuju u dodiru sa vodom ili tokom hemijskog čišćenja, zato birajte modele broj veće koji će vam ujedno biti i puno udobniji.

 

Pravila od kojih žene sa stilom nikad ne odstupaju: Zato uvek izgledaju opako dobro!

foto: Shutterstock

4. Čarape 

Zašto biste bez razloga zaustavljali cirkulaciju u nozi svaki put kada morate navući čarapu? Radije kupujte veće čarape.

 

5. Letnje haljine s dodatkom viskoze 

U prodavnici nam savršeno pristaju, a nakon svakog novog pranja sve su manje. Razlog za to su materijali od kojih se prave, a jedan od osetljivijih je viskoza. Ona se rasteže kad je mokra i skuplja pri sušenju, stoga proizvođači savetuju da se pere ručno. Naravno, retki od nas će ih poslušati, pa u tom slučaju radije birajte modele broj veće kako biste izbegli štetu.

 

Odeća koja se rasteže - kupuje se za broj manje

 

1. Helanke

Jedan od najomiljenijih ženskih odevnih predmeta u većini slučajeva izrađuje se s velikim udelom sintetičkih vlakana, što znači da će se s vremenom nepovratno raširiti.

 

Spas od neuspele kupovine: Pridržavajte se pravila 3-7-14!

foto: Shutterstock

2. Džemperi od poliestera

Kao što ste primetili, šire se tokom svakodnevnog nošenja. Kada ih ujutro obučemo deluju uže, a nakon nekoliko sati postaju 'vrećasti'.

 

3. Najlonke od 50 i više dena 

Nakon samo nekoliko pranja počinju da se šire u području kolena i članaka. 

Savet plus: Farmerke su posebna kategorija. One napravljene od pravog čistog pamučnog teksasa skupljaće se pri pranju, dok će se one napravljene s velikim procentom sintetičkih vlakana odmah širiti kod nošenja. Zato kod kupovine obratite pažnju na sastav.

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...