Skromna genijalnost

Od svake žene je napravio damu: Stvorio savršenu crnu haljinu, potpuno promenio modnu scenu! (FOTO)

Zahvaljujući njemu žene su oslobođene uskih i neudobnih krojeva
Moda 22.02.2017. - 13:54h Autor: Zadovoljna.hr
Foto: Profimedia

Iber de Živanši rodio se 21. februara 1927. godine u francuskom gradiću Beuvaisu. Odmalena je bio opčinjen modnim magazinima i sanjao da će jednog dana raditi za španskog dizajnera Kristobala Balensaijaga. Verovatno nije ni slutio da će mu se snovi ostvariti.

 

Mladi Iber sa 17 godina seli u Pariz i upisuje prestižnu Nacionalnu školu za likovne umetnosti te zahvaljujući velikom crtačkom talentu odmah počinje raditi za neke od najuticajnijih modnih dizajnera tog doba. Prve kreacije napravio je za Žaka Fajta, a zatim postaje asistent legendarne Else Skjapareli, najveće suparnice Koko Šanel.

 

Nije dugo trebalo da se talentirani mladić osamostali. Sa samo 24 godine otvorio je svoju modnu kuću i ubrzo doživio veliki uspeh. U njegovoj prvoj kolekciji posebno se istaknula bluza s pufnastim rukavima pod nazivom "Betina", a kao inspiracija za ovu kreaciju poslužila je njegova prva muza, slavna francuska manekenka Betina Graziani.

 

Međutim, jedna druga muza obeležila je njegov život profesionalno i privatno. Dok je 1953. s nestrpljenjem iščekivao prvi susret s gospođicom Hepbern, verujući da mu dolazi Katarina Hepbern, u salon je ušetala – Odri Hepbern.

 

Mlada glumica preko noći je postala velika zvezda zahvaljujući izvedbi u svom filmu "Praznik u Rimu" i došla je na probu kostima za film "Sabrina" koje je dizajnirao Živanši, a prvi susret bio je početak lepog 40-ogodišnjeg prijateljstva.

 

Najbogatiji čovek na svetu živi skromno: Ortego je vlasnik Zare, ali ne voli modu!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Odri je bila ambasadorka njegove modne kuće i nosila Živanšijeve kreacije na filmu i u privatnim prilikama. Nezaboravna crna haljina iz filma "Doručak kod Tifanija" do danas je ostala pojam čiste elegancije i sofisticiranosti, odlika koje su legendarnoj glumici bile urođene i pretvorile je u modnu ikonu.

 

"Tkanina je neverovatna stvar, ima svoj život. Morate poštivati tkaninu. A najteže je realizovati malu crnu haljinu jer se morate držati jednostavnosti," kazao je jednom prilikom Živanši.

 

Iste godine kada je upoznao Odri, započelo je njegovo prijateljstvo i saradnja s idolom Kristobelom Balensijagom. Španski dizajner postao je Živanšijev mentor i podsticao ga da maksimalno istražuje svoju kreativnost.

 

Među prvima je koketirao s mini krojevima koji su dosezali do iznad kolena, a 1957. godina predstavio je takozvanu vrećastu haljinu, širok model bez naglašenog struka koji je žene oslobodio "okova" strukiranih i često neudobnih haljina.

 

Petljao sa mafijom, mnogo zarađivao i šetao lepotice: Život Frenka Sinatre!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Nakon više od 40 godina uspešne karijere 1995. godine odlučio je da ode u penziju i mesto kreativnog direktora svoje modne kuće prepustio "zločestom momku" Džonu Galijanu.

 

Jedan od poslednjih živih modnih majstora koji su obeležili 20. vek od tada živi povučenim životom i u javnosti se pojavljivao samo na retrospektivnim izložbama koje su slavile njegov rad i rad njegovih kolega:

 

"Svaka epoha je drugačija i morate prihvatiti tu realnost. To je život. Na moju sreću, godinama sam sjajno radio. Prekrasne tkanine, prekrasni ljudi, prekrasne uspomene," izjavio je Iber de Živanši.

 

Realni citati modnog maga: Proći kroz težak životni period je fizički korisno, čak i poželjno!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...