Zašto je Kejt Midlton obukla baš ljubičastu haljinu: Tajna poruka koju mnogi nisu shvatili odmah

Ljubičastu boju mogli su da nose samo pripadnici kraljevske porodice, za obične smrtnike ona nije bila dozvoljena

Moda
Autor:
Zašto je Kejt Midlton obukla baš ljubičastu haljinu: Tajna poruka koju mnogi nisu shvatili odmah
Foto: James Veysey / Shutterstock Editorial / Profimedia

S velikom pažnjom je svet pratio finale turnira na Vimbldonu, a pogotovo momenat kada se pojavila Kejt Midlton.

Princeza od Velsa je dobila ovacije koje su trajale nekoliko minuta dok je ulazila sa ćerkom na tribine. Ovo je njeno prvo zvanično pojavljivanje u javnosti još od kako je saopštila da se bori sa rakom.

Tom prilikom Kejt je obukla ljubičastu haljinu brenda Safi Sesilije koja košta oko 2.350 evra.

Kejt Midlton
foto: Mike Egerton / PA Images / Profimedia

Ono što je svima promaklo je poruka koju haljina nosi. Naime, iako izgleda veoma jednostavno i smerno jer pokriva dekolte i ramena, kao i kolena - ljubičasta boja je boja kraljevske porodice.

Ta boja ima istoriju jer ju je upravo kraljica Elizabeta zabranila za "obične ljude", te su mogli da je nose samo članovi kraljevske porodice.

Razlog posebnosti ljubičaste boje je taj što je bila veoma retka, a boja koja se koristila za njeno dobijanje bila je veoma skupa, jer je ta boja dolazila od trgovaca iz grada Tira (južni Liban) iz doba Feničana.

Kejt Midlton
foto: Javier Garcia / Shutterstock Editorial / Profimedia

Oni su tu boju dobijali iz malih morskih puževa, koji ne postoje nigde drugde na svetu, a njeno dobijanje je bilo veoma složeno i zahtevalo je mnogo truda, toliko da im je bilo potrebno više od 10.000 školjki da bi izvukli samo jedan gram boje, i naravno, tu boju su mogli da priušte samo vladari, pa je ljubičasta boja bila povezana sa vladarskim klasama Egipta, Rima i Persije…

Kejt Midlton
foto: Aaron Chown / PA Images / Profimedia

Boja je bila toliko skupa čak i za neke vladare da rimski car Aurelije nije dozvoljavao svojoj ženi da kupuje purpurne haljine jer je boja koštala tri puta više od svoje težine u zlatu, i naravno, nijedna zemlja nije mogla da izdrži takve troškove za upotrebu ljubičaste boje na svojoj zastavi.

Kejt Midlton
foto: Jordan Pettitt / PA Images / Profimedia

Ljubičasta boja je postala dostupna široj javnosti tek 1856. godine, kada je 18-godišnji hemičar Vilijam Henri Perkin, pokušavajući da napravi lek za malariju, slučajno proizveo ljubičasti spoj i primetio da njime može da boji tkanine u ljubičastu boju. On je uzeo patent na to otkriće i počeo da ga proizvodi u velikim količinama, te se zbog tog slučajnog otkrića veoma obogatio!

Od tada je ljubičasta boja postala dostupna svim ljudima i njen značaj je izbledeo, piše Femina.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs