Ova muslimanka važi za najlepše obučenu ženu: Očarala izgledom, ali njeni šok skandali ostavljaju sve bez teksta

Ova manekenka iz Somalije važi za jednu od najlepše obučenih žena, ali i kao osoba koju prate šokantne kontroverze.

Moda
Autor:
Ova muslimanka važi za najlepše obučenu ženu: Očarala izgledom, ali njeni šok skandali ostavljaju sve bez teksta
Foto: Castel Franck/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Somalijsko-norveška manekenka Rauda Muhamed pojavila se na čuvenom Kanskom filmskom festivalu zakopčana od glave do pete sa hidžabom na glavi, čime je oduševila sve prisutne i očarala lepotom.

Sedme večeri 77. Kanskog festivala na premijeri filma "The Apprentice" bile su brojne zvezde svetskog džet-seta, a Rauda se posebno istakla na crvenom tepihu.

Rauda je na crveni tepih zakoračila sa hidžabom na glavi, što ne viđamo često na najznačajnijem filmskom festivalu.

Rauda Muhamed
foto: SGP / ddp USA / Profimedia

Svetloplava kreacija koju je ponela Rauda je od teksturisane tkanine i sa predimenzioniranim detaljima u formi volana, a potpisuje je kineski brend Čenej Čan.

Poznato je da Rauda svoj hidžab nikada ne skida, ni za potrebe revija, kampanja ili fotografisanja za naslovne strane magazina i on je postao njen zaštitni znak. Celokupan stajling je zaokružila naočarima za sunce.

Ova tridesetrogodišnjakinja detinjstvo je provela sa jedanaestoro braće i sestara u izbegličkom kampu u Keniji. Danas je ona model, blogerka i aktivistkinja koja se bori za prava muslimanki.

Dok je bila dete u izbegličkom kampu, Raudi je bilo dozvoljeno da kupi samo jednu haljinu godišnje.

"Moda mi je oduvek pomagala u lošim situacijama u kojima sam bila", rekla je ona i dodala da u tom periodu nije mogla da zamisli kako izgleda sloboda.

A onda je njena porodica dobila azil u Norveškoj. Rauda je tada imala osam godina, a njena ljubav prema lepoj odeći je nastavila da živi. Ipak, znala je da su joj šanse da radi u modnoj industriji gotovo nikakve. Kad je stigla u Norvešku, vršnjaci su je konstantno maltretirali jer je nosila maramu na glavi. I u Norveškoj su bili smešteni u izbeglički kamp u gradiću u kom je živelo samo 2 hiljade ljudi.

Prilagođavanje u novoj kulturi teško joj je palo.

Rauda Muhamed
foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Kad se napokon sa porodicom iz tog malog grada preselila kod bake u Oslo, stvari su postale lakše. Kao tinejdžerka jako se zainteresovala za modu, a 2016. je počela da objavljuje fotografije svojih izdanja na Instagramu, gde je jako brzo skupila 141 hiljadu pratilaca. Postala je model 2019. i radila za brendove kao što su Max Mara i Kartije, a paralelno je učila da postane psihoterapeutkinja.

Inače, ona je poznata i kao vrlo kontroverzna ličnost.

U aprilu je za nju čuo ceo svet, pošto je unikatnim selfijem reagovala na najavu francuske vlade da će nošenje hidžaba biti zabranjeno. Pritom, manekenka nikada nije reagovala na ponašanje Irana i drugih konzervativnih muslimanskih država koje su uključivale prisilno nošenje hidžaba i ubijanje žena koje ga nisu nosile kako treba.

Takođe, nakon smrti kraljice Elizabete Druge 8.septembra 2022.godine, norveški mediji su preneli Raudinu objavu u kojoj slavi njenu smrt.

Stil/Zadovoljna

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs