BIO JE OPSEDNUT NJIME, A NIKAD NISU IMALI SE*S: Poslednja želja mu je bila da IZMEŠAJU njihove posmrtne ostatke

Prošlo je pet godina od smrti velikog modnog dizajnera Karla Lagerfelda

Moda
13:30h
BIO JE OPSEDNUT NJIME, A NIKAD NISU IMALI SE*S: Poslednja želja mu je bila da IZMEŠAJU njihove posmrtne ostatke
Foto: PATRICK KOVARIK / AFP / Profimedia

Karl Lagerfeld bio je modni kreator, pisac, umetnik, bibliofil, genije, majstor, Kaiser i povrh svega vizionar.

Lagerfeld je bio jedan od najinteresantnijih modnih dizajnera u industriji, koji je vodio Šanel od 1983. Dizajnirao je Šanelove konfekcijske i linije visoke mode, sopstveni brend i sarađivao sa Silvijom Fendi na kreiranju Fendijevih konfekcijskih kolekcija. Proslavljen svojom renesansnom inteligencijom, Lagerfeldova estetika bila je prožeta kulturnim i istorijskim referentnim tačkama. Dizajner je takođe bio impresivan poliglota sa znanjem nemačkog, engleskog, francuskog i španskog jezika.

Karl Lagerfeld
foto: AP

Sin bogatog hamburškog biznismena, Lagerfeld, rođen je u Nemačkoj 1933. Prvobitno obrazovan u školi Svete Ane, nakon emigracije njegove porodice u Francusku, Lagerfeld je završio školovanje tamo, gde se fokusirao na crtanje i istoriju.

Lagerfeld je angažovan kao pomoćnik Pjera Balma(n)a nakon pobede u kategoriji kaputa na konkursu za dizajn koji je sponzorisao Međunarodni sekretarijat za vunu 1955.

Godine 1958; nakon tri godine u Balma(n)u, preselio se u Žan Patu gde je učestvovao u dizajnu deset kolekcija visoke mode. Nakon kratkog boravka u Ticianu, modnoj kući sa sedištem u Rimu, Lagerfeld je 1964. počeo da radi za francusku modnu kuću Kloe. U početku je Lagerfeld dizajnirao nekoliko komada svake sezone, ali ubrzo je krenuo da dizajnira celu kolekciju. Godine 1965. započeo je saradnju sa Fendijem.

Godine 1971. započeo je svoju romantičnu vezu sa Žakom de Bašerom, dendijem i aristokratom toga doba. Oni su zajedno bili 18 godina do smrti de Bašera. Karl Lagerfeld bio je slab na Žaka. Znao je da ima aferu sa čuvenim dizajnerom Ivom Senom Loranom, i čak ga je i tada voleo. Njihova ljubav bila je platonska, nikada nisu spavali zajedno.

Karl Lagerfeld
foto: Gerard Decaux / Shutterstock Editorial / Profimedia

Lagerfeld je za Njujork tajms kada je dobio posao u Šanelu rekao: „Svi su rekli: ’Ne diraj to, mrtav je, nikada se neće vratiti.‘ Ali do tada sam mislio da je to izazov.“ Dizajner bi nastavio da redefiniše kodove kuće, odajući počast samoj Šanel, potkopavajući njene ideale svojim modernim pristupom njenim najpoznatijim dizajnom.

Lagerfeld je napravio kultne predmete od tvida, bisera, obuće dvostrukih tonova i prepletenih slova C za nove generacije širom sveta. Poslednjih godina njegovog života, Lagerfeld je osmislio Šanelove Metiers d’Art revije na pisti koje su osmišljene da istaknu umeće majstorskih kuća koje sarađuju sa Šanelom.

Dizajner je osnovao sopstvenu liniju, Karl Lagerfeld, 1984. godine, rekavši za Vog „Nisam celog života sanjao da moje ime bude iznad radnje. Sada ćemo to staviti tamo jer je pravi trenutak za to; a ja sam napravio ovo ime, zašto ga ne iskoristiti?" Lagerfeld je prodao brend Tomi Hilfiger grupi 2005. On je ostao kreativni direktor i bio je uključen u proces dizajna.

Karl Lagerfeld
foto: Jean-Régis Roustan / Roger Viollet / Profimedia

Pored svojih dizajnerskih talenata, Lagerfeld je bio i fotograf i filmski stvaralac, i redovno je oživljavao Šanelovo nasleđe kroz film i slike; takođe je snimio i kreativno režirao svu Šanel reklamu.

Lagerfeld je živeo u Parizu sa svojom mačkom Šupet. Preminuo je 19. februara 2019. godine.

Njegovi posmrtni ostaci su kremirani, i prema njegovoj želji, pomešani sa posmrtnim ostacima njegovog partnera Žaka de Bašera.

Njegova mačka Šupet, koju je puno voleo i za koju je rekao da ga podseća na reinkarnaciju njegove majke, nasledila je svo Lagerfeldovo bogatstvo. Na njenom Instagram profilu ona je još uvek aktivna, a brigu o njoj preuzela je Lagerfeldova kućna pomoćnica.

U nastavku pogledajte najveće zanimljivoti iz života Karla Lagerfelda po kojima je ostao upamćen.

1. Bio je zavisnik od gaziranih pića. Zapravo, Lagerfeld je bio toliko zavisan od pića da je, prema ,,Pejdž Siksu", imao batlera pri ruci da ga prati na zabavama sa čašom gaziranog pića na srebrnom poslužavniku.

2.Želeo je da postane karikaturista, ali je mislio da će više zaraditi u modi. Lagerfeld je rekao da se nada da će postati crtač, ali je uvek voleo modu i mislio je da može da zarađuje za život od te karijere.

3. Dizajn Edija Slimana, posebno jednog od Slimanovih Dior muških odela (dizajniranog da odgovara samo najtanjim okvirima), inspirisao je Lagerfelda da smrša. Prema ,,Njujork magazinu" modni dizajner je bio toliko oduševljen Slimanom i njegovim radom da je izazvao opsesiju da smrša. Ne samo da je Lagerfeld izgubio 40 kg na niskokaloričnoj dijeti, već je napisao i knjigu o tome.

4. Karl Lagerfeld nije voleo tetovaže, štaviše prezirao ih je. Smatrao je da je to kao da nosite Puči haljinu konstantno.

5. Za pevačicu Adel je rekao da je žena koja je ,,malo debela", i posavetovao je da smrša.

6. Karl Lagergeld je za lepotu rekao ,,Lepota - ili želja da se bude lep - je samo po sebi opasna motivacija. Neko, zaboravio sam ko, jednom je rekao 'Da li osoba koja voli drugu zbog njene lepote zaista voli tu osobu?' Tako da nemojte se fokusirati samo na lepotu... Pristojan izgled je dovoljan da bi se ljudi više zainteresovali za vašu dušu. Zbir naših iskustava je ono što nas čini zanimljivima, a proći kroz težak period u životu može biti i fizički korisno. Možda čak i neophodno."

Karl Lagerfeld
foto: AP / Christophe Ena

"Nikad se nemojte previše žrtvovati za nešto, jer ako to učinite nećete imati više ništa za dati i nikome neće biti stalo do vas."

7. Nosio je svoju lepezu svuda gde je išao.

8. Njegova lična biblioteka sastojala se od 300 hiljada knjiga naslaganih vodoravno. Lagerfeld je bio strastveni čitalac sa impresivnom kolekcijom koja je imala 300 knjiga u njegovoj ličnoj biblioteci. Što se tiče njegovog neobičnog pozicioniranja knjiga, to je uradio iz praktičnih razloga kako ne bi morao da okreće glavu dok traži knjigu.

9. Nije mu bila strana kontroverza. Karl nikada nije bio od onih koji su se suzdržavali, bez izvinjenja izgovarajući svoje mišljenje u najboljim trenucima. Bio je veoma tvrdoglav čovek koji je tokom svog vremena davao mnogo kontroverznih primedbi, pre svega govoreći da „niko ne želi da vidi pune žene na pisti".

10. Imao je 300 ajpoda. Rečeno je da je Lagerfeld imao obimnu kolekciju tehnologije koja je sadržala 300 ajpoda, od kojih je svaki bio programiran sa različitom muzikom. Nije iznenađujuće, on je ipak čuvao svoju kolekciju u ograničenom izdanju Luj Viton kofera-kovčega po meri.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs