Kreator po meri najvećih zvezdi

Legenda modnog dizajna, Đorđo Armani puni 79 godina

Đorđo Armani, čuven po jasnim i ravnim linijama svojih krojeva, sutra slavi svoj 79 rođendan
Moda
21:20h
Legenda modnog dizajna, Đorđo Armani puni 79 godina

Pre 12 godina, 2001. godine, Đorđo Armani (Giorgio Armani) je proglašen najznačajnijim italijanskim modnim kreatorom svih vremena. On je, pored legendarnog Kristijana Diora (Chriastian Dior), jedini dizajner koji se pojavio na naslovnoj strani časopisa Time.

"Imati stila znači imati hrabrosti da se naprave sopstveni izbori, da se kaže ne šablonima i pravilima. Pronaći nešto originalno, a ne zaći u kič i nastranost." I u tome je uspeo. Izgradio je svoj stil koji je prepoznatljiv u mnoštvu. Njegovi modeli su krajnje jednostavni, ali ne i dosadni. Iz njih izbijaju elegancija i otmenost koji ostavljaju bez daha. Bez sumnje, Đorđo Armani je od svog posla napravio pravu imperiju, a sebe zacrtao kao jednog od genija u istoriji mode.

Međutim, Armani nije uvek želeo da bude kreator. Prvi san mu je bio da postane lekar. Dve godine je pohađao medicinu. Ali, već na trećoj je shvatio da to nije poziv za njega. Njegova majka tvrdi da nije mogao da podnese prizor krvi. Sam on kaže da mu je jednostavno dosadilo toliko da uči. Dokazano nestalan, skoro je izjavio da bi, kad bi počinjao sve iz početka, izabrao neku treću karijeru: "Verovatno bih se upustio u rediteljske vode." Prikupljanje iskustva

Odbacivši medicinu, načinio je veliki doprinos modi. U svojim ranim dvadesetim godinama zaposlio se u uglednom milanskom butiku La Rinascente. Radio je kao dekorater izloga. Zatim, pomagao je kupcima da se pronađu u određenom komadu odeće. Bio je i nabavljač, birao je i testirao novu odeću za radnju.

Godine 1964, iako nije imao nikakvo modno obrazovanje ili iskustvo, Armani je, zahvaljujući svom talentu i upornosti, uspeo da uđe u kuću Cerruti. Nino Čeruti (Nino Cerruti) je tražio asistenta za mušku liniju Hitman. Posao je pripao Armaniju koji je nastavio da za njega dizajnira mušku odeću narednih osam godina. Sedamdesetih godina Serđo Galeoti (Sergio Galeotti), tehnički crtač za jednu prestižnu firmu u Milanu, nagovorio je Armanija da uđe u posao s njim. Njih dvojica su postali ravnopravni partneri u raznim poduhvatima. Armani je prikupljao iskustvo kod raznih dizajnera: Nino Čeruti (Nino Cerruti), Emanuel Ungaro, Mario Valentino, Ereuno (Erreuno).

Nova etiketa

Armani i Galeoti 1975. godine osnivaju sopstvenu modu - Giorgio Armani S.p.A. Godinu dana kasnije, Armani predstavlja svoju prvu kolekciju u prestižnoj Beloj sali u Firenci. Igrao se materijalima i oblicima, ali sve u granicama dobrog ukusa. Upravo ta izražena sklonost da koristi materijale u neočekivanim kontekstima i u neobičnim kombinacijama učinila ga je genijem. Odeća je bila elegantna, fino skrojena, komotna i već na prvi pogled udobna. "Učinio je čak i da engleska vunena odela budu udobna kao svilene pidžame", pisao je magazin People.

Godine 2000, njujorški muzej Gugenhajm održao je izložbu Armanijevih dela, prvi put za živog kreatora, a 2005. on je predstavio svoju prvu kolekciju visoke mode, koja je bila svojevrsni odgovor na zahteve kupaca koji su tražili ekskluzivnu odeću veoma visokih standarda, ispunjavajući sve kriterijume finog šivenja.

Kreacije Đorđa Armanija su prošetale svim crvenim tepisima sveta, prisustvovale modim, filmskim i muzičkim događajima, humanitarnim zabavama, a među zvezdama današnjice obožavaju ga Dejvid Bekam (David Beckham), Kristijan Bejl (Christian Bale), Megan Foks (Megan Fox), Rijana (Rihanna), Madona (Madonna), Ana Vintur (Anna Wintour) i mnogi drugi. Iako se moda konstantno menja, Armani, koji 11. jula puni 79 godina, ostaje dosledan svom prepoznatljivom stilu, koji je odraz svedenosti i vanvremenske elegancije.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs