SAZNAJTE VIŠE

ZA MUŠKARCE SU BILE FATALNE, A DEVOJKAMA TRN U OKU: 5 najlepših žena šezdesetih godina

Njihova lica su podjednako inspirisala fotografe, muzičare i filmske stvaraoce: ove dame su bile pionirke u modelingu i bile su poznate kao "The Faces of the 60s." One su bile najpopularnije manekenke iz 1960-ih...

Moda
Autor:
ZA MUŠKARCE SU BILE FATALNE, A DEVOJKAMA TRN U OKU: 5 najlepših žena šezdesetih godina
Tvigi, Foto: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

Kolin Korbi

Dve nedelje nakon što je ušla u agenciju za modeling Ajlin Ford (navodno da bi tražila samo letnji posao), Korbi je poslata na svoj prvi zadatak u manekenstvu.

Do poslednje godine srednje škole, bila je toliko zauzeta da je jedva išla na časove, a njena popularnost je bila na samom vrhuncu. Godine 1963. potpisala je višegodišnji filmski ugovor sa kompanijom "Universal Pictures" i imala je sve namere da glumu učini svojom novom karijerom. Na njenu žalost, to se nikada nije dogodilo. Njena popularnost kao modela je, međutim, i dalje bila jaka. Pojavljivala se u TV reklamama, časopisima i katalozima.

Korbi je bila najbliže povezana sa časopisom "Seventeen", pojavljujući se na čak 15 naslovnica tokom 1960-ih (pet puta samo tokom 1964. godine).

Donjejl Luna

Donjejl Luna
foto: Charlotte March / Zuma Press / Profimedia

Nakon što ju je otkrio fotograf Dejvid Mekejb, preselila se iz Detroita u Njujork da bi nastavila karijeru modela.

U januaru 1965. skica Lune pojavila se na naslovnoj strani Harper's Bazaara. Postala je prva crna manekenka koja se pojavila na naslovnoj strani časopisa Vog, a u pitanju je bilo britansko izdanje iz marta 1966. godine, koje je snimio čuveni modni fotograf- Dejvid Bejli.

Prema pisanju Njujork tajmsa, bila je pod ekskluzivnim ugovorom sa fotografom Ričardom Avedonom godinu dana na početku svoje karijere.

Luna, nesumnjivo je bila najzgodnija manekenka u Evropi. Ona je tada imala samo 20 godina, a njeno lice su znali bukvalno svi. Do 1970-ih, međutim, Lunina karijera modela počela je da opada zbog njene upotrebe droga, ekscentričnog ponašanja i sklonosti da bude teška za saradnju.

Dizajner za koga je Luna nekada radila rekao je: „Ona [Luna] je uzimala mnogo droge i nikada nije plaćala račune“.

Peti Bojd

Peti Bojd
foto: Wolfgang Kühn / United Archives / Profimedia

Peti Bojd je engleski model, fotograf i autor. Bila je prva žena Džordža Harisona i Erika Kleptona.

Bojd je započela svoju modnu karijeru 1962. godine u Londonu, Njujorku i Parizu. Fotografisali su je Dejvid Bejli i Terens Donovan, a pojavila se na naslovnoj strani Vogue-a nekoliko puta.

Dobila je ulogu u filmu Bitlsa " A Hard Day's Night", gde je upoznala Džordža Harisona.

Bojd je izložila svoje fotografije Harisona i Kleptona na berzi umetnosti u San Francisu na Dan zaljubljenih 2005, u emisiji pod nazivom "Kroz oko muze".

Godine 2007. Bojd je objavila svoju autobiografiju, koja uključuje neke od njenih fotografija, pod nazivom "Wonderful Today" u kojoj je otvorono pisala o ljubavnom trouglu sa Erikom Kleptonom i Džordžom Harisonom. U Sjedinjenim Državama, Bojdova knjiga je debitovala na vrhu liste najprodavanijih prema Njujork tajmsu.

Džin Šrimpton

Džin Šrimpton
foto: Profimedia

Tokom svoje karijere, Džin je bila„najplaćeniji model na svetu“, „najpoznatiji model“ i „najfotografisanija žena na svetu“.

Ona je takođe opisivana kao „najlepše lice na svetu“ i kao „najlepša devojka na svetu“. Nazvana je „The It Girl“, „The Face“, „The Face of the Moment“ i „The Face of the 60s“.

"Glamour" ju je proglasio za „Modela godine“ u junu 1963. Ona je bila u suprotnosti sa modelima aristokratskog izgleda iz 1950-ih, bila je moderna i predstavljala je šezdesete u Londonu. Razbijajući popularni kalup raskošnih figura svojim dugim nogama i vitkom figurom, dobila je nadimak „Škamp“.

Šrimptonova je takođe bila poznata po svojoj dugoj kosi sa šiškama, širokim srnećim očima, dugim tankim trepavicama, zakrivljenim obrvama i napućenim usnama.

Tvigi

Tvigi
foto: Profimedia

Lesli Loson, poznatija po nadimku Tvigi, engleski je model, glumica i pevačica.

Sredinom 1960-ih postala je istaknuti britanski tinejdž model Londona šezdesetih sa drugima kao što je Penelope Tri. Tviggi je u početku bila poznata po svojoj mršavoj građi (zbog čega je dobila i nadimak) i svom androginom izgledu koji se sastojao od velikih očiju, dugih trepavica i kratke kose.

Godine 1966., Dejli Ekspres ju je proglasio za „Lice 1966.“ i izglasao je Britankom. godine. Do 1967. Tvigi je radila kao model u Francuskoj, Japanu i Americi, krasila naslovnice Voga i Tatlera. Njena slava se proširila širom sveta. Nakon manekenstva, Tvigi je nastavila da uživa u uspešnoj karijeri filmske, scenske i televizijske glumice.

Osvojila je dva Zlatna globusa, imala je sopstvenu seriju, "Tvigijevi ljudi", u kojoj je intervjuisala poznate ličnosti, a takođe se pojavila i kao sudija u rijalitiju "Američki top model".

Njena autobiografija iz 1998. godine "Tvigi u crno-belom" ušla je na liste najprodavanijih.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs