wow!

ZAPREPASTIĆE VAS KAKO SE OBLAČE 3 NAJUSPEŠNIJE DIZAJNERKE SVETA: Za njenim kreacijama lude poznati, a ona kao SKITNICA

Upoznajte stil najmoćnijih dama iz sveta modne!

Moda
16:30h Autor:
ZAPREPASTIĆE VAS KAKO SE OBLAČE 3 NAJUSPEŠNIJE DIZAJNERKE SVETA: Za njenim kreacijama lude poznati, a ona kao SKITNICA
Kako se oblače najuspešnije modne kreatorke?, Foto: Profimedia

Tri moćne žene kroje svetsku modnu scenu i postavljaju ulitmativne trendove iz sezone u sezonu. Svojim odevnim kombinacijama pomeraju granice i i insprišu mnoge damama, a kreacijama su napravile pravu revoluciju.

Upoznajte 3 najuspešnije modne kreatorke današnjice!

1. MIJUČA PRADA (73)

Italijanska milijarderka, modna dizajnerka i poslovna žena Mijuča Bjanki Prada, rođena Marija Bjanki, je glavni dizajner Prade i osnivač njene podružnice Miu Miu, a ime bredna predstavlja, zapravo, njen nadimak. U martu 2013. proglašena za jednu od pedeset najbolje obučenih dama starijih od 50 godina od strane Forbsa.

Iako je odrasla u porodici u kojoj se sve vrtelo oko mode, unuka Marija Prade nije imala nikakve afinitete da uđe u dizajnerske vode.

Već tokom školovanja pravila je čudne poslovne odluke, što joj se tek kasnije "isplatilo", kroz specifičan dizajnerski izraz.

Zahvaljujući Mjuči imamo modu kakvom je danas poznajemo – modu koja ne zazire od kritike i konvencija, koja je slobodna da se razvija, opominje i usmerava – modu, koja je od klasičnih uzora iz umetnosti pokupila ono najbolje i pružila mu savremeni šmek.

2. ISABEL MARANT (56)

Isabel Marant je francuska modna kreatorka, vlasnica istoimenog modnog brenda. Osvojila je Avard de la Mode (1997), Vhirlpool nagradu za najbolju žensku dizajnericu (1998), modnu dizajnerku godine na British Glamour's Vomen of the Iear Avards (2012). Proglašena je za savremenog dizajnera godine na dodeli nagrada Elle Stile Avards 2014. godine. Njena saradnja sa H&M-om 2013. bila je toliko uspešna da je veb sajt kompanije pao zbog potražnje i kolekcija je rasprodata za 45 minuta.

Kada je Marant studirala modu u Studiju Bercot, direktorka je rekla „Ne treba da želite da drugi nose stvari koje sami nećete nositi“, i ova fraza je postala njen moto.

Kolekcije joj se zasnivaju na nekoliko jednostavnih komada kao što su uske i ravne pantalone; meke i nestrukirane košulje i bluze; kao i krojene jakne i kapute. Odeća je često ukrašena resama, vezom ili čipkom. Isabelini tipični modeli su nešto između boho i rok šika.

Kolekcije se nikada ne menjaju radikalno što olakšava kombinovanje komada iz različitih godišnjih doba. A upravo ona je dizajnirala visoke patike sa skrivenom petom koje izdužuju noge i čine da stopala izgledaju sićušno, a istovremeno ostaju udobne. One su postale najrasprostranjeniji trend brenda sa milion prodatih primeraka.

Poznate ličnosti koje obožavaju da nose njene komade garderobe su: Aleksa Čang, Kejti Holms, Viktorija Bekam, Kejt Mos, Sijena Miler, Kejt Bosvort i Rejčel Vajs.

3. VIRŽINI VIJAR (61)

Kreativna direktorka Šanela bila je desna ruka Karla Lagerfelda sve do njegove smrti. Pridružila se 1987. godine legendaronom modnom brendu kao pripravnik u odeljenju za vez, a četiri godine kasnije postavljena je na poziciju direktora. Ona je odgovorna za implementaciju Lagerfeldovih ideja, radi sa kreativnim timom i kontroliše mnogo procesa - od kupovine tkanine do kontrole kvaliteta.

1 / 6 Foto: Laurent VU / Sipa Press / Profimedia

Vijar se može sigurno nazvati oličenjem Šanel žene - ova Francuskinja izgleda opušteno i elegantno, voli džins, ležernu odeću, blejzere i jakne, a njena frizura odmah govori da je ona prava Francuskinja. U retkim intervjuima koje daje kaže da je u određenoj meri odrasla okružena modom. Njen deda je prodavao tkanine, a njena majka i baka su od ostataka volele da kreiraju odeću, a tu strast su prenele i na svoji naslednicu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs