SAZNAJTE VIŠE

BORILA SE ZAVISNOŠĆU, STAJALA RAME UZ RAME SA SINDI I KLAUDIJOM: 5 nepoznatih činjenica o životu prelepe Amber Valete

Od frizure koja menja život do beskonačne liste uloga održivosti unutar i izvan modnog carstva

Moda
Autor:
BORILA SE ZAVISNOŠĆU, STAJALA RAME UZ RAME SA SINDI I KLAUDIJOM: 5 nepoznatih činjenica o životu prelepe Amber Valete
Amber Valeta, Foto: JosiahW / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Amber Valeta je još jedna u nizu supermodela devedesetih koja je krasila modne magazine i naslovne stranice poput Voga. Osim karijere modela, Amber je ostvarila karijeru i u ulozi glumice, pa se tako našla u nekoliko veoma uspešnih filmova, kao što je film "Ljubavni terapeut" gde je glumila pored Vila Smita i Eve Mendez.

Donosimo vam nekoliko zanimljivih činjenica o životu jedne od najlepših žena na planeti:

1. Kratka kosa joj je promenila život

Pre nego što se ošišala, tadašnja tinejdžerka je nosila bob do brade koji ju je je činio da izgleda nekoliko godina starijom. Bilo je to vreme galmuroznih modela, i retko ko je imao kratku kosu. Ali nakon transformacije kose zahvaljujući čuvenom frizeru, Amber se seća da su se stvari promenile preko noći. Samo nekoliko meseci kasnije dobila je svoju prvu naslovnicu za američki Vog što je bio vrtoglav početak za supermodela iz 90-ih.

2. Imala je najviše naslovnica američkog Voga 90-ih

Amber je imala samo 18 godina kada je prvi put snimila editorijal i naslovnicu za američki Vog. Snimila je nekoliko fotografija sa modnim fotografom Arturom Elgortom. Jedan od tih zapanjujućih snimaka portreta dospeo je na naslovnicu februarskog izdanja 93. godine. Do kraja te decenije imala je čast da se nađe na još 13 naslovnica i to samo za američki Vog.

3. Ima uspešnu glumačku karijeru

Tokom 2000-ih, Amber je svoj fokus karijere modela stavila na drugo mesto, upuštajući se u svet filma i zabave. Prvu veliku filmsku ulogu dobila je u trileru Roberta Zemekisa "What Lies Beneath", u kojem je glumila zajedno sa Mišel Fajfer. Od tada je prikupila preko 20 glumačkih rola u muzičkim spotovima, televiziji i filmu, uključujući njenu ulogu Alegre u romantičnoj komediji iz 2005. sa Vilom Smitom i Evom Mendez - "Ljubavni terapeut".

4. Njena privrženost očuvanja Planete - nema granica

Njena ogromna strast prema održivosti i dobrobiti naše životne sredine nije tajna. Amber je odrasla u Oklahomi okružena prirodom i ogromnom željom da je zaštiti i neguje. Amber je ranije navela nepovezanost sa vrednostima modne industrije kao jedan od svojih razloga za udaljavanje od manekenstva ranih 2000-ih. Njen prvi korak ka radu bio je da se upiše na čas o životnoj sredini na Univerzitetu u Njujorku.

5. Otvoreno govori o svojoj borbi sa zavisnošću

Posle godina zloupotrebe supstanci, Amber se konačno otreznila sa 25 godina. Uvek je bila otvorena o svom iskustvu sa zavisnošću od alkohola i droga, nastojeći da ukloni stigmu koja ih okružuje. Amber je prvi put javno obelodanila svoju borbu sa narkoticima i alkoholom 2014. godine tokom jednog govora za lajfstajl medijsku platformu. Ona nastavlja da rasvetljava ovu temu do danas, nadajući se da će inspirisati druge da se otrezne i naprave prvi korak ka boljem životu.

„Ne želim da bilo ko igde pati bez potrebe kada znam da postoji izlaz iz tame ka svetlosti“, podelila je ona u svom ekskluzivnom intervjuu za Vog Hong Kong.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs