SAZNAJTE VIŠE

BILA JE KRALJICA BOHO STILA, UDALA SE ZA NAJBOGATIJEG ČOVEKA, UMRLA OD HEROINA: Ko je bila Talita Geti?

Od holandske IT devojke do žene jednog od najbogatijih ljudi na svetu, boemski stil Talite Geti inspiriše i dan danas

Moda
Autor:
BILA JE KRALJICA BOHO STILA, UDALA SE ZA NAJBOGATIJEG ČOVEKA, UMRLA OD HEROINA: Ko je bila Talita Geti?
Talita Geti, Foto: KEYSTONE Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Možda ne postoji niko ko više opisuje boho stil 1960-ih i decenijsku fascinaciju egzotičnim glamurom Marakeša od Talite Geti, holandske IT devojke i glumice koja je bila udata za potomka milijardera Džona Pola Getija mlađeg.

Odrasla je na Javi, u Indoneziji, kao ćerka roditelja umetnika. Njen otac se kasnije oženio Popet Džonom, ključnom figurom na boemskoj sceni, čija je majka bila modna ikona ranog 20. veka.

Talita Geti
foto: Profimedia

Sa takvim uticajima oko nje tokom njenih formativnih godina, nije iznenađujuće da je i sama postala jedna od najmodernijih žena svih vremena.

Nakon što je provela Drugi svetski rat u japanskom zarobljeničkom logoru sa svojom majkom (koja je tragično umrla 1948. po odlasku u Britaniju), Talita se školovala za glumicu u Londonu. Smatrana je lepoticom, a njeni savremenici su joj se divili, uključujući baletana Rudolfa Nurejeva, koji je rekao da želi da je oženi. U stvari, trebalo je da sedi pored njega na večeri koju je priredio Klaus fon Bulov, ali nakon što je on bio sprečen, ona je umesto toga sela pored Džona Pola Getija mlađeg, a njih dvoje su se zaljubili i venčali 1966. godine.

Talita Geti
foto: Profimedia

Na dan svog venčanja, nosila je belu mini suknju sa ukrasima od nerca, i ubrzo je bila jedna od glavnih predvodnica ludih šezdesetih u Londonu.

Bila je bliska prijateljica sa Mikom Džegerom i Marijanom Fejtful, Selijom Birtvel, Osi Klark i Džejn Ormsbi-Gor, a Iv Sen Loran je par uporedio sa čuvenim romanom Skota Ficdžeralda, "Lepa i prokleta".

Talita Geti
foto: Profimedia

Godine 1968. par je dobio sina Taru Gabrijel Gramofon Galaksija, ali su 1970. odlučili da se razdvoje.

Par je proveo veći deo svog braka u Marakešu, a fotografije koje je snimila za Vog učvrstilo je Talitinu reputaciju kao devojku koja je bila oličenje boho glamura. Jedna od fotografija se čak pojavila u Nacionalnoj galeriji portreta u Londonu.

Talita Geti
foto: Profimedia

Nažalost, Talita je umrla 1971. godine u Rimu, nakon sumnje da se predozirala heroinom. Imala je samo 30 godina.

Pogledajte još footgrafija ove modne ikone:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs