mala crna haljina

DAJANINA OSVETNIČKA HALJINA: Kad se pojavila u njoj, svi su zanemeli!

Haljina princeze Dajane koja je ušla u istoriju pod nazivom osvetnička haljina

Moda
Autor:
DAJANINA OSVETNIČKA HALJINA: Kad se pojavila u njoj, svi su zanemeli!
Princeza Dajana, Foto: Profimedia

U junu 1994. godine princeza Dajana obukla je smelu haljinu koja je ušla u istoriju mode. Ova svilena crna haljina sa golim ramenima nazvana je osvetničkom, a tada je možda bila među prvim koja je "prekršila kraljevski protokol, prenosi "Rider's Digest".

Princezino legendarno izdanje ostalo je upisano u istoriji zbog vesti koje su se saznale te iste večeri kada ju je nosila.

Princeza Dajana
foto: Profimedia

Dve stvari su se dogodile te večeri. Princeza Dajan pojavila se na zabavi koju je organizovao časopis "Vanity Fair", dok je princ Čarls imao javno pojavljivanje na televiziji kada je besramno priznao preljubu koju je počinio sa Kamilom Parker Bouls.

Upravo ova Čarlsova izjava, koja je tog dana premijerno prikazana u dokumentarcu pod nazivom “Prince Charles’ tell-all”, bila je povod da Dajana iz ormara izvuče haljinu koja je čekala posebnu priliku.

Dokumentarac sa Čarlsom napravljen je kao pokušaj da se princ stavi u pozitivniji kontekst nakon prekida sa Dajanom 1991. godine koja je od prvog dana bila miljenica naroda, a koliko su je ljudi voleli govori i epitet koji je stajao uz njeno ime, a to je kraljica srca.

Princeza Dajana
foto: Profimedia

Upravo zbog ovakvog spleta okolnosti, svilena crna haljina koju je Dajana nosila na zabavi Veniti Fera nazvana je osvetničkom.

Mogla je da se oseća posramljeno, što bez daljnjeg godinama unazad jeste. Mogla je zbog ove javne sramote da otkaže pojavljivanje na događaju i da je apsolutno svi razumemo i opet stanemo na njenu stranu. Uprkos svemu Dajana je obukla svoju najbolju haljinu i izašla među ljude.

Možda ipak nikada nećemo znati Dajaninu pravu nameru nošenja ove haljina. Dizajnerka osvetničke haljine, Kristina Stambolian otkrila je da je ova haljina napravljena za princezu tri godine pre toga, ali da ona nije želela da je nosi jer je bila previše smela.

Dajana je isprva planirala da nosi drugu haljinu na zabavi "Veniti Fera", ali se u poslednjem minutu odlučila da obuče osvetničku haljinu.

En Harvi, bivša stilistkinja princeze Dajane, rekla je da je Dajana te večeri želela da izgleda kao milion dolara.

Ni jedan odevni predmet u istoriji mode do tog trenutka nije uspeo da ima toliko značenja. Onog važnog za dostojanstvo jedne žene, potom da još jednom naglasi ikoničnost male crne haljine i iznad svega da podvuče "uzvišenost" sistema koji štiti svog prestolonaslednika po svaku cenu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs