kan 1980

MILENA DRAVIĆ JE PRE 42 GODINE OSVOJILA NAJPRESTIŽNIJU NAGRADU U KANU, A ONDA JE I JAVNO POCEPALA: Evo i zašto! (FOTO)

Milena Dravić je važila za jednu od naših najboljih glumica!

Moda
Autor:
MILENA DRAVIĆ JE PRE 42 GODINE OSVOJILA NAJPRESTIŽNIJU NAGRADU U KANU, A ONDA JE I JAVNO POCEPALA: Evo i zašto! (FOTO)
Foto: Kurir / Dragana Udovičić

U toku je 75. Kanski festival, a u istoriji koja je počela 1946. godine istaknuto mesto zauzima i naša Milena Dravić. Ovo je sjajan povod da se prisetimo fantastične kanske priče legendarne Beograđanke, jugoslovenske i evropske glumačke dive.

U karijeri koja je počela 1958. godine, Milena Dravić je nizala kultne uloge u koje svakako spada uloga Kaće u drami Gorana Paskaljevića "Poseban tretman" za koju je 1980. nagrađena Poveljom Niških filmskih susreta za najbolju žensku ulogu, kao i Nagradom za najbolju sporednu glumicu na Kanskom filmskom festivalu.

Kanom je Milena šetala u posebnoj haljini o kojoj se priča i posle 42 godine.

Glumica je bila gošća Kanskog festivala i 1971. godine kada je i nastala fotografija na kojoj je u društvu reditelja Miloša Formana.​

Milena Dravić
foto: Profimedia

"Bila je to haljina od prizrenske svile, božanstvenih boja, koju mi je kreirao, po modelu starih srpskih haljina, naš čuveni kreator Aleksandar Joksimović. Imala sam na sebi i stari srpski nakit. Tamo je, razume se, bilo puno stranaca. LJudi su bili oduševljeni haljinom, što bi se reklo, kumili su me i molili da im nabavim isti takav materijal.

Po povratku u Beograd kupila sam - ako se još iko seća prodavnica po gradu koje su se zvale “Duga resa” gde se prodavalo srpsko platno i slične stvari - poručenih čitavih 40 metara prizrenske svile i slala je u London, Pariz…", ispričala je Milena Dravić (iz monografije "Milena Dravić" autora Tatjane NJežić).

Milena Dravić
foto: Kurir / Marina Lopičić

Posebna veza sa Paskaljevićem

U filmu "Poseban tretman" koji je režirao Goran Paskaljević, a za koji je scenario napisao Dušan Kovačević, pored Milene Dravić igrala je čitava plejada naših sjajnih glumaca: LJuba Tadić, Danilo Bata Stojković, Dušica Žegarac, Petar Kralj, Milan Srdoč, Radmila Živković, Bora Todorović, Pavle Vuisić i Vladan Živković.

A život je na nimalo slučajne i važne načine spajao Milenu i Paskaljevića. Kako je glumica ispričala jednom prilikom, otac istaknutog reditelja i čuveni novinar Vladimir Paskaljević bio je zaslužan što je ona zaigrala u filmu "Vrata ostaju otvorena", za koji je on napisao scenario. Tom ulogom počela je njena karijera.

Goran Paskaljević je o Mileni Dravić rekao sledeće:

"Imao sam ogromnu privilegiju da sa Milenom delim slatke muke radeći na filmu "Poseban tretman", po scenariju Duška Kovačevića, sa LJubom Tadićem u glavnoj muškoj ulozi. Film je dobio poziv iz Kana, uvršten je u glavni takmičarski program ovog najznačajnijeg filmskog festivala na svetu. I tamo, na Kroazeti, otvorila su se širom vrata svetskog filma Mileni Dravić. Svi smo bili ponosni na nju kada je izašla na binu kanskog Grand palea da primi nagradu za najbolju žensku epizodnu ulogu. Nijedna naša glumica nije imala tu čast pre Milene, a bogami ni do danas. Zahvalila se žiriju, predvođenom Kirkom Daglasom, skromnim rečima, skoro da se stidela što u ruci drži jedno od najvećih svetskih priznanja koje filmska glumica može da osvoji za svoj rad (iz monografije "Milena Dravić").

Zašto je pocepala nagradu iz Kana Zanimljiva priča vezuje se i za nagradu koju je Milena osvojila na Kanskom festivalu.

"Bila je skromna, ali i pored toga, razorna srpska ljubomora po povratku u Beograd pokvarila je Mileni zasluženo slavlje. Javno je pocepala svoju Kansku diplomu, ali ne kao čin besa, već da bi svima pokazala kako joj nagrada ne znači više od sopstvenog mira, bez koga je nemoguće posvetiti se do kraja svom poslu. A u tom poslu je bila i ostala najbolja. Jednostavno - najbolja!", otkrio je Paskaljević.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs