intervju

STEFAN ĐOKOVIĆ: Svaka žena od stila treba da ima OVE odevne komade u svom ormaru!

Naš renomirani pijanista i nagrađivani modni kreator otkriva koji odevni komadi podižu samopouzdanje, a koji stilski trik vizuelno produžava figuru.

Moda
20:18h Autor:
STEFAN ĐOKOVIĆ: Svaka žena od stila treba da ima OVE odevne komade u svom ormaru!
Foto: Dušan Stević

Pijanista i modni dizajner Stefan Đoković je svestrani umetnik koji ostavlja trag kako u klasičnoj muzici, tako i kroz modu koju stvara.

Obrazovanje je stekao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu gde je završio osnovne i master studije klavira, priprema i doktorat, a usavršavao se i u Londonu u oblasti opere.

Pored toga što je nastupao širom sveta kao pijanista, Stefan već nekoliko godina osvaja i modne piste. Prepoznatljiv je po vanvremenskim kreacijama, maturskim haljinama i venčanicama, a voli da spaja muziku i modu.

Svoj raskošni talenat prikazao je i na Nedeljama mode u Dubaiju 2019. godine i Milanu 2020. U Ujedinjenim Arapskim Emiratima okitio se i prestižnom nagradom za najboljeg mladog dizajnera, a isto priznanje dobio je i u Splitu.

U njegovim elegantnim i glamuroznim kreacijama zablistale su i naše poznate dame, među kojima su Dragana Mićalović, Marija Kilibarda, Jelena Gavrilović, Dragana Kosjerina...

Zato smo razgovor počeli pitanjem šta mu je najbitnije da žena koja nosi njegove modele poseduje- prepoznatljiv stil, harizmu ili nešto sasvim treće.

- To su žene sa izgrađenim stavom i snažne u svojim karijerama. Svakako da je to kvalitet koji čini nadgradnju svakoj početnoj ideji.

Stefan Đoković i Marija Kilibarda
foto: Privatna Arhiva
1 / 2 Foto: Dušan Stević

Vaše raskošne haljine u kojima je Dragana Kosjerina vodila Beoviziju privukle su veliku pažnju javnosti.

Koliki je bio izazov sarađivati sa njom i koliko ste zadovoljni kako je ponela vaše kreacije?

"Dragana je profesionalac u svom poslu i nije teško sarađivati sa njom. Profesionalci lako nađu zajednički jezik. Uz to je i veoma lepa, blistala je u beloj i crnoj haljini. Zaista se mogu složiti da je bilo glamurozno veče i ona posebno".

1 / 2 Foto: Gordan Jović

Odakle crpite inspiraciju kada stvarate modele?

"Inspiracija za stvaranje polazi od umetnosti- muzičke, likovne, filmske. Počelo je od kostima za operu i proširilo na teme iz života. To je sve postalo zanimljivo jer se sadržaji i motivi prepliću u polju imaginacije i stvarnosti".

Prikazivali ste svoje kreacije i u Milanu i Dubaiju. Da li ste se plašili kako ćete biti prihvaćeni s obzirom na to da je konkurencija ogromna?

" Učestvovao sam na tim velikim scenama bez straha upravo zbog toga što je konkurencija ogromna. Navikao sam u svojoj muzičkoj karijeri da se pojavljujem od detinjstva i takmičim. Cenim ostale takmičare i kvalitet. Takva atmosfera mi najviše prija i tera me da stvaram bolje i ozbiljnije".

Stefan Đoković
foto: Dušan Stević

Šta vam je tamo bilo najteže, a šta najlakše?

- U to vreme je proglašena pandemija i sve je postalo teško. Revija u Milanu je bila izuzetna. Sala prepuna, gosti ugledni. Sutradan je počelo neko novo vreme, ulice i trgovi sa malo ljudi, nije bilo lako. Samoinicijativno sam otišao u izolaciju i ceo moj tim posle povratka. Nismo bili zaraženi, ali smo bili primer savesnog ponašanja".

Postoji li neka svetska zvezda koju biste voleli da vidite u svojim kreacijama?

"Svi imamo od detinjstva građene muzičke, filmske, sportske idole.. Ne mogu da izdvojim sada neko posebno ime, ali mnogima bi lepo stajala haljina u Kanu, na dodeli Oskara... Možda to i nije nemoguće, videćemo".

Kako se po vašem mišljenju Srpkinje odevaju, koje greške najčešće prave?

"Srpkinje su lepe, zapravo među najlepšim ženama sveta. S obzirom na male prihode i večito turbulentna vremena, odlično se snalaze. Imaju ženstvenost, stil i umešnost, ne bih uopšte isticao greške".

Koja tri odevna komada će obeležiti ovo proleće?

" Sako, haljina i široke pantalone. Sve je to lepo i ženstveno i podseća na stari Holivud".

Koja je najpoželjnija boja za ovu sezonu i kako je kombinovati sa drugim bojama?

" Ove godine su u modi jake, intezivne boje. Pošto pastelne nikada ne izlaze iz mode, pametno bi bilo kombinovati komade. Kada kažem ,,pametno" , onda mislim i štedljivo. Zašto bacati lepu odeću, biti ,,rob mode"? Sve se nosi. I sve najbolje ide uz osmeh.

Moda, Crveno odelo, odelo, Torbica, Bela torbica, Dama, Osmeh, Sako, Pantalone
foto: Shutterstock

Šta svaka žena od stila treba da ima u svom ormaru, a šta nikada ne nosi?

"Bela košulja, preklop haljina, crni sako, mala crna haljina, kvalitetna kožna jakna, mantil, farmerke - komadi koje možete često nositi uz izmene u stilizaciji. A onda dodavati vesele boje, malo sjaja i metalika, svile i glamura".

žena, sunce, leto, Bela Košulja
foto: Shutterstock

Koja garderoba podiže samopouzdanje?

"Garderoba koja ističe lepotu i pokriva sitne nedostatke može doprineti sigurnosti. Ipak, najvažnije je da se nosi ono što se voli, u nekom svom fazonu, stilu, originalnosti, ukusu. Biti svoj, biti svoja- zvuči kao istrošena fraza, a zapravo može biti odgovor na ovo pitanje.

Koja su pravila dobrog stajlinga za žene nakon 40-ih?

"Mnogi su pisali o tome i nisam siguran da se u potpunosti slažem. Dužina i boja kose, dužina suknje, sve je individualno. Biti dama, biti ženstvena sa dvadeset, četrdeset, šezdeset -uvek je privlačno".

Uz pomoć kog modnog trika možemo vizuelno produžiti figuru?

"Tamno sužava i izdužuje, vertikalne prugice, kopcanje i preklop, v izrez, strukirano, A linija, sirena i dugačko. To bi bilo neko pravilo za početak, a tome se dodaju detalji, materijali, sjaj i mat struktura".

Šta savetujete ženama kako da pronađu svoj stil i da ne podležu promenjivim modnim trendovima?

"Malo je žena, uglavnom mladih devojaka koje slepo prate trendove. Sa godinama se stiče i stil i ukus, naravno i iskustvo. Sve se to lepo oblikuje, a mediji su tu da pomognu. Optimista sam po tom pitanju".

(Razgovarala: Aleksandra Isailović)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs