Dina Abdulaziz

UDALA SE ZA SULTANA, VLADA MODNIM CARSTVOM: Princeza besprekornog STILA živi život kao iz BAJKE! (FOTO)

Neke dame su rođene da budu modne kraljice. Arapska princeza Dina Abdulaziz sigurno je jedna od njih

Moda
21:34h Autor:
UDALA SE ZA SULTANA, VLADA MODNIM CARSTVOM: Princeza besprekornog STILA živi život kao iz BAJKE! (FOTO)
Dina Abdulaziz, Foto: Profimedia

Njena priča, poput bajke, počela je 1998. godine, kada se udala za arapskog princa Sultana ibn Fahada ibn Nasera. Danas Dina nije samo jedna od vrhunskih modnih devojaka u UAE. Ona je model elegancije, modni inovator i zaista snažna žena.

Dina Ali al-Juhani je rođena u Kaliforniji od porodice Ali al-Juhanija, ekonomiste. Kao dete, devojčica je često pratila svog oca na putovanjima između zemalja Bliskog istoka i Sjedinjenih Država, studirala je na nekoliko američkih univerziteta. Devojka je upoznala princa Sultana 1996. godine, a dve godine kasnije ljubavnici su se venčali (mlada je bila na venčanju u haljini Azzedine Alaia).

Sada par ima ćerku i sinove blizance. Kraljevski par je veći deo svog života proveo zajedno u Njujorku, ali porodica poslednje četiri godine živi u Rijadu.

Sve ostale detalje svog privatnog života princeza drži u najstrožijoj tajnosti.

Dina Abdulaziz
foto: Profimedia

Princeza i poslovna žena

Kako zamišljate život arapske princeze?

U svakom slučaju, Dina se definitivno ne uklapa u uobičajeni format. Kao i svi članovi kraljevskih porodica, dama vredno obavlja svetovne dužnosti i opširno govori o svojoj porodici. Ali, za razliku od drugih supruga monarha i prinčeva, Dina je i uspešna poslovna žena i zaista uticajna figura u svetu mode. Dve uzastopne godine Njeno Visočanstvo se nalazi na uticajnoj listi BoF 500 (lista od 500 ljudi koji definišu vektor globalne modne industrije, prema The Business of Fashion).

Dina je među prvima razbila stereotip da arapske dame, sa viškom finansijskih sredstava, pate od nedostatka dobrog ukusa.

Dina nije samo redovno posećivala revije u svetskim modnim prestonicama i komunicirala sa dizajnerima. Princeza je otvorila i sopstvene D'NA butike u Rijadu i Dohi, gde su predstavljeni modeli modnih brendova kao što su Miu Miu i Haider Ackermann, M2Malletier i Maison Martin Margiela.

Prema rečima Njenog Visočanstva, od mladosti je sanjala da se bavi modom, ali sebe nije videla kao modnog dizajnera. Profesija stilista je takođe nije privukla. Na kraju, Dina je odlučila da se konsultuje sa svojim ocem: Al-Juhani je podržao svoju ćerku i postao njen prvi i najveći investitor.

Dina Abdulaziz
foto: Profimedia

- Moj otac je rekao da ću uspeti - priseća se Dina. U to vreme nisam imala ni poslovni plan. Samo sam bila odlučan da uspem. I uspela sam - rekla je ona.

Princeza se ne bavi samo modnim biznisom, već pokušava da podrži mlade talente (na primer, Jason Vu i Marie Katranzou su postigli uspeh uz pomoć pokroviteljstva arapske dame). I upravo na njenu inicijativu u Dubaiju je počela sa radom organizacija Dubai Design and Fashion Council, čiji je jedan od glavnih ciljeva finansijska podrška mladim talentovanim arapskim modnim dizajnerima.

Princeza Dina ima sjajnu figuru, baršunastu maslinastu kožu, krupne oči i pomalo zagonetan osmeh. Ona aktivno gestikulira tokom razgovora i nimalo se ne plaši da izgleda teatralno.

Dina sa svojom kratkom gamin frizurom izgleda ekstravagantno. Neke cenjene porodice Rijada u početku nisu prihvatile imidž princeze, ali generalno, Njeno Visočanstvo savršeno uspeva da uspostavi ravnotežu između modnih tradicija Zapada i Istoka. Kako kaže sama Dina, njen osećaj za stil je izgrađen isključivo na intuiciji.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs