Neprevaziđene MODNE IKONE 80-IH: One su POMERILE GRANICE mode i kreirale trendove!

Stil odevanja koji je vladao osamdestih godina 20. veka bio je nešto posebno

Moda
10:41h Autor:
Neprevaziđene MODNE IKONE 80-IH: One su POMERILE GRANICE mode i kreirale trendove!
Foto: Profimedia

Moda osamdesetih je bila po mnogo čemu specifična i tadašnji trendovi dali su pečat čitavoj deceniji.

Davale su slobodu u stilskom izražavanju i jednostavno nije bilo zlatne sredine. Ili ste ih voleli ili mrzeli, nikako niste mogli biti ravnodušni!

Bilo je tu svega- od kreativnosti do kiča. Žene su spajale nespojive odevne kombinacije i to su znale da ponesu sa stilom. Među takvim poznatim damama izdvajale su se 3 dame koje su važile za modne ikone tog doba.

Princeza Dajana

Početak osamedesetih iznedrio je ikonu stila iz kraljevskih krugova. Naravno, to je bila princeza Dajana. Lejdi Di je bila pravi modni revolucionar, pomerala je granice kada je moda u pitanju.

Princeza Dajana
foto: Profimedia

Obožavala je puf" rukave, šik suknje i detalje, a ostala je upamćena i kao prva koja je prekrišila kraljevski protokol noseći odelo inostranog modnog dizajnera.

Princeza Dajana
foto: Profimedia

Uvek je birala efektnu odeću i eksperimentisala sa trendovima. Koliki je njem modni uticaj pokazuje činjenica da je i danas mnogim ženama modna inspiracija.

Princeza Dajana
foto: Profimedia

Džoan Kolins

Britanska filmska diva koja danas ima 87 godina, važila je za stilsku ikonu osamdesetih. Njen lik u kultnoj seriji "Dinastija" pokazao je bezbroj nepogrešivih modnih kombinacija i svojim glamurom oduševljavao publiku.

Džoan Kolins
foto: Profimedia

Takav stil odevanja je teško nadmašiti. Međutim, kritičari su joj zamerali nošenje velikih jastučića na ramenima, smatrajući da preteruje.

Džoan Kolins
foto: Profimedia

Ona se nije slagala sa takvim mišljenjem.

"Laskavo je imati privid većih ramena. Zbog toga vam bokovi izgledaju manje, a struk uže, rekla je jednom priklikom.

Madona

Modne osamdesete ne mogu da prođu bez kraljice popa- Madone. Taj status je zacementirala na dodeli MTV VMA nagrada 1984. godine na kojoj se pojavila u u beloj venčanici obojenoj kultnim "Boy Toy" remenom, kao i velikim nakitom.

U tom modnom izdanju otpevalaj je svoj hit "Like A Virgin".

Madona
foto: Profimedia

Upravo je u to vreme skandalozno izvođenje, pretvorilo u veliku zvezdu.

Madona
foto: Profimedia

"Bilo je pitanje vremena kada će se Madonna probiti. Videla sam koliko je ambiciozna na jedan autentičan način. Ta odevna vjenčanica pomogla je u tome. Taj dan na dodeli nagrada znala sam da je uspela. Svaki prisutni novinar trčao je okolo i raspitivao se ko je ona pevačica koja je puzala po pozornici u beloj haljini i peva o nevinosti. Svi su bili šokirani", ispričala je njena tadašnja stilistkinja Maripol, koja je osmislila legendarnu kombinaciju za dodelu.

Madona
foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs