Čudo tehnologije

Mlada ustala iz kolica i prohodala na venčanju: Presrećna sam! (FOTO)

Irene Zami je uspela da ustane iz invalidskih kolica i da uz pomoć fizioterapeuta i bioničkog odela hoda do oltara
Lifestyle
22:30h Autor:
Mlada ustala iz kolica i prohodala na venčanju: Presrećna sam! (FOTO)
Foto: Facebook / Irene Zami

Hendikepirana mlada iz Italije iznenadila je svog budućeg supruga, ali i ostale goste na venčanju. Naime, Irene Zami je uspela da ustane iz invalidskih kolica i da uz pomoć fizioterapeuta i bioničkog odela hoda do oltara.

Čim je ušla u crkvu svi okupljeni su počeli da joj aplaudiraju.

"Uhvatila me je ogromna trema, ali presrećna sam. Emocije su bile vrlo jake, ali sam uspela. Hvala svima", rekla je mlada nakon što je uspela da na nogama dođe do oltara i da se uda stojeći.

Ona se početkom godine javila kalifornijskoj kompaniji koja proizvodi pomagala sa željom da, umesto u kolicima, stojeći na nogama kaže "sudbonosno da" svom vereniku. Želja joj je ispunjena i oduševljena Irene je, uz ogromne ovacije cele kapele, polako, ali sigurno došetala do oltara.

OVDE pogledajte snimak devojčice kojoj invalidska kolica nisu prepreka da igra balet.

"Održali su obećanje, nemam reči", rekla je nakon što je probala bioničko odelo.

Senzori računaju dužinu i ritam koraka

Revolucionarni izum pričvrsti se na nekoliko mesta za telo teško pokretne osobe. Brojni sofisticirani senzori prate kretanje gornjeg dela tela i njegove pokrete, pa ih preračunavaju u dužinu i ritam koraka. Motori na mestu kolena i drugih zglobova savijaju ih u savršenom ritmu i osoba hoda.

Odelo je teško 23 kilograma, ali korisnik ni u jednom trenutku na svom telu ne oseća njegovu težinu. Osoba sa ovim pomagalom na telu može da hoda brzinom od najviše 3,2 kilometra na sat, a poželjno je da uz sebe ima još nekoga ko može jednostavnim unosom podataka u kompjuter na leđima da reguliše tempo hodanja u zavisnosti od vrste podloge i nagiba.

Kako su bolesna deca napravila prve korake pomoću specijalnog pojasa pogledajte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs