Upoznajte svoje telo

10 tajni klitorisa: Znate li koja je jedina njegova funkcija?

Otkrivamo značenje klitorisa za užitak žena, njegovu ulogu u reprodukciji i samoj seksualnosti
Škola sexa
18:54h Autor:
10 tajni klitorisa: Znate li koja je jedina njegova funkcija?
Foto: Thinkstock

"Klitoris nije dugme, već pre vrh ledenog brega", rekla je umetnica Sofija Volas, a upravo ta izjava slikovito otkriva značenje klitorisa za užitak žena, njegovu ulogu u reprodukciji i samoj seksualnosti. Huffington Post donosi 10 manje poznatih činjenica o klitorisu:

1. Klitoris je tek delom vidljiv oku, on je zapravo dug oko 10 cm (poput penisa koji nije u erekciji), ali njegove tri četvrtine su skrivene unutar tela žene, neki bi rekli poput "zakopanog blaga".

Oblik, dužina i širina: Koje su prosečne proporcije vagine?

2. Klitoris sadrži preko 8.000 nervnih završetaka, zato je vrlo osetljiv na stimulaciju. Ukupno, to je čak dvostruko veći broj nervnih završetaka nego što se nalazi na glaviću penisa.

3. Klitoris raste tokom celog života, a nakon menopauze može da postane i do 2 i po puta veći nego što je bio u mladosti.

4. Od 50 do 75 odsto žena koje tokom seksa s partnerom doživljavaju orgazam, to ne mogu da postignu bez direktne stimulacije klitorisa.

5. Jedina i isključiva funkcija klitorisa je žensko polno zadovoljstvo, odnosno evolucijski on postoji kako bi žene volele seks, a samim tim i povećale šanse za potomstvo.

Vagina tokom seksa: Da li znate šta se sve dešava tamo dole?

6. Prema naučnicima, postoje čak tri vrste ženskog orgazma - onaj koji potiče od klitorisa, grlića materice i G tačke u vagini. Neki seksualni stručnjaci veruju da je G tačka građena od istog tkiva od kojeg je i klitoris.

7. Ženske genitalije se često pogrešno oslovljavaju isključivo kao vagina. Ako želite da pravilnim izrazom objedinite klitoris, usne i vaginu zajedno, pravilno je nazvati to sve zajedno - vulvom, što je latinski naziv za spoljni deo ženskih polnih organa.

8. Klitoris je različit od žene do žene, a dok je kod nekih sakriven ispod usana, kod drugih proviruje na gornjem ili donjem delu spoljašnjih stidnih usana.

Ispovest žena o najgorem seksu ikada: Nije ni primetio da sam imala epileptični napad!

9. Ne odgovara svakom klitorisu, odnosno ženi, ista vrsta nadražaja. Dok je kod nekih okidač za orgazam trljanje gore-dole, druge vole nežne kružne pokrete, a treće pak tapkanje - poput pritiskanja dugmeta.

10. Oko 46,6 odsto žena svih doba masturbira minimum jednom mesečno. Oko 65 odsto njih kaže da to rade naprosto jer mogu i jer im odgovara, za 31 odsto njih to je efikasan način smanjenja stresa, a za 20 odsto to je odličan način opuštanja koji im pomaže da zaspu. Oko 13 odsto žena redovno masturbira tokom seksa s partnerom.

Odakle im ideje: 7 najčudnijih mesta na kojima su žene masturbirale!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs