Sindrom praznične promene ličnosti

Hoće li vaša veza preživeti praznike: Više od trećine parova se svađa u ovo vreme

U čijem društvu ćete provesti praznike, koliko ćete na njih potrošiti, daleko od kuće, na ludoj žurci ili u toplini doma, samo su neka od pitanja koja su glavni uzrok prazničnih svađa kada do izražaja dolazi sindrom praznične promene ličnosti
Ljubav i zavođenje
07:48h Autor:
Hoće li vaša veza preživeti praznike: Više od trećine parova se svađa u ovo vreme
Foto: Shutterstock

I dok neki praznike vole da provedu u toplini doma, drugi vole promenu sredine, pa su im je to vreme sjajna prilika za putovanje. No za prelazak sa svakodnevnog na praznični "kolosek” nekima treba više, pa božićno doba može biti okidač za sindrom praznične promene ličnosti, upozoravaju psiholozi.

Kratkotrajne i prolazne promene ponašanja i karaktera tokom prznika pogađaju više od polovine ljudi, pokazalo je britansko istraživanje.

- Pod većim rizikom od sindroma praznične promene ličnosti su oni koji i u svakodnevnom životu, u sklopu svog pravog karaktera, često menjaju ponašanje te prjektuju različite osobine - tvrdi psiholog Patricia Furnes-Smith.

Ali, hoće li vas taj sindrom pogoditi ili zaobići, zavisi od mnogo drugih činilaca kao što su stres i sposobnost da se prilagodite prazničnim promenama, uključujući promenu ritma spavanja, ishrane i više alkohola.

Pod najmanjim rizikom su oni koji imaju krute stavove i uverenja koja se temelje na iskrenosti i odvažnosti.

- Takvi ljudi i u vreme praznika uglavnom ostaju dosledni sebi i ne menjaju ponašanje - kaže dr Furnes-Smith.

Više od dve trećine onih koji su priznali kako se njihova ličnost menja u vreme praznika tvrdi da se u novoj sredini, daleko od kuće, osećaju mnogo opuštenije i ležernije. Iako se čini kako je time cilj kratkog bega od svakodnevice potpuno ispunjen, upravo vaše opušteno leškarenje može biti okidač za svađu s partnerom koji, za razliku od vas, možda nije toliko željan mira i opuštanja nego želi akciju.

Praznični sindrom promene ličnosti, koji nas ili usporava ili ubrzava, smatra se stoga jednim od glavnih krivaca za prepirke i svađe koje tokom praznika iskusi više od trećine parova, pre svega zbog različitih pogleda na praznovanje. Među čestim ralozima su i neslaganja uvezi sa tim koliko potrošiti za praznik, sa kim provesti te dane (njegovim ili njenim roditeljima, prijateljima...) ali i stvari koje izađu na površinu pri "popuštanju kočnica" na ludim žurkama uz alkohol.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs