Laka vežba

Vratite zaljubljenost sa početka veze: Ova navika od 30 sekundi popraviće vaš odnos!

Ljudski mozak može odjednom da se fokusira na mali broj stvari. Ako je zaokupljen nečime, gubimo svest o svemu ostalom

Ljubav i zavođenje
16:00h Autor:
Vratite zaljubljenost sa početka veze: Ova navika od 30 sekundi popraviće vaš odnos!
Foto: Shutterstock

Nakon početnog zanosa u vezi, velike zaljubljenosti i strasti najčešće dolazi do malog emotivnog zatišja. Prvi put počinjemo primećivati neke mane na svom partneru koje u početku nismo ni videli, od osobina do navika koje nam jednostavno smetaju.

Zbog nezadovoljstva i monotonije često pomislimo kako naša osećanja prema voljenoj osobi polako nestaju, ali psiholozi kažu da se zapravo događa nešto drugo.

Ljudski mozak može odjednom da se fokusira na mali broj stvari. Ako je zaokupljen nečime, gubimo svest o svemu ostalom. Drugim rečima, ako se fokusiramo isključivo na negativne osobine ili navike partnera, zaboravićemo na sve one pozitivne zbog kojih smo se zaljubili u njega.

Moderni kognitivni psiholozi kroz svoja istraživanja demonstrirali su da smo aktivni učesnici u procesu stvaranja percepcije i potvrdili da je ono što mislimo i osećamo određeno onim na šta obraćamo pažnju, piše psiholog Dženis Vilhauer za Psychology Today.

U vezi ste sa pravom osobom: Ovi neočekivani znakovi to pokazuju!

foto: Shutterstock

Na početku veze očarani smo kvalitetama i pozitivnim osobinama partnera zato što smo fokusirani isključivo na njih. Zbog toga bismo se, u trenutku kada zaboravimo zašto smo se zaljubili, trebali podsetiti na sve ono pozitivno i lepo zbog čega smo partnera pustili u svoje srce.

To možemo napraviti uz pomoć jednostavne vežbe koju možete pronaći u nastavku.

1. Odaberite miran kutak u koji ćete sesti i uzmite papir i olovku. Zatvorite oči i zamislite svog partnera na početku veze, u trenutku kada vam se počeo sviđati. Potom na papir zapišite kako ste se u osećali u tim trenucima.

2. Nakon toga započnite sa stvaranjem liste. Svaki dan pre spavanja odvojite pola minuta vremena kako biste na papir zapisali tri kvaliteta ili pozitivne osobine zbog kojih ste zavoljeli partnera. Svako jutro nakon buđenja i pre dizanja iz kreveta, pročitajte šta ste napisali.

3. Zapisujte kvalitete i osobine svaki dan, 30 dana za redom.

Ono o čemu više razmišljate okupiraće prostor u vašem umu. Kada svesno odlučite da ćete se fokusirati na pozitivne osobine partnera, one će postati prva stvar koja će vam pasti na pamet kada razmišljate o njemu zato što su "aktivnije" u umu. U tom trenutku počeće da se menjati i vaša osećanja prema partneru te ćete opet osetiti emocije s početka veze.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs