Koriste sva moguća sredstva

Žele da upravljaju vašim emocijama: Kako da prepoznate da li neko manipuliše vama?

Neke osobe će uvek pokušati da ostvare svoje ciljeve, koristeći se svim mogućim sredstvima. Oni se zovu manipulatori, a možete ih pronaći u obliku prijatelja, poznanika, partnera ili kolega. Saznajte kako da prepoznate "opasnog" emocionalnog manipulatora

Zanimljivosti
Autor:
Foto: Shutterstock

1. Manipulisali su i drugima pre vas


Jeste li ikada blisku osobu uhvatili u laži koja se ticala nekog drugog? Imali li ta osoba često negativan stav o mnogočemu? Da li vam je ta osoba širila teške tračeve o nekome, bez obzira jesu li istiniti ili ne?

 

Ovo su samo neka od osnovnih pitanja koja morate da postavite sebi ako sumnjate da prijatelj, kolega ili partner manipuliše s vašim osećanjima.

 

Manipulatori su individualisti. Oni često misle da su pametniji i bolji od drugih i zbog toga imaju potrebu da uzdižu sebe. Ako primetite da u razgovoru s takvom osobom stalno dolazi u pitanje nečija sposobnost, inteligencija ili karakter, znajte kako su velike šanse da će takav manipulator tako nešto učiniti i vama iza leđa.

 

Savladajte ove tehnike: Pobedićete u svakoj raspravi!

foto: Shutterstock

2. Brzi su na rečima i delima


Manipulator će pokušati na najbrži mogući način da utiče na vaše emocije i to uz pomoć laskanja, slatkih reči i lažnog zanimanja za vas. Na taj način oni grade poverenje i grade vezu.

 

Jedan od lakših načina da otkrijete manipulatora je da pročitate znakove koji otkrivaju da ta osoba postaje zabrinuta jedino kada ako neko ili nešto utiče na ostvarivanje njihovog završnog cilja.

 

U tim situacijama manipulatori se teško kontrolišu jer, ako se vi ne slažete s njihovim ciljevima, to znači da vas ne mogu kontrolisati i da će se svim silama potruditi da vas uvere kako su oni dobri i za vas.

 

Sledeći put kada prijatelju, kolegi ili partneru, na kog sumnjate da je manipilator, predložite nešto drugačije, pratite njihovu reakciju. Pravi manipulatori, ako im nešto ne odgovara ili ako su izloženi kritici reaguju naglo i snažno.

 

Puni samopouzdanja, šarmantni, ali nemaju gram savesti: Naučite da nepogrešivo prepoznate psihopate!

foto: Shutterstock

3. Igraju na vaše emocije


Emocionalno, duhovno ili psihičko zavođenje je najjače oružje manipulatora. Oni igraju na vaše najjače emocije koje će, na kraju, ići samo njima u korist. Oko sebe okupljaju osobe koje mogu da kontrolišu, bilo kroz romantičnu vezu, blisko prijateljstvo ili pak poslovno partnerstvo.

 

Takve osobe reći će vam sve što želite da čujete, a o drugima koji im stoje na putu prema cilju će pričati lukave negativne stvari s kojima ćete se složiti i vi, a da, na kraju, nećete ni znati zašto. Njihov cilj je da vezu usmere u svoju korist i prilagode je isključivo svojim potrebama.

 

Isto tako, osobe ovog tipa u trenu će učiniti da vi na kraju svake rasprave ispadnete negativac. U tim situacijama njihove "žrtve" počinju da veruju u to i preispituju svoje postupke, čak i da se izvinjavaju za svoja dela, dok u realnosti nisu učinile ništa pogrešno, već su postale deo njihove vešte shematske manipulacije.

 

Važna životna lekcija: Nikada se ne izvinjavajte zbog ovih stvari!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...