Istraživanje

Manje kilograma, više problema: Dijeta ugrožava ljubavni odnos!

Gubitak kilograma u početku ima pozitivne efekte, naročito na seksualan život para, ali osim njih, javljaju se i brojne loše posledice mršavljenja
Ljubav i zavođenje
06:44h Autor:
Manje kilograma, više problema: Dijeta ugrožava ljubavni odnos!
Foto: Shutterstock

Ukoliko mislite da bi gubitak kilograma mogao da osveži vašu ljubavnu vezu i u njoj probudi strast, varate se, tvrde naučnici sa Univerziteta Severna Karolina i Austin.

Oni su otkrili da nakon drastičnih promena izgleda, poput mršavljenja jednog od partnera, sledi prava gnjavaža. Mršaviji partner često tada počinje da gnjavi drugog da sledi njegov primer, piše International Business Times.

U istraživanju su pručavali ljude koji su uspeli da smršaju oko 10 kg i analizirali uticaj te promene na njihovu vezu. Iako su neke od promena u početku bile pozitivne, naročito u seksualnom delu odnosa, drugi efekti mršavljenja su bili mnogo komplikovaniji.

U proseku, partner koji je smršao postao je kritičniji, te time narušavao samopouzdanje drugoj strani, a to je naročito vidljivo u odnosima gde partneri imaju drugačije poglede na idealan životni stil i želje. Kod njih je mršavljenje samo produbilo međusobne napetosti, te čak i ugrozilo postojanje odnosa, otkrili su istraživači.

"Vrlo je važno da se partneri međusobno podupiru kod životnih promena, a ne da to samo posmatraju sa svog aspekta. U protivnom će njihov odnos ispaštati", rekla je voditeljka studije, dr Lynsey Romo.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs