Obratite pažnju

Ljubavni psihopata: Naučite da ga prepoznate na vreme, dok ne bude kasno!

Ljubav može da bude slepa, a psihopate su neverovatno umešni u imitiranju ljubavnog ponašanja
Ljubav i zavođenje
19:26h Autor:
Ljubavni psihopata: Naučite da ga prepoznate na vreme, dok ne bude kasno!
Foto: Ilustracija / Shutterstock

Upoznali ste muškarca koji je jednostavno predobar da bi bio istinit: šarmantan je, samouveren i delite mnoge zajedničke interese. Ali uskoro shvatate da stvari baš i nisu onakvima kakvima se čine. On nestaje na nekoliko dana i ima gomilu bivših partnerki. Trebalo bi da nastavite dalje sa životom, ali ne možete da ga izbacite iz glave.U osnovi, reč "psihopata" opisuje ljude koji su potpuno sebični i koji ne brinu za druge. Život im predstavlja igru i sve što je važno je njihova pobeda.

Između 1 i 3% populacije pokazuje psihopatske tendencije – dakle, ako imate 100 prijatelja na Fejsbuku, postoji statistička šansa da je jedan od njih psihopata. Možda nisu kriminalci, ali su emocionalno opasni. Evo kako ga možete da ga uočite.

Jedina stvar koja otkriva da li je pored vas psihopata: Evo šta treba da uradite!

Da li je vaš partner psihopata

Ljubav može da bude slepa, a psihopate su neverovatno umešni u imitiranju ljubavnog ponašanja. Ali to njima ništa ne znači i oni to čine samo kako bi dobili što žele. Ovo je jedan od uvida u um takve osobe koja priča o ženi s kojom je bila u ljubavnoj vezi: "Predstavljao bih je kao redovnog partnera, ne kao devojku. Sviđala mi se činjenica da mi pruža telesne zadovoljstva, radi neke stvari za mene i pravi mi društvo."

Psihopatski partner će jednog trenutka da izjavljuje ljubav, a sledećeg će da preti svojim odlaskom i to sve dok se vaše samopouzdanje ne nađe na toliko niskom nivou da niste u mogućnosti da pobednete. Nestaće na nekoliko dana, uzeće vam novac iz novčanika, varaće vas, a zatim će da vas uverava da previše burno reagujete ako pokušate da mu se suprotstavite. Preokrenuće situaciju tako da ćete vi biti ta osoba koja će na kraju da se izvinjava.

Muškarci koji mrze žene, a nisu toga svesni: Naučite da prepoznate mizoginiste!

Njegove tehnike zavođenja su često vrlo suptilne i dobro uvežbane – činiće se da nije preduzeo ništa kako bi vas zaveo sve dok se ne osvrnete u prošlost i to shvatite: seo je na stolicu blizu vas, lagano vas je dodirnuo kada je prolazio pored, a sve se činilo slučajno. Jednom kada vas hipnotiše svojom slatkorečivošću i skromnošću, tada će jedne večeri da nasrne na vas i da se pretvori u drugu osobu. Tražiće od vas da "dokazujete svoju ljubav", a ukoliko prekinete takvu vezu, zvaće vas, govoriće vam da ste mu potrebni, da se promenio… sve dok vas ne natera da zaboravite loše i setite se samo dobrih trenutaka.

On lovi na saosećajnost, a živi za kontrolu – cilj mu je da ima što više žena pod kontrolom – jednu možda kao izvor prihoda, a drugu na koju će da galami dok obe služe za društvo. Opija ga kontrola nad ljudima jer kao dete nije mogao da kontroliše ništa i često se osećao napuštenim.

Modrice otkrile mračnu tajnu: Vređao me, tukao i silovao, evo zašto sam ostala sa njim! (FOTO)

Šta da učinite

- Prihvatite činjenicu da nikada nećete uspeti da promeni psihopatskog partnera i da on nikada neće biti u mogućnosti da vas voli.

- Ukoliko odlučite da odete, potražite pravni savet (ako to smatrate potrebnim) i okružite se prijateljima.

- Ukoliko ne možete da odete istog trenutka, onda otvorite zasebne bankovne račune.

- Vežbajte deklarativnost (upornost). Pričajte smirenim i tihim tonom. Ostanite sigurni u sebe i ne upuštajte se u partnerovu verziju događaja. Ukoliko ste slab protivnik, vaš partner će da vam napravi nehotičnu uslugu ostavljajući vas.

- Prekinite sve kontakte s njim. Čak bi i imejl mogao da vas vrati u stari obrazac ponašanja i pod njegovu kontrolu. On je vrhunski manipulator koji lovi na osnovi saosećanja s njim.

Da li ste sa sociopatom: 4 znaka koja ne smete da ignorišete!

Samo za poređenje... ako ste zaboravili

Zdrav muškarac koji ne pokušava da manipuliše vama: ne preklinje, ne govori vam da ste "najbolji", ne koristi izraze kao što su "ako me voliš" ili "dokaži svoju ljubav radeći to i to…", ne omalovažava svoju devojku ili suprugu, poštuje vaše pravo na prijatelje i deli informacije s vama.

Dosledno loše ponašanje uz česte žalbe na olakšavajuće okolnosti i molba za razumevanjem su jedni od najpoznatijih obeležja psihopata, kako u poslovnom okruženju, tako i u privatnom životu. Obrasci psihopatskog ponašanja su burni i prolazni. "Prijateljstva" se često prekidaju bez upozorenja, a veze se nemilosrdno prekidaju kada im više "niste od koristi".

Zapamtite: psihopate su samouvereni, vole izlaske, psihički su otporniji i retko kada osećaju grižu savesti. Vrlo su vešti manipulatori bez osećaja krivice zbog igranja našim emocijama i najdubljim osećanjima ukoliko to rade u svoju korist.

Zašto ne treba da se vratite onom ko vas je povredio: Jedini razlog!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs