evo ga 14. februar

"KO UME DA VOLI, NE BI TREBALO NIŠTA DRUGO DA RADI": Kad je ljubav u pitanju - večeras OBAVEZNO uradite samo jednu stvar

"Tako je malo ljubavi među ljudima. Ko ume da voli, ne bi trebalo ništa drugo da radi," rekao je Duško Radović

Ljubav i zavođenje
Autor:
"KO UME DA VOLI, NE BI TREBALO NIŠTA DRUGO DA RADI": Kad je ljubav u pitanju - večeras OBAVEZNO uradite samo jednu stvar
Foto: Shutterstock

Dan zaljubljenih, Valentinovo ili Sveti Trifun kucaju ponovo na februarska vrata. Bilo da ste u vezi, braku ili ste solo, ovaj praznik uvek bude dan slomljenih srca ili slomljenih novčanika! Šalu na stranu, ali nismo svi isti kad je dokazivanje ljubavi u pitanju. Mnoge romanse puknu na činjenici da se neko nije setio da "dokaže" poklonom koliko je zaljubljen i taj 14. februar postao je kritičan datum za ljubav. Kod nas se na ovaj praznik malo drugačije gleda nego tamo gde je nastao, na Zapadu, pa naše devojke i momci imaju više razumevanja ako neko od njih svu buku oko toga ne shvata toliko ozbiljno. Ipak, ovo je idealna prilika za romantiku! Što da ne!

Dan Zaljubljenih
foto: Shutterstock

One koji su u vezi, Dan zaljubljenih ponekad dovede u nezgodnu situaciju. Na rečima su svi gotovo nezainteresovani, ali opet... Ljubav je u vazduhu, kako se zove i stara, popularna pesma ("Love Is in the Air"), a to se pretvara u novi stih: ljubav je na ispitu! Kao da se iz svakog zaljubljenog bića čuje tihi vapaj: pokaži mi da me voliš! Ne znam kako, ne znam ni zašto, ali daj da osetim da sam ti dragocen/a. Najmanje je poželjno da dan koji slavi ljubav između žene i muškarca prođe stresno.

Iz svakog izloga izbija: kupuj! Iz svakog restorana čuje se: rezerviši! Iz cvećara mame buketi: biraj! Nema potrebe. Parovi koji se vole stalno gledaju da ugode jedno drugom. Ipak, možda je upravo ovaj jedan dan prilika za nekakav strasniji i kreativniji način pokazivanja emocija. Može, ali ne mora. Ali imamo sva prava da očekujemo neki mali ljubavni podvig, posebno veče udvoje, lepe reči i dodire...

Dan Zaljubljenih
foto: Shutterstock

Priredimo sebi nešto potpuno drugačije! Iskoristimo Dan zaljubljenih umesto da praznik iskoristi nas! Šta to može da bude? Povedi me u šetnju po mrazu i duvaj u moje hladne prste da ih zagreješ.

Hajdemo negde da budemo sami, bilo gde. Skuvaj nam vruće vino sa cimetom, neka se raduje Sveti Trifun. Pusti moju omiljenu pesmu i pevaj mi je. Ja ću tebi tvoju. Nije važno da li nam se te pesme dopadaju. Nemoj ništa da mi zameraš, ne daj da se ičim povredimo. Ako smo odlučili da ovaj dan bude dan za nezaborav, neka bude "sve je to od lošeg vina". Nasmej me, to je stari trik za pluća i ljubav. Uništimo stereotipe, budimo likovi iz filmova, izmislimo romansu iz snova na nekoliko sati... Sve se to može. Samo jedan treba prvi da počne.

Dan Zaljubljenih
foto: Shutterstock

A šta da rade oni koji su sami, nisu u vezi, nisu zaljubljeni - a želeli bi? Ni njih Dan zaljubljenih neće poštedeti. I njihovo srce je u igri. Često su usamljeni i osećaju se odbačenima, što je ravno fizičkom bolu. Razum tu ne pomaže niti razna štiva o samopomoći. Nekako se pokazalo da najviše dobiju oni koji su spremni najviše da daju. Umesto da očajnički tražite partnera, posvetite se onima za koje znate da su zaljubljeni i pričinite im malu radost. Pozovite u goste bar neki srećan par, otvorite vino, ćaskajte i provedite s njima divno veče. Nekome će biti drago da baš tog dana bude gost. Budite vi osoba koja će slaviti njihovu ljubav. Zrno te zvezdane prašine pašće i na vas. Može da se bude i duhovit, hrabar, luckast. Usudite se da telefonirate nekom ko vam se malkice sviđa i predložite mu izlazak. Nije važno hoće li prihvatiti ili neće. Izađite sami nekuda gde ima ljudi i - nikad se ne zna. Ko kuca, otvoriće mu se. Živimo u svetu društvenih mreža i možda još neko traži srodnu dušu da podele flašu vina gde god to bilo.

Dan Zaljubljenih
foto: Shutterstock

I nije Dan zaljubljenih samo za mlade, one koji su tek počeli da vole i kreću u zajednički život. Pomislimo samo na parove koji su decenijama u braku, koji su decu izrodili i pojeli "džakove soli", šta njima pripada, šta oni da rade? Njima ljubav nije u glavi, već u krvi! Oni se znaju kako dišu i njima je ovaj praznik kao dobar dan. Frkću, gunđaju, dva stara ćudljiva psa, ali srce im zadrhti kad se neko od njih zakašlje ili izgubi deo snage. E, to je ljubav. Da bi se došlo dotle, na ljubav treba da se gleda ozbiljno, s pažnjom, verom i plemenitošću. Svi putevi Svetog Valentina vode u tu poslednju sobu i poslednji stisak ruke.

Dan Zaljubljenih
foto: Shutterstock

Opustimo se i pustimo da naša osećanja odrade sav posao kad je ljubav u pitanju. Niko ne ume da sakrije ako voli. "Pre nego što krenete da tražite sreću, proverite - možda ste već srećni. Sreća je mala, obična i neupadljiva, i mnogi ne umeju da je vide", takođe je napisao Duško Radović. Isto važi i za ljubav. Srećan Dan zaljubljenih!

Ljilja Jorgovanović

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs